Cireșele sunt printre cele mai iubite fructe din luna iunie. Pe lângă gustul delicios, cireșele au numeroase beneficii asupra sănătății, fiind o sursă bogată de vitamine. Printre cele mai importante beneficii ale consumului de cireșe se numără ameliorarea insomniilor, îmbunătățirea sistemului circulator și reducerea inflamațiilor.
Cireșul a fost adus în Europa de romani, din Asia Occidentală. Atât cireșele roșii, cât și cele galbene sau amare au proprietăți benefice pentru sănătate. Cireșele sunt o sursă bogată de antioxidanți, vitamine, minerale și alte substanțe active.
Cireșele pot combate insomniile
Dereglările de somn pot fi ameliorate sau combătute cu ajutorul cireșelor. Aceste fructe conțin melatonină, hormonul care ajută la reglarea somnului. De asemenea, melatonina ajută în cazul nevrozelor, stărilor de anxietate şi a migrenelor. Specialiștii recomandă consumul unei porții de cireșe cu o oră înainte de culcare.
Cireșele,beneficii pentru inimă și sistemul circulator
Mineralele din cireșe precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul ajută în menținerea unui ritm cardiac normal. De asemenea, un compus din cireșe, polifenolul, este benefic în prevenirea formării cheagurilor de sânge. Substanțele nutritive din cireșe protejează vasele de sânge de stresul oxidativ.
Cireșele au un efect antiinflamator
Pigmentul din cireşe care dă culoarea roșie fructului este recunoscut pentru beneficiile sale antiinflamatoare, reducând durerea și inflamația. Totodată, cireşele pot ameliora febra musculară de după efortul fizic intens.
Beneficii pentru o piele frumoasă
Pe lângă beneficiile pentru sănătate, cireșele sunt destinate și persoanelor care își doresc o piele frumoasă. Vitamina A din cireșe și conținutul ridicat de betacaroten oferă o piele strălucitoare și contribuie și la formarea unui sistem imunitar puternic.
Cireșele sunt benefice și în curele de slăbire pentru că aceste fructe conţin peste 75% apă și au doar 63 de calorii la 100 de grame. Prin conținutul ridicat de apă, cireșele previn deshidratarea și conferă o senzație de sațietate.
Citește și Studiu: Alimentația săracă în grăsimi reduce riscul decesului de cancer de sân.