În afară de apă, ceaiul negru este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.
Provine din planta Camellia sinensis și este adesea amestecată cu alte plante pentru diferite arome, cum ar fi Earl Grey sau chai.
Are o aromă mai puternică și conține mai multă cofeină decât alte ceaiuri, dar mai puțină cofeină decât cafeaua.
Ceaiul negru oferă, de asemenea, o varietate de beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Are proprietăți antioxidante
Se știe că antioxidanții oferă o serie de beneficii pentru sănătate.
Consumul lor poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi și la scăderea leziunilor celulare din organism. Acest lucru în cele din urmă poate ajuta la scăderea riscului de boli cronice.
Polifenolii sunt un tip de antioxidanți care se găsesc în anumite alimente și băuturi, inclusiv ceaiul negru.
Grupurile de polifenoli, inclusiv catehine, theaflavine și thearubigine, sunt principalele surse de antioxidanți din ceaiul negru și pot promova sănătatea generală.
De fapt, un studiu la șobolani a examinat rolul theaflavinelor în ceaiul negru și riscul de diabet, obezitate și colesterol crescut. Rezultatele au arătat că theaflavinele au redus nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.
Un alt studiu a examinat rolul catechinelor din extractul de ceaiul negru asupra greutății corporale. S-a constatat că cei care au consumat zilnic o sticlă care conținea 690 mg de catechine din ceai timp de 12 săptămâni au prezentat o scădere a grăsimii corporale.
În timp ce multe suplimente conțin antioxidanți, cel mai bun mod de a le consuma este prin alimente și băuturi. De fapt, unele cercetări au descoperit că administrarea de antioxidanți sub formă de suplimente poate dăuna sănătății.
2. Ceaiul negru poate stimula sănătatea inimii
Ceaiul negru conține un alt grup de antioxidanți numiți flavonoizi, care beneficiază sănătății inimii.
Flavonoidele pot fi găsite și în legume, fructe, vin roșu și ciocolată neagră.
Consumul lor în mod regulat poate ajuta la reducerea multor factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv hipertensiune arterială, colesterol ridicat, niveluri crescute de trigliceride și obezitate.
Un studiu controlat randomizat a constatat că consumul de ceai negru timp de 12 săptămâni a scăzut semnificativ valorile trigliceridelor cu 36%, a redus nivelul zahărului din sânge cu 18% și a scăzut raportul plasmatic LDL / HDL cu 17%.
Un alt studiu a constatat că cei care au băut trei căni de ceai negru pe zi au avut un risc redus cu 11% de a dezvolta boli de inimă.
3. Poate reduce colesterolul LDL „rău”
Corpul conține două lipoproteine care transportă colesterolul în tot corpul.
Una este lipoproteina cu densitate scăzută (LDL), iar cealaltă este lipoproteina cu densitate mare (HDL).
LDL este considerată lipoproteina “rea”, deoarece transportă colesterolul către celulele din tot corpul. HDL este considerat lipoproteina „bună”, deoarece transportă colesterolul departe de celule și în ficat pentru a fi excretat.
Când există prea mult LDL în corp, acesta se poate acumula în artere și poate provoca depuneri cerate numite plăci. Acest lucru poate duce la probleme precum insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral.
Din fericire, unele studii au descoperit că consumul de ceai poate ajuta la reducerea colesterolului LDL.
Un studiu randomizat a constatat că consumul a cinci porții de ceai negru pe zi a redus colesterolul LDL cu 11% la persoanele cu niveluri de colesterol ușor sau ușor crescute.
Un alt studiu randomizat de trei luni efectuat la 47 de persoane a comparat efectele extractului de ceai negru tradițional chinezesc și al unui placebo asupra nivelurilor LDL.
Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a nivelurilor de LDL la cei care au băut ceai negru, comparativ cu placebo, fără efecte secundare nedorite. Cercetătorii au ajuns la concluzia că ceaiul negru a contribuit la îmbunătățirea nivelului de colesterol la persoanele cu risc de boli de inimă sau obezitate.
4. Poate îmbunătăți sănătatea intestinelor
Studiile au descoperit că tipul de bacterii din intestin poate juca un rol semnificativ în sănătate.
Acest lucru se datorează faptului că intestinul conține trilioane de bacterii, precum și 70-80% din sistemul imunitar.
În timp ce unele bacterii din intestin sunt benefice pentru sănătate, altele nu sunt.
Unele studii au sugerat că tipul de bacterii din intestin poate juca un rol important în reducerea riscului anumitor condiții de sănătate. Pot împiedica bolile inflamatorii intestinale, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea și chiar cancerul.
Polifenolii găsiți în ceaiul negru pot ajuta la menținerea unui intestin sănătos, promovând dezvoltarea bacteriilor bune și inhibând dezvoltarea bacteriilor rele, cum ar fi Salmonella.
În plus, ceaiul negru conține proprietăți antimicrobiene care elimină substanțele nocive și îmbunătățesc bacteriile intestinale și imunitatea, ajutând la repararea mucoasei tractului digestiv.
5. Ceaiul negru poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale
Tensiunea arterială crescută afectează aproximativ 1 miliard de persoane din întreaga lume.
Poate crește riscul de insuficiență cardiacă și renală, accident vascular cerebral, pierderea vederii și atacuri de cord. Din fericire, modificările dietei și stilului de viață pot scădea tensiunea arterială.
Un studiu randomizat, controlat, a analizat rolul ceaiului negru în scăderea tensiunii arteriale. Participanții au băut zilnic trei căni de ceai negru pe parcursul a șase luni.
Rezultatele au constatat că cei care au băut ceai negru au avut o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice, comparativ cu grupul placebo.
Cu toate acestea, cercetările privind efectele ceaiului negru asupra tensiunii arteriale sunt mixte.
O meta-analiză a cinci studii diferite care a implicat 343 de participanți a analizat impactul consumului de ceai negru timp de patru săptămâni asupra tensiunii arteriale.
Deși rezultatele au descoperit unele îmbunătățiri ale tensiunii arteriale, cercetătorii au concluzionat că rezultatele nu au fost semnificative.
6. Poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral
Un accident vascular cerebral poate apărea atunci când un vas de sânge din creier este fie blocat, fie rupt. Este a doua cauză principală de deces la nivel mondial.
Din fericire, 80% din lovituri sunt prevenibile. De exemplu, gestionarea dietei, a activității fizice, a tensiunii arteriale și a fumatului poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Interesant este faptul că studiile au descoperit că consumul de ceai negru poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Un studiu a urmărit 74.961 de persoane timp de peste 10 ani. S-a constatat că cei care au băut patru sau mai multe cești de ceai negru pe zi au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral decât cei care nu au consumat-o.
Un alt studiu a analizat datele din nouă studii diferite, incluzând peste 194.965 de participanți.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut mai mult de trei căni de ceai, negru sau verde, pe zi au avut un risc scăzut de 21% de accident vascular cerebral.
7. Poate scădea nivelul zahărului din sânge
Nivelurile crescute de zahăr din sânge pot crește riscul de complicații pentru sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, bolile cardiovasculare, insuficiența renală și depresia.
Consumul de cantități mari de zahăr, în special din băuturile îndulcite, s-a dovedit a crește valorile glicemiei și riscul de diabet de tip 2.
Când consumi zahăr, pancreasul secretă un hormon numit insulină pentru a transporta zahărul către mușchi pentru a fi utilizat pentru energie. Dacă consumi mai mult zahăr decât are nevoie corpul tău, excesul de zahăr se depozitează ca grăsime.
Ceaiul negru este o băutură neîndulcită excelentă care s-a dovedit că ajută la îmbunătățirea utilizării insulinei în organism.
Un studiu cu eprubete a analizat proprietățile de îmbunătățire a insulinei ale ceaiului și ale componentelor sale. Rezultatele au arătat că ceaiul negru a crescut activitatea de insulină de peste 15 ori.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că mai mulți compuși din ceai s-au dovedit a îmbunătăți nivelul insulinei, în special o catehină numită epigalocatechină galată.
Un alt studiu efectuat la șoareci a comparat efectele extractului de ceai negru și verde asupra nivelului de zahăr din sânge. Rezultatele au constatat că ambele au scăzut zahărul din sânge și au îmbunătățit modul în care organismul metaboliza zahărul.
8. Ceaiul negru poate ajuta la reducerea riscului de cancer
Există peste 100 de tipuri diferite de cancer, iar unele nu pot fi prevenite.
Cu toate acestea, polifenolii găsiți în ceaiul negru pot ajuta la prevenirea supraviețuirii celulelor canceroase.
Un studiu cu eprubete a analizat efectele polifenolilor din ceai asupra celulelor canceroase. A arătat că ceaiul negru și cel verde pot juca un rol în reglarea creșterii celulelor canceroase și reducerea dezvoltării celulelor noi.
Un alt studiu a analizat efectele polifenolilor din ceaiul negru asupra cancerului de sân. A arătat că ceaiul negru poate ajuta la depășirea răspândirii tumorilor mamare dependente de hormoni.
Deși ceaiul negru nu trebuie considerat un tratament alternativ pentru cancer, unele cercetări au demonstrat potențialul ceaiului negru de a ajuta la reducerea supraviețuirii celulelor canceroase.
9. Ceaiul negru poate îmbunătăți concentrarea
Ceaiul negru conține cofeină și un aminoacid numit L-teanină, care poate îmbunătăți vigilența și concentrarea.
L-teanina crește activitatea alfa în creier, rezultând relaxare și o mai bună concentrare.
Studiile au descoperit că băuturile care conțin L-teanină și cofeină au cel mai mare impact asupra concentrării datorită efectelor L-teaninei asupra creierului.
Acesta poate fi motivul pentru care mulți indivizi raportează o energie mai stabilă după ce au băut ceai, în comparație cu alte băuturi cu cofeină precum cafeaua.
Două studii randomizate au testat efectele ceaiului negru asupra preciziei și vigilenței. În ambele studii, ceaiul negru a crescut semnificativ acuratețea și vigilența auto-raportată în rândul participanților, comparativ cu un placebo.
Citește și Năutul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.