În timp ce încercăm să igienizăm casa, ar putea fi tentant să amestecăm substanțe chimice de uz casnic pentru a obține un rezultat cât mai strălucitor. Cu toate acestea, amestecarea produselor de curățare de uz casnic poate fi periculoasă din cauza compoziției chimice a detergenților unici.
Iată o listă cu lucruri pe care nu ar trebui niciodată să le combini.
1. Apă oxigenată și oțet
În timp ce individual, acestea sunt considerate excelente ingrediente naturale de curățare, atunci când sunt combinate, peroxidul de hidrogen și oțetul pot avea ca rezultat acid paracetic. Combinația va igieniza, dar poate fi corozivă.
2. Amoniac și înălbitor
Aceste două ingrediente sunt comune în multe produse de curățare, așa că este o idee bună să verificați listele de ingrediente de pe sticle înainte de a le amesteca împreună. Vaporii produși pot provoca arsuri la gât și leziuni respiratorii.
3. Oțet și înălbitor
Această combinație face un bun dezinfectant, dar poate fi periculoasă. Acidul din oțet eliberează clor toxic și vapori de cloramină atunci când este adăugat la înălbitor. Vaporii produși pot provoca arsuri chimice la ochi și plămâni.
4. Înălbitor și alcool sanitar
Înălbitorul și alcoolul sanitar creează cloroform. Deși s-ar putea să nu leșinați, curățarea cu această combinație nu este recomandată, deoarece poate provoca dificultăți de respirație, iritații ale nasului și gâtului, amețeli și greață.
5. Dezinfectant și înălbitor
Dezinfectantul nu trebuie amestecat cu înălbitor. Înălbitorul oxidează unele dintre componentele agentului de curățare, rezultând diverși compuși iritanți și toxici.
6. Detergent de vase și înălbitor
O serie de detergenți de vase de pe piață adaugă amoniac pentru a le spori puterea de curățare. Utilizarea săpunului de vase în combinație cu înălbitorul nu este recomandată, deoarece reacția va duce la formarea de gaz toxic.
7. Diferite branduri de produse de curățare
Utilizarea mai multor produse de curățare simultan poate provoca iritații sau poate duce la o problemă medicală. Este posibil ca amestecul să neutralizeze chiar și eficacitatea produselor pe care ar fi avut-o separat.
Citește și Risipa alimentară. 4 Metode prin care o putem combate