Oricât ne-am ascunde de ea, singurătatea există și are un impact destul de mare asupra noastră. Singurătatea se manifestă chiar și atunci când suntem înconjurați de alți oameni. Declanșarea pandemiei de coronavirus a impus anumite restricții de circulație și asta ne-a făcut să nu fim alături de persoanele dragi care locuiesc în alte orașe sau țări. Frustrarea, interdicțiile și stresul din această perioadă au dus la accentuarea stării de singurătate.
Singurătatea are efecte atât la nivel psihic, cât și la nivel fizic, manifestându-se prin dureri de cap și probleme de somn. Pentru a scăpa de solitudinea provocată de pandemie, îți oferim 7 sfaturi care te vor ajuta să te simți mai bine.
1. Redescoperă-te
Solitudinea creează oportunități de descoperire de sine, gândire creativă și auto-reflecție. Timpul este cel care ne deschide noi orizonturi spre cunoașterea de sine și conștientizarea emoțională. Beneficiază de timpul pe care îl petreci singur/singură și investește-l în pasiunile tale sau în activități menite să te dezvolte personal.
Singurătatea se manifestă atunci când devii izolat, iar nevoile tale de interacțiune socială și conexiune umană sunt nesatisfăcute. Nevoia de interacțiune este diferită de la om la om. Spre exemplu, dacă ești obișnuit să petreci majoritatea nopților cu prietenii, s-ar putea să te simți singur cu o singură interacțiune pe săptămână.
2. Umple-ți casa cu sunet
Când simțiți că singurătatea începe să apese din toate părțile, puterea sunetului te poate ajuta. Muzica are imensul beneficiu de a stimula starea de spirit și motivația. Pe lângă muzică, podcast-urile, emisiunile radio sau cărțile audio sunt recomandate pentru a alunga starea de singurătate.
3. Rămâi conectat
Timpul nu ne permite întotdeauna să fim mereu alături de prieteni și familie, indiferent cât de mult ne dorim acest lucru. Cu toate acestea, îți poți menține în continuare relațiile și conexiunile cu cei dragi chiar și atunci când nu îi poți vedea personal. Încearcă să te conectezi în mod regulat cu persoanele importante din viața ta. Fie că este vorba de un apel telefonic, un mesaj sau un apel video, nu ar trebui să subestimezi comunicarea cu persoanele apropiate.
4. Petrece mai mult timp în natură
Schimbarea mediului poate ajuta în ameliorarea singurătății. Timpul petrecut în natură, în aer liber, îți va îmbunătăți starea de spirit. Printre activitățile recomandate se numără: plimbările în parc, explorarea la pas a orașului, mersul pe bicicletă, o scurtă vizită la munte sau la mare.
5. Vorbește despre sentimentele tale
Emoțiile tind să se adune și să se intensifice atunci când nu sunt împărtășite. Totuși, exprimarea sentimentelor cu voce tare poate ajuta adesea la diminuarea efectelor negative ale singurătății. A spune unei persoane dragi că te simți singur poate reprezenta un sprijin emoțional important care te va ajuta. Știm că împărtășirea emoțiilor dureroase sau neplăcute cu alte persoane este dificilă, însă reprezintă un pas important.
6. Ia o pauză de la rețelele de socializare
Deși aceste aplicații sunt făcute tocmai pentru a socializa și a reduce distanța dintre persoane, pot avea efecte adverse. Postările vor surprinde mereu partea pozitivă a vieții și dorința de perfecțiune. Aceste aspecte te pot face să te simți „defect” și singur. Nu ar strica niciodată o scurtă pauză de la Social Media și o conectare reală și profundă cu persoanele dragi.
7. Fă ceva ce îți place
Singurătatea îți poate ocupa gândurile și te poate face să uiți de lucrurile care te bucurau de obicei. Totuși, hobby-urile preferate te pot ajuta în combaterea solitudinii. Făcând lucruri care îți plac, precum yoga, pictură, scris, jocuri video sau gătit, poți crea un sentiment de normalitate. Hobby-urile și activitățile de relaxare joacă un rol important în bunăstarea generală.