Oamenii de știință au descoperit de ce unii pacienți infectați cu virusul COVID-19 nu mai au miros.
Pierderea temporară a mirosului, sau anosmia, este unul dintre primele și cel mai frecvente simptome ale persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus.
Cercetătorii de la Harvard Medical School din Statele Unite au identificat care tipuri de celule utilizate pentru miros sunt cele mai vulnerabile la infecția cu COVID-19. Aceștia au fost surprinși când au descoperit că neuronii senzoriali, care detectează și transmit simțul mirosului către creier, nu sunt vulnerabili la boală.
Cercetătoii care au lucrat la acest studiu au descoperit că virusul atacă celulele care susțin neuronilor senzoriali din cadrul căilor olfactive.
Dr. Sandeep Robert Datta, profesor asociat de neurobiologie la Harvard Medical School și co-autor al studiului, a declarat că acesta este un lucru bun, deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de Covid-19 sunt puțin probabil să sufere o pierdere permanentă a mirosului.
„Descoperirile noastre indică faptul că acest virus schimbă simțul mirosului la pacienți nu prin infectarea directă a neuronilor, ci afectând funcția celulelor de susținere”, a declarat acesta.
„Cred că este o veste bună, deoarece, odată ce se elimină infecția, neuronii olfactivi nu par să fie înlocuiți sau reconstruiți de la zero.” Însă, acesta a adăugat: „Avem nevoie de mai multe date și o mai bună înțelegere a mecanismelor de bază pentru a confirma această concluzie.”
Echipa de cercetare speră că rezultatele studiului vor contribui la accelerarea eforturilor pentru a înțelege mai bine pierderea mirosului la pacienții cu Covid-1, ceea ce ar putea duce la tratamente pentru anosmie și la dezvoltarea diagnosticului îmbunătățit pe bază de miros pentru boală.
Citește și: Coronavirus nu poate fi transmis prin alimente