Cel mai vechi desen făcut de om, descoperit în Africa de Sud Magazin

Cel mai vechi desen făcut de om, descoperit în Africa de Sud

Arheologii au descoperit într-o peșteră din Africa de Sud o piatră pe care erau desenate nouă linii roșii. Specialiștii susțin că este cel mai vechi desen făcut de om, informează The New York Times. Artefactul, despre care oamenii de știință cred că are o vechime de 73.000 de ani, precede cele mai vechi schițe abstracte ale omului cunoscute anterior din Europa, cu circa 30.000 de ani în urmă.

Desenul antic a fost descoperit în Peștera Blombos, care este la aproximativ 200 de mile est de Cape Town. Depozitele arheologice de pe acest sit datează între 70.000 și 100.000 de ani în urmă, din timpul Epocii mijlocie a Pietrei. În interiorul peșterii, oamenii de știință au descoperit dinți de Homo Sapiens, vârfuri de suliță, unelte din oase, gravuri și mărgelele din scoici.

„Știm foarte multe lucruri pe care Homo Sapiens le-a putut face, dar nu am știut că putea să deseneze.”, a declarat Christopher Henshilwood, arheolog de la Universitatea din Bergen, Norvegia și autorul principal al studiului.

Liniile au fost desenate, nu pictate

Concluziile descoperirii au fost publicate în Nature. Acestea pot oferi o perspectivă asupra originii modului în care omenirea folosea simbolurile pentru a pune bazele limbajului, matematicii și civilizației. Artefactul a fost transportat în Franța pentru a fi examinat de Francesco d’Errico, arheolog de la Universitatea din Bordeaux. Acolo, echipa a aflat modul în care au fost făcute liniile.  S-a aflat că semnele din partea de sus a pietrei erau făcute din ocru de culoare roșie. Ocrul era un tip de pigment natural, adesea folosit pentru a face picturile preistorice în peșteri. De fapt, oamenii care locuiau în Peștera Blombos făceau ocru în urmă cu 100.000 de ani. Pasul următor pentru cercetători era să afle cum s-a realizat desenul. Ei au descoperit că liniile de pe piată au fost desenate, nu pictate și au fost realizate cu un vârf de creion care, cel mai probabil, avea o grosime de aproximativ 1 sau 3 milimetri.

(Sursă foto: National Geographic)