Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat că 17 potențiale vaccinuri se află în prezent în etapa testelor clinice pe oameni.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că rămâne optimistă, chiar dacă testele curente nu sunt încununate de succes. „Avem o reţea variată cu patru tipuri diferite de vaccinuri”, a precizat Ana Maria Henao Restrepo, conducătoarea departamentului pentru cercetare şi dezvoltare din cadrul OMS, conform Agerpres.
Cel mai avansat vaccin împotriva COVID-19 este în Marea Britanie, acesta fiind dezvoltat la Universitate Oxford. Vaccinul AZD1222 este primul care va intra în cea de-a treia etapă a testelor clinice. Această etapă presupune desfăşurarea unor teste la scară largă pe un grup numeros de persoane pentru stabilirea eficacităţii şi siguranţei produsului.
În cea de-a doua fază se află alte cinci vaccinuri. Această etapă se deesfășoară pe un număr mai mică de pacienţi a căror stare de sănătate sugerează că substanţa ar trebui să producă efecte. Prima fază constă în testarea unor persoane sănătoase pentru a fi testat nivelul de toleranță.
Teste clinice pentru vaccinuri sunt de asemenea în desfăşurare în Germania, inclusiv la compania Biontech, cu sediul în oraşul Mainz, şi la CureVac, în Tuebingen.
Soumya Swaminathan, cercetător principal în cadrul OMS, a declarat că speră ca până la sfârșitul verii să existe un vaccin disponibil la scară largă.
Citește și: Primul medicament care s-a dovedit eficient împotriva Covid-19