O destinație turistică specială din România este Biertan, un sat cu un farmec aparte, dominat de o atmosferă medievală, de cultură și de peisaje de basm.
Întemeiat în secolul XIII de coloniștii sași, satul Biertan se află în mijlocul podișului Transilvaniei, în nordul județului Sibiu. Solul roditor și condițiile bune au transformat localitatea într-un adevărat centru agricol și viticol.
Importanța locului s-a datorat și faptului că, în 1572, a devenit centrul spiritual al sașilor din Transilvania, aici stabilindu-se sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. Biserica fortificată, construită în anul 1490, în stil gotic, se înalță impunător și devine punctul central de atracție turistică. Aceasta ascunde o cameră, „carcera”, care timp de 300 de ani a fost folosită ca „închisoare matrimonială”. Poveștile spun că în acest loc erau închise cuplurile care nu se mai înțelegeau, cu scopul de a-și rezolva problemele. Aceștia erau nevoiți să împartă totul, în încăpere existând un singur pat, o singură masă, un singur scaun, o singură farfurie, o singură lingură și o singură furculiță. Se spune că biserica este binecuvântată, deoarece, de-a lungul timpului, un singur cuplu a divorțat. În acest moment, „carcera” ține locul unui muzeul.
De menționat este faptul că, jurnaliștii BBC au fost impresionați de satul Biertan și de povestea „închisorii matrimoniale” și au dedicat un articol amplu acestui loc medieval.
Grație conservării arhitecturii și a farmecului locului, Biertan devine în 1993 patrimoniu mondial al UNESCO. Vizitarea satului este o călătorie în timp, dominată de o atmosferă medievală, tipic săsească. Străduțele pavate poartă turiștii printre case tradiționale, povești vechi de sute de ani și lecții de istorie.
Citește și Top 10 cele mai frumoase destinații turistice din România