6 beneficii de care se bucură copiii care iau lecții de muzică Magazin

6 beneficii de care se bucură copiii care iau lecții de muzică

Studiile psihologice continuă să descopere tot mai multe beneficii pe care muzica le oferă copiilor. Conform unui studiu produs în 2013 de către „German Socio-Economic Panel”, „muzica îmbunătățește abilitățile cognitive și non-cognitive de două ori mai mult decât sportul sau teatrul”. De aceea, copiii care urmează cursuri de canto „au note bune la școală și sunt mai conștiincioși, mai deschiși și mai ambițioși”.

Iată o listă cu cele mai importante beneficii de care se bucură copiii care iau lecții de muzică:

1. Îi ajută din punct de vedere intelectual

Deși muzica este o formă de artă emoțională, aceasta are efecte mai mari asupra IQ-ul academic decât IQ-ul emoțional. Numeroase studii au arătat că elevii care erau expuși muzicii în timp ce creșteau excelau foarte bine în mediul academic. Cântatul ajută la stimularea părții creierului care este responsabilă de lectură, matematică și dezvoltara emoțională.

2. Le sporește încrederea și stima de sine

Dacă observați că are probleme cu încrederea, o soluție ar fi să învețe să cânte la un instrument muzical. Astfel, copilul va realiza că poate dezvolta o abilitate pe cont propriu și va avea mai multă încredere în puterile sale. Pe măsură ce trece timpul, va deveni mai bun și mai încrezători în abilitățile sale.

3. Îi ajută să devină mai creativi

Muzica este un bun mijloc de dezvoltare a creativități, mai ales dacă copiii compun melodii sau scriu versuri. Potrivit ziarului „Education Week”, Ana Pinho, neurolog la Institutul Karolinska din Stockholm, a descoperit că muzicienii cu „experiență mai lungă în improvizație muzicală au o activitate mai bună în regiunile creierului asociate cu creativitatea”.

4. Le îmbunătățește memoria

Cântatul cere un nivel ridicat de memorie, de aceea muzica îi va ajuta pe copii să-și dezvolte această abilitate. Conform „Psychology Today”, cântăreții se bucură de memorie bună în toate situațiile, chiar și cele care nu au legătură cu muzica (de exemplu, reținerea unui discurs).

5. Îi ajută să învețe mai rapid limbi străine

Copiii care încep să studieze muzica de la începutul vieții dezvoltă abilități lingvistice mai puternice. Ei au un vocabul mai complex și o înțelegere mai bună a gramaticii. Acest lucru le va fi de ajutor de fiecare dată când vor să învețe o limbă nouă.

6. Îi ajută să-și îmbunătățească ablititățile de vorbire și de citire

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au descoperit cinci abilități care stau la baza dobândirii limbajului: „conștientizarea fonologică, percepția vorbirii în zgomot, percepția ritmului, memoria auditivă și capacitatea de a învăța tipare de sunet”. De asemenea, ei au observat că fiecare dintre aceste abilități este exercitată și consolidată prin lecții de muzică.

Sursă foto