12 mituri dezvăluite din lumea științei Actual

12 mituri dezvăluite din lumea științei

Un obiectiv semnificativ al educației este dezmințirea informațiilor eronate și corectarea educației greșite. Asta înseamnă identificarea și corectarea numeroaselor mituri care apar pe internet. Cu toții am fost uimiți la un moment dat de un mit, iar în ziua de astăzi, chiar dacă orice informație este doar la un click distanță, alegem să credem tot ce primim, fără să mai verificăm dacă e adevărat sau nu.

Iată câteva informații din lumea stiinței care te vor surprinde când vei afla că, de fapt, nu sunt adevărate:

Un ban scăpat de pe clădirea Empire State poate ucide o persoană aflată pe trotuar

Acest mit spune că, dacă ar fi să arunci un ban din vârful Empire State Building, viteza și greutatea ar crește din cauza gravitației până la punctul în care ar putea ucide o persoană de pe trotuar. Aici este doar o fizică proastă. În realitate, banul va atinge o viteză terminală de aproximativ 50-160 de km pe oră, în funcție de vânt. S-ar putea să doară, dar nu ar ucide pe nimeni.  Este oricum o prostie să arunci lucruri de la etaj.

Există doar trei stări de agregare: solid, lichid și gazos

Nu uitați de plasmă. Aceasta nu este un gel sau o substanță moale, este mai degrabă reprezentată de ioni și electroni supraîncălziți. Uneori este numit „gaz ionizat”. Când se răcește, devine gaz, dar apoi capătă și proprietăți diferite. Deci nu este tocmai corect să ne gândim la asta ca la un fel de „gaz”. Plasma seamănă mai mult cu o flacără. Fulgerul, focul, soarele și coada cometelor sunt toate plasme. Majoritatea oricărui element sau compus chimic poate deveni plasmă dacă este încălzit suficient de tare, dar din moment ce plasma este compusă doar din ioni și electroni, moleculele se rup. Apa, de exemplu, poate fi redusă la plasmă, dar nu mai este H2O; nici măcar nu este hidrogen sau oxigen. Și cu siguranță nu ai vrea să o mai bei.

Fulgerele nu lovesc în același loc de două ori

Acest mit nu este doar greșit, ci și periculos. Fulgerul lovește adesea același loc de două ori. Dacă te trezești stând în aer liber în timpul unei furtuni cu fulgere, nu există niciun specialist sau prognozator meteo care să-ți recomande să mergi acolo unde fulgerul a lovit deja, ca și cum ai fi protejat în acel loc. În schimb, trebuie să găsești un adăpost, să stai departe de ferestre și să eviți să atingi orice metal.

Avem doar 5 simțuri

Pe lângă cele cinci simțuri empirice (văz/vizual, sunet/auditiv, pipăit/tactil, gust/gustativ și miros/olfactiv), există cel puțin alte patru simțuri care sunt rar amintite: propriocepția – a sesiza orientarea cuiva în spațiu; termocepție—sens de temperatură; simțul echilibrului; și interocepție — simțul stării fiziologice a cuiva.

Oamenii folosesc doar 10% din creier

Creierul uman este destul de ocupat toată ziua și toată noaptea, folosind aproximativ 20% din resursele corpului și nu se „stinge” și nici nu doarme niciodată până la moarte. Între timp, aproape fiecare parte a creierului este ocupată cu tot felul de lucruri, chiar și atunci când nu ești atent. De fapt, diferite părți ale creierului tău sunt active tot timpul, cu mult mai mult decât presupușii 10%. În funcție de modul în care îți folosești creierul și de felul în care îți pasă de el, există întotdeauna posibilitatea de a profita de potențialul pe care nu realizezi că îl ai. Învățarea unei noi abilități, câștigarea unei noi amintiri sau gândirea la fața unei persoane vă pot stimula creierul în moduri diferite, dar nu activează o parte nefolosită.

Liliecii sunt orbi

Liliecii văd în alb și negru. Și noaptea ei văd mai bine decât noi. Le lipsesc receptorii de culoare; dar la lumină slabă, nici culorile nu le vedem. Încearcă ceva timp. Într-o noapte întunecată sau într-o cameră întunecată, aprindeți o lanternă și îndreptați-o către ceva colorat; apoi acoperiți încet lumina până când culoarea se estompează în nuanțe de alb și negru. Poate că acest mit despre liliecii orbi a apărut din cauza faptului că liliecii nu văd la fel de bine ca noi în lumina zilei sau pentru că pot naviga și fără să vadă. Ei văd foarte bine pentru mediul lor.

Elefanților le este frică de șoareci

Acest mit pare să aibă originea din cărțile cu povești ale copiilor. Ar părea amuzant ca o creatură atât de mare să se sperie de una așa mică. Oricum, elefanții nu au o frică specială de șoareci. Cu toate acestea, au vedere slabă și se mișcă destul de lentă. Asta înseamnă că elefanții ar putea fi mari și puternici și chiar curajoși, dar pot fi totuși uimiți atunci când un animal mic, cum ar fi un șoarece sau o pasăre, trece peste și îl surprinde pe gigant.

Taurii sunt enervați de culoarea roșie

Taurii și alte vite sunt parțial daltoniști și nu pot vedea culoarea roșie. Ele sunt, totuși, animale defensive care vor riposta atunci când sunt amenințate, speriate, furioase sau pur și simplu enervate. Instinctul lor este pur și simplu tendențios spre „luptă”. În luptele cu tauri, matadorul poate mânui o pelerină roșie (muleta), dar batjocorirea, amenințările și comportamentul general al matadorului sunt cele care îl fac pe taur să se enerveze. Pe tauri nu îi deranjează să vadă roșu, dar totuși se enervează la vederea unor mișcări bruște pe care le consideră amenințătoare.

Peștișorul auriu are o memorie de 3 secunde

Peștișorul auriu poate învăța abilități de supraviețuire de bază pe care și le poate aminti timp de până la trei luni. Ei își pot da seama și de timp. În testele de laborator, aceștia ar putea fi condiționați să împingă o pârghie pentru alimentare aproximativ la aceeași oră în fiecare zi. Au nevoie de o memorie bună pe termen lung pentru a găsi și a-și aminti sursele de hrană și pentru a evita ascunzătoarea prădătorilor lor.

O pasăre își va abandona puiul dacă va fi atins de un om

Majoritatea păsărilor au un simț al mirosului slab și nu ar face diferența. Așa că pasărea mama nu ar ști dacă puiul lor a fost atins de un om. Dacă găsiți un pui de pasăre pe pământ, probabil că învață să zboare și oricum nu ar trebui atins. Poate că acest mit despre puii de păsări a apărut atunci când copiii bine intenționați au încercat să ajute puii de păsări căzuți, punându-I înapoi în cuiburile lor sau au încercat să îi mângâie pe cei care nu sunt încă suficient de puternici pentru a face față atingerii lor stângace. De asemenea, nu este indicat să atingi puii de păsări, deoarece o pasăre mama furioasă ți-ar putea zbura în față sau ți-ar ciuguli capul. În general, păsările mame sunt mult mai loiale copiilor lor decât sugerează acest mit.

O muscă trăiește doar 24 de ore

Durata de viață în regnul animal, chiar și în cadrul unei specii, poate varia foarte mult. Animalele de companie au de obicei o durată de viață mai scurtă. Cei mai bătrâni câini au murit la 29 de ani, iar cea mai bătrână pisică a ajuns la 38 de ani. În timp ce oaspeții noștri nedoriți, muștele, nu au o durată de viață la fel de lungă ca a noastră, ele pot trăi până la o lună.

Struții își îngroapă capul în pământ când sunt speriați

Struții nu sunt păsări teribil de deștepte, dar acest tip de comportament nu este deloc specific lor. Fiind păsări mari cu capete mici, poate părea că își ascund capetele ori de câte ori se aplecă pentru mâncare sau se bagă prin găuri de mici adâncimi pentru rădăcini și semințe. Struții pot alerga destul de repede, până la 50 km/h. Deci struții sunt suficient de rapizi pentru a scăpa de mulți prădători. Dar dacă acest lucru nu funcționează, ei cad la pământ și se prefac morți. Nu este cel mai interesant mecanism de apărare, dar se pare că funcționează.

sursă foto

Citește și Serotonina: 5 mituri pe care sigur le-ai întâlnit.