Cum arată cele mai atractive orașe pentru români? Nu sunt deloc puțini aceia care s-au săturat de viața agitată din Capitală și care caută alternative. ”Provincia” cunoaște o perioadă de dezvoltare fără precedent. Dacă până în urmă cu 10 ani toată lumea căuta cu disperare mutatul în cel mai mare oraș al țării, iată că în ultimii ani obiceiurile s-au mai schimbat. Astfel, principalele orașe ale României au devenit tot mai atractive pentru tineri și investitori.
Un barometru realizat de Ministerul Dezvoltării și de Banca Mondială la finele anului trecut relevă faptul că românii sunt cel mai mult atrași de Cluj-Napoca (21,8%), Brașov (15,6%) și Timișoara (10,3%). Capitala apare în acest top pe locul 4, fiind urmată îndeaproape de Sibiu și Oradea, pe 5 și 6. Top 10 este completat, în ordine, de Constanța, Iași, Alba Iulia și Craiova.
Pentru răspunsul final, românii au luat în calcul factori precum calitatea vieții, infrastructura, sănătatea, siguranța și administrația publică.
Cei mai satisfăcuți cetățeni s-au declarat cei din orașele din regiunea centrală a țării, iar cei mai puțin mulțumiți sunt în sudul țării, în Muntenia. Orășenii cei mai satisfăcuți de viața la oraș sunt în Cluj (97% satisfacție), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), dar și în Brașov, Drobeta Turnu Severin, Timișoara, Sighișoara, Slatina sau Iași – toate cu peste 90% grad de satisfacție al locuitorilor.
Perspective optimiste
În ceea ce privește Cluj-Napoca și Oradea lucrurile sunt aproape unanim acceptate ca fiind de la foarte bune în sus. Acestora li se pot adăuga în curând Brașov și Timișoara, două orașe aflate în plină dezvoltare. Acestea s-au bucurat și de o victorie din punct de vedere mediatic la alegerile locale din toamnă. Allen Coliban și Dominic Fritz au devenit primarii din Brașov și Timișoara, iar așteptările populației au crescut și ele exponențial.
La Brașov, în curând vom avea aeroport funcțional, transport public 100% electric și o serie de reforme și măsuri în ceea ce privește viața culturală a orașului, infrastructura și dezvoltarea metropolitană. Timișoara, de asemenea, promite să se reinventeze și să se transforme într-o zonă metropolitană europeană. Iași, din nou, dă speranțe din ce în ce mai mari, iar la Constanța există semnale îmbucurătoare odată cu votul cetățenilor de la alegerile locale. În acest context, mingea pare că se află în terenul Capitalei, care, cumva, va trebui să găsească modalități pentru a se reinventa și a crește confortul și calitatea vieții locuitorilor. Altfel, va continua să piardă teren tot mai rapid în detrimentul celorlalte orașe ale țării.
–
Citește și:
5 locații originale de vizitat în România
7 orașe subapreciate din Europa care merită vizitate