În sezonul rece, organismul trebuie să fie pregătit să lupte împotriva răcelii, iar ceaiurile de plante sunt o metodă simplă și sănătoasă care te va ajuta împotriva simptomelor de gripă sau răceală. Încă de la primele simptome ale răcelii este indicat să consumi ceaiuri din plante medicinale. Unele sunt bune pentru tuse, altele întăresc sistemul imunitar.
Iată care sunt ceaiurile recomandate împotriva răcelii:
1. Ceaiul de măceșe
Fiind foarte bogat în vitamina C, ceaiul de măceșe are efect tonic, vitaminizant şi ajută la întărirea sistemului imunitar. Consumat cu miere de albine, ceaiul de măceșe este un remediu excelent pentru tuse și pentru scăderea febrei.
2. Ceaiul de ghimbir
Este utilizat pentru a scăpa de infecţiile respiratorii, de bronşită sau tuse. Rădăcina de ghimbir este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D, precum şi uleiuri esenţiale cu multiple proprietăţi benefice. Pe lângă efectele sale asupra răcelii, ceaiul de ghimbir este excelent pentru recăpătarea controlului asupra digestiei și siluetei.
3. Ceaiul de busuioc
Având efect antiinflamator, ceaiul de busuioc scade febra şi calmează durerea de gât. Busuiocul ajută și la energizarea organismului, stopând procesul gripal în orice fază a sa, dar mai ales în faza de debut. Busuiocul întărește sistemul imunitar, reglează funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular, tonifiind întregul organism.
4. Ceaiul de tei
Ajută la stoparea febrei și tratează iritațiile gâtului cauzate de răceală. Ceaiul de tei este recomandat și persoanelor care se confruntă cu tulburări de somn și este indicat a se consuma cu 30 de minute înainte de culcare.
5. Ceai din coji de ceapă
Cunoscut din bătrâni, ceaiul din coji de ceapă este un tratament puternic împotriva răcelii și a tusei. Acest ceai este recomandat pentru tusea seacă, dureri în gât și pentru întărirea sistemului imunitar. Ceaiul din coji de ceapă se obţine din două cepe care se fierb cu tot cu coajă în 1,5 litri de apă.