Motorul de căutare Bing al Microsoft este cel mai recent serviciu online străin care devine inaccesibil în China, potrivit publicației Financial Times. Utilizatorii de internet din China au început să reclame faptul că site-ul nu mai era disponibil în țară, dar încă se poate accesa în afara țării asiatice.
Conform unor surse care au dorit să își păstreze anonimatul, Unicom, o companie de telecomunicații deținută majoritar de statul chinez, a confirmat că guvernul a cerut blocarea motorului de căutare online. Însă, nu se cunoaște ce anume a declanșat această interdicție.
„Confirmăm că Bing este în prezent inaccesibil în China și analizăm următorii pași”, a anunțat compania americană.
Nu este un lucru neobișnuit ca un site străin să fie blocat în China, o țară care este din ce în ce mai restrictivă – în septembrie, platforma de streaming Twitch a fost blocată, în timp ce Facebook, Instagram și Twitter sunt interzise de ani de zile.
Bing era unul dintre puținele servicii dezvoltate de o companie americană care nu fusese blocat pe teritoriul Chinei, în ciuda concurenței cu alte servicii locale deținute de stat, fiind , totodată, și singurul motor de căutare online occidental din țară. Iar acest lucru s-a datorat dorinței Microsoft de a se conforma politicilor de cenzură impuse de guvernul chinez, dar acum acest lucru s-a dovedit insuficient. Sub conducerea președintelui Xi Jinping, China a devenit mai strictă în ceea ce privește controlul asupra internetului, pentru a combate criticile la adresa Partidului Comunist.
Motorul de căutare Alphabet dezvoltat de Google a fost blocat în China din 2010. Directorul general al companiei, Sundar Pichai, a declarat în decembrie că nu există niciun plan privind lansarea unui motor de căutări online în China. „Avem misiunea centrală de a le furniza utilizatorilor informaţii. Dar în acest moment nu există niciun plan pentru China. Dacă ne vom apropia de un asemenea proiect, eu voi fi foarte transparent şi vom lansa consultări. Noi gândim mereu că este datoria noastră să explorăm posibilităţi de a le oferi utilizatorilor acces la informaţii”, a precizat Sundar Pichai.
(sursă foto: newshour)