Afinele: Top 10 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Afinele: Top 10 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Afinele sunt incredibil de sănătoase și hrănitoare. Adesea etichetate ca superaliment, au puține calorii și multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Afinele sunt sărace în calorii, dar bogate în substanțe nutritive

Afinele sunt printre cele mai bogate fructe în fructe. O porție de 150 de grame de afine conține 4 grame de fibre, vitamina C, vitamina K și mangan. Sunt, de asemenea, aproximativ 85% apă și aceeași cantitate are doar 84 de calorii și 15 grame de carbohidrați.

2. Sunt încărcate cu antioxidanți

Antioxidanții protejează organismul de radicalii liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele și pot contribui la îmbătrânire și boli, cum ar fi cancerul.

Se crede că afinele au unul dintre cele mai înalte niveluri antioxidante din toate fructele și legumele obișnuite.

Principalii compuși antioxidanți din afine aparțin unei familii de polifenoli antioxidanți numiți flavonoizi.

Un grup de flavonoide, în special, antocianinele, sunt considerate a fi responsabile pentru o mare parte din efectele benefice ale acestor fructe de pădure asupra sănătății.

S-a demonstrat că afinele cresc în mod direct nivelurile de antioxidanți din organism.

3. Afinele reduc deteriorarea ADN-ului

Deteriorarea oxidativă a ADN-ului este o parte inevitabilă a vieții de zi cu zi. Se spune că apare de zeci de mii de ori pe zi în fiecare celulă din corp.

Deteriorarea ADN-ului face parte din motivul pentru care îmbătrânim. De asemenea, joacă un rol important în dezvoltarea bolilor precum cancerul.

Deoarece afinele sunt bogate în antioxidanți, pot neutraliza unii dintre radicalii liberi care deteriorează ADN-ul.

Într-un studiu, 168 de persoane au băut zilnic 1 litru de suc de mere și afine. După patru săptămâni, deteriorarea oxidativă a ADN-ului din cauza radicalilor liberi a fost redusă cu 20%.

4. Afinele protejează colesterolul din sânge împotriva deteriorării

Daunele oxidative nu se limitează la celule și ADN.

De asemenea, este problematic atunci când colesterolul LDL „rău” este oxidat.

De fapt, oxidarea colesterolului LDL „rău” este un pas crucial în procesul bolilor de inimă.

Antioxidanții din afine sunt puternic legați de nivelurile reduse de LDL oxidat. Acest lucru face ca afinele să fie foarte bune pentru inimă.

O porție zilnică de 50 de grame de afine pe parcursul a opt săptămâni a redus oxidarea LDL cu 27% la persoanele obeze.

Un alt studiu a stabilit că consumul a 75 de grame de afine cu o masă principală a redus semnificativ oxidarea colesterolului LDL „rău”.

5. Poate scădea tensiunea arterială

Afinele par să aibă beneficii semnificative pentru persoanele cu tensiune arterială crescută, un factor major de risc pentru bolile de inimă.

Într-un studiu de opt săptămâni, persoanele obeze care avuseseră un risc ridicat de boli de inimă au observat o reducere de 4-6% a tensiunii arteriale după ce au consumat 50 de grame de afine pe zi.

Alte studii au observat efecte similare, în special la femeile aflate în postmenopauză.

6. Pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă

În timp ce consumul de afine poate reduce tensiunea arterială și colesterolul LDL oxidat, este important să rețineți că aceștia sunt factori de risc, nu boli reale.

Ar fi mult mai informativ să știm dacă afinele ajută la prevenirea obiectivelor dure precum atacurile de cord, principala cauză de deces din lume.

Un studiu efectuat la 93.600 de asistente medicale a constatat că cele cu cel mai mare aport de antociani, principalii antioxidanți din afine, prezentau un risc cu 32% mai mic de atacuri de cord comparativ cu cei cu cel mai mic aport.

7. Afinele pot ajuta la menținerea funcției creierului și la îmbunătățirea memoriei

Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului, afectând negativ funcția creierului.

Potrivit studiilor pe animale, antioxidanții din afine pot afecta zonele creierului care sunt esențiale pentru inteligență.

Se pare că beneficiază de neuroni îmbătrâniți, ducând la îmbunătățiri ale semnalizării celulare.

Studiile la om au dat, de asemenea, rezultate promițătoare.

Într-unul dintre aceste studii, nouă adulți în vârstă cu insuficiență cognitivă ușoară au consumat suc de afine în fiecare zi. După 12 săptămâni, au experimentat îmbunătățiri în mai mulți markeri ai funcției creierului.

Un studiu de șase ani efectuat pe peste 16.000 de persoane mai în vârstă a constatat că afinele și căpșunile au fost legate de întârzierile îmbătrânirii mentale cu până la 2,5 ani.

8. Antocianinele din afine pot avea efecte anti-diabet

Afinele oferă cantități moderate de zahăr în comparație cu alte fructe.

150 de grame conțin 15 grame de zahăr, ceea ce echivalează cu un măr mic sau portocală mare.

Cu toate acestea, compușii bioactivi din afine par să depășească orice impact negativ al zahărului atunci când vine vorba de controlul glicemiei.

Cercetările sugerează că antocianinele din afine au efecte benefice asupra sensibilității la insulină și a metabolizării glucozei. Aceste efecte anti-diabet apar atât cu sucul de afine, cât și cu extractul lor.

Într-un studiu realizat pe 32 de persoane obeze cu rezistență la insulină, două smoothie-uri de afine pe zi au cauzat îmbunătățiri majore ale sensibilității la insulină.

Sensibilitatea îmbunătățită la insulină ar trebui să scadă riscul de sindrom metabolic și diabet de tip 2, care sunt în prezent două dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.

9. Poate ajuta la combaterea infecțiilor tractului urinar

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt o problemă comună pentru femei.

Este cunoscut faptul că sucul de merișoare poate ajuta la prevenirea acestor tipuri de infecții.

Deoarece afinele sunt strâns legate de merișoare, ele oferă multe dintre aceleași substanțe active ca sucul de merișoare.

Aceste substanțe se numesc anti adezivi și ajută la prevenirea legării bacteriilor precum E. coli de peretele vezicii urinare.

Afinele au fost rareori studiate pentru impactul lor asupra ITU, dar au probabil efecte similare cu merisoarele.

10. Afinele pot reduce leziunile musculare după un exercițiu intens

Exercițiile fizice intense pot duce la durere musculară și oboseală.

Acest lucru este determinat parțial de inflamația locală și de stresul oxidativ din țesutul muscular.

Suplimentele cu afine pot diminua daunele care apar la nivel molecular, minimizând durerea și reducând performanța musculară.

Într-un mic studiu realizat pe 10 sportive de sex feminin, afinele au accelerat recuperarea musculară după exerciții intense de picioare.

Citește și Kombucha: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto