Algele marine: Top 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Algele marine: Top 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Algele marine sau legumele marine sunt forme de alge care cresc în mare.

Sunt o sursă de hrană pentru viața oceanului și variază în culori de la roșu la verde până la maro până la negru.

Algele marine cresc de-a lungul țărmurilor stâncoase din întreaga lume, dar sunt consumate cel mai frecvent în țările asiatice, cum ar fi Japonia, Korea și China.

Sunt extrem de versatile și pot fi incluse în multe feluri de mâncare, inclusiv sushi, supe și tocănițe, salate, suplimente și piureuri.

Consumul de alge marine aduce destule beneficii. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Conțin iod și tirozină, care susțin funcția tiroidiană

Glanda tiroidă eliberează hormoni pentru a ajuta la controlul creșterii, producției de energie, reproducerii și reparării celulelor deteriorate din corp.

Tiroida se bazează pe iod pentru a produce hormoni. Fără suficient iod, pot apărea simptome precum modificări ale greutății, oboseală sau umflarea gâtului în timp.

Aportul dietetic recomandat (CDI) pentru iod este de 150 mcg pe zi.

Algele marine au capacitatea unică de a absorbi cantități concentrate de iod din ocean.

Conținutul său de iod variază foarte mult în funcție de tipul, locul în care a fost cultivat și modul în care a fost procesat. De fapt, o foaie de alge marine uscate poate conține 11-1989% din CDI.

Algele marine conțin și un aminoacid numit tirozină. Este utilizat alături de iod pentru a produce doi hormoni cheie care ajută glanda tiroidă să-și facă treaba.

2. Algele marine sunt o sursă bună de vitamine și minerale

Fiecare tip de algă are un set unic de nutrienți.

Presărarea unor alge uscate nu numai că adaugă gust, textură și aromă mesei, dar este o modalitate ușoară de a crește aportul de vitamine și minerale.

În general, 7 grame de spirulină uscată pot furniza 20 de calorii, 1,7 grame de carbohidrați, 4 grame de proteine, 0,5 grame de grăsimi și 0,3 grame de fibre. Acestea vin cu cantități de riboflavină, tiamină, fier, mangan și cupru.

Algele marine conțin, de asemenea, cantități mici de vitamine A, C, E și K, împreună cu folat, zinc, sodiu, calciu și magneziu.

Proteinele prezente în unele alge marine, cum ar fi spirulina și chlorella, conțin toți aminoacizii esențiali. Aceasta înseamnă că algele marine pot contribui la asigurarea întregii game de aminoacizi.

Algele marine pot fi, de asemenea, o sursă bună de grăsimi omega-3 și vitamina B12.

De fapt, se pare că algele marine verzi și violete conțin cantități substanțiale de vitamina B12. Un studiu a descoperit 2,4 mcg sau 100% din CDI de vitamina B12 în doar 4 grame de alge nori.

3. Conțin o varietate de antioxidanți protectivi

Antioxidanții pot face substanțele instabile din organism numite radicali liberi mai puțin reactive.

Acest lucru le face mai puțin susceptibile de a deteriora celulele.

În plus, producția excesivă de radicali liberi este considerată a fi o cauză principală a mai multor boli, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

Pe lângă faptul că conține vitaminele antioxidante A, C și E, algele se mândresc cu o mare varietate de compuși vegetali benefici. Acestea includ flavonoide și carotenoide. S-a demonstrat că acestea protejează celulele corpului de deteriorarea radicalilor liberi.

O mulțime de cercetări s-au concentrat pe un anumit carotenoid numit fucoxantină.

Este principalul carotenoid găsit în algele brune, cum ar fi wakame. Ea are o capacitate antioxidantă de 13,5 ori mai mare decât vitamina E.

S-a demonstrat că Fucoxantina protejează membranele celulare mai bine decât vitamina A.

În timp ce organismul nu absoarbe întotdeauna bine fucoxantina, absorbția poate fi îmbunătățită consumandu-se împreună cu grăsimea.

Cu toate acestea, algele marine conțin o mare varietate de compuși vegetali care lucrează împreună pentru a avea efecte antioxidante puternice.

4. Algele marine pot sprijini sănătatea intestinelor

Bacteriile intestinale joacă un rol enorm în sănătate.

Se estimează că există mai multe celule bacteriene în organism decât celule umane.

Un dezechilibru în aceste bacterii intestinale „bune” și „rele” poate duce la boli și boli.

Algele marine sunt o sursă excelentă de fibre, care promovează sănătatea intestinului.

Poate reprezenta aproximativ 25-75% din greutatea uscată a algelor marine. Aceasta este mai mare decât conținutul de fibre al majorității fructelor și legumelor.

Fibrele pot rezista digestiei și pot fi folosite ca sursă de hrană pentru bacteriile din intestinul gros.

În plus, s-a demonstrat că anumite zaharuri găsite în algele marine numite polizaharide sulfatate sporesc creșterea bacteriilor intestinale „bune”.

Aceste polizaharide pot crește, de asemenea, producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care oferă sprijin și hrană celulelor care acoperă intestinul.

5. Pot ajuta la pierderea în greutate

Algele marine conțin multe fibre, care nu conțin nicio calorie.

Fibrele din algele marine pot încetini și golirea stomacului. Acest lucru poate întârzia senzația de foame.

Algele marine sunt, de asemenea, considerate a avea efecte anti-obezitate. Mai multe studii pe animale sugerează că o substanță din alge marine numită fucoxantină poate ajuta la reducerea grăsimii corporale.

Un studiu efectuat pe animale a constatat că șobolanii care au consumat fucoxantină au pierdut în greutate, în timp ce șobolanii care au consumat dieta de control nu.

Rezultatele au arătat că fucoxantina a crescut expresia unei proteine care metabolizează grăsimea la șobolani.

Alte studii pe animale au găsit rezultate similare. De exemplu, s-a demonstrat că fucoxantina reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge la șobolani, contribuind în continuare la scăderea în greutate.

6. Algele marine pot reduce riscul bolilor cardiace

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

Printre factorii care cresc riscul se numără colesterolul ridicat, tensiunea arterială crescută, fumatul și inactivitatea fizică sau supraponderabilitatea.

Interesant este că algele marine pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge.

Un studiu de opt săptămâni a hrănit șobolani cu colesterol ridicat o dietă bogată în grăsimi suplimentată cu alge marine liofilizate 10%. S-a descoperit că șobolanii aveau colesterol total cu 40% mai mic, colesterol LDL cu 36% mai mic și niveluri mai mici cu 31% de trigliceride.

Bolile de inimă pot fi, de asemenea, cauzate de coagularea excesivă a sângelui. Algele marine conțin carbohidrați numiți fucani, care pot ajuta la prevenirea coagulării sângelui.

De fapt, un studiu efectuat pe animale a constatat că fucanii extrași din alge marine au împiedicat coagularea sângelui la fel de eficient ca un medicament anti-coagulare.

Cercetătorii încep, de asemenea, să analizeze peptidele din algele marine. Studiile inițiale la animale indică faptul că aceste structuri asemănătoare proteinelor pot bloca o parte a unei căi care crește tensiunea arterială în organism.

7. Pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2

Diabetul este o problemă majoră de sănătate.

Apare atunci când organismul nu poate echilibra nivelul zahărului din sânge în timp.

Până în anul 2040, 642 de milioane de oameni din întreaga lume sunt așteptați să aibă diabet de tip 1 sau tip 2.

Interesant este faptul că algele marine au devenit un obiectiv de cercetare pentru noi modalități de a sprijini persoanele cu risc de diabet.

Un studiu de opt săptămâni efectuat pe 60 de japonezi a dezvăluit că fucoxantina, o substanță din algele brune, poate contribui la îmbunătățirea controlului glicemiei.

Participanții au primit un ulei de alge locale care conținea fie 0 mg, 1 mg sau 2 mg de fucoxantină. Studiul a constatat că cei care au primit 2 mg de fucoxantină au îmbunătățit nivelul zahărului din sânge, comparativ cu grupul care a primit 0 mg.

Studiul a remarcat, de asemenea, îmbunătățiri suplimentare ale nivelului de zahăr din sânge la cei cu o dispoziție genetică la rezistența la insulină, care însoțește de obicei diabetul de tip 2.

Mai mult, o altă substanță din alge marine numită alginat a împiedicat creșterea glicemiei la animale după ce au fost hrăniți cu o masă bogată în zahăr. Se crede că alginatul poate reduce absorbția zahărului în sânge.

Mai multe alte studii pe animale au raportat un control îmbunătățit al zahărului din sânge atunci când se adaugă în dietă extracte de alge marine.

Citește și Ciclismul: Top 10 beneficii pe care la poate aduce sănătății.

Sursă foto