Curmalele sunt rodul palmierului curmal, care este cultivat în multe regiuni tropicale ale lumii. Aproape toate curmalele vândute în țările occidentale sunt uscate.
De asemenea, au un conținut ridicat de substanțe nutritive importante și au o varietate de avantaje și utilizări. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Curmalele sunt foarte nutritive
Curmalele au un profil nutrițional excelent.
Deoarece sunt uscate, conținutul lor caloric este mai mare decât majoritatea fructelor proaspete. Conținutul lor caloric este similar cu cel al altor fructe uscate, cum ar fi stafidele și smochinele.
Majoritatea caloriilor din ele provin din carbohidrați. Restul provin dintr-o cantitate foarte mică de proteine.
În ciuda caloriilor lor, curmalele conțin câteva vitamine și minerale importante pe lângă o cantitate semnificativă de fibre.
O porție de 100 de grame oferă 277 de calorii, 75 de grame de carbohidrați, 7 grame de fibre și 2 grame de proteine. Acestea vin, de asemenea, cu potasiu, magneziu, cupru, mangan, fier și vitamina B6.
2. Sunt bogate în fibre
Obținerea suficientelor fibre este importantă pentru sănătatea generală.
Cu aproape 7 grame de fibre într-o porție de 100 de grame, incluzând curmalele în dietă este o modalitate excelentă de a crește aportul de fibre.
Fibrele pot beneficia sănătății digestive prin prevenirea constipației și promovarea mișcărilor intestinale regulate.
Într-un studiu, 21 de persoane care au consumat 7 curmale pe zi timp de 21 de zile au prezentat îmbunătățiri în frecvența defecației și au avut o creștere semnificativă a mișcărilor intestinale comparativ cu momentul în care nu consumau curmale.
Mai mult, fibra din curmale poate fi benefică pentru controlul glicemiei. Fibrele încetinesc digestia și pot ajuta la prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge prea mare după masă.
Din acest motiv, curmalele au un indice glicemic scăzut (IG). Acesta măsoară cât de repede crește glicemia după consumul unui anumit aliment.
3. Sunt bogate în antioxidanți pentru combaterea bolilor
Curmalele oferă diverși antioxidanți care au de oferit o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de mai multe boli.
Antioxidanții protejează celulele de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule instabile care pot provoca reacții dăunătoare în organism și pot duce la boli.
Comparativ cu tipuri similare de fructe, cum ar fi smochinele și prunele uscate, curmalele par să aibă cel mai mare conținut de antioxidanți.
Cei mai puternici trei antioxidanți din curmale sunt:
- Flavonoide: Antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea inflamației. Au fost studiați pentru potențialul lor de a reduce riscul de diabet, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer.
- Carotenoizi: Dovedit că promovează sănătatea inimii și pot reduce, de asemenea, riscul de tulburări legate de ochi, cum ar fi degenerescența maculară.
- Acid fenolic: Cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, poate ajuta la scăderea riscului de cancer și boli de inimă.
4. Curmalele pot promova sănătatea creierului
Consumul de curmale poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului.
Studiile de laborator au descoperit că curmalele sunt utile pentru scăderea markerilor inflamatori, cum ar fi interleukina 6 (IL-6), în creier. Nivelurile ridicate de IL-6 sunt asociate cu un risc mai mare de boli neurodegenerative precum Alzheimer.
Studiile la animale au arătat că curmalele sunt utile pentru reducerea activității proteinelor beta amiloide, care pot forma plăci în creier.
Când plăcile se acumulează în creier, acestea pot perturba comunicarea între celule. Acest lucru poate duce în cele din urmă la moartea celulelor cerebrale și la boala Alzheimer.
Un studiu efectuat pe animale a constatat că șoarecii hrăniți cu alimente amestecate cu curmale aveau o capacitate de memorie și de învățare semnificativ mai bună, precum și mai puține comportamente legate de anxietate, comparativ cu cei care nu le consumau.
Proprietățile potențiale de creștere a curmalelor au fost atribuite conținutului lor de antioxidanți despre care se știe că reduce inflamația, inclusiv flavonoidele.
5. Pot promova travaliul natural.
Curmalele au fost studiate pentru potențialul lor de a promova și ușura travaliul pe termen lung la femeile gravide.
Consumul acestor fructe pe parcursul ultimelor câteva săptămâni de sarcină poate promova dilatarea colului uterin și poate reduce nevoia de travaliu indus. Ele pot fi, de asemenea, utile pentru reducerea duratei travaliului.
Într-un studiu, 69 de femei care au consumat 6 curmale pe zi timp de 4 săptămâni înainte de data scadenței au fost cu 20% mai predispuse să intre în travaliu în mod natural. De asemenea, travaliul a durat mult mai puțin timp decât pentru cele care nu le-au mâncat.
Un alt studiu realizat pe 154 de femei gravide a constatat că cele care au mâncat curmale au fost mult mai puțin susceptibile de a avea un travaliu indus, comparativ cu cele care au făcut-o.
Un al treilea studiu a constatat rezultate similare la 91 de femei gravide care au consumat zilnic 70-76 de grame de curmale începând cu a 37-a săptămână de sarcină. Au fost în travaliu activ în medie cu 4 ore mai puține decât cei care nu au mâncat curmale.
Deși curmalele par să contribuie la promovarea travaliului și la reducerea duratei sale, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte.
Rolul pe care îl pot avea în sarcină se datorează probabil compușilor care se leagă de receptorii de oxitocină și par să imite efectele oxitocinei în organism. Oxitocina este un hormon care provoacă contracții ale travaliului în timpul nașterii.
În plus, conțin taninuri. Aceștia sunt compuși care s-au dovedit a facilita contracțiile. Sunt, de asemenea, o sursă bună de zahăr și calorii naturale, care sunt necesare pentru menținerea nivelului de energie în timpul nașterii.
6. Curmalele sunt un îndulcitor natural excelent
Curmalele sunt o sursă de fructoză, un tip natural de zahăr găsit în fructe.
Din acest motiv, curmalele sunt foarte dulci și au un gust subtil de caramel. Acestea reprezintă un excelent substitut mai sănătos al zahărului alb din rețete datorită nutrienților, fibrelor și antioxidanților pe care îi furnizează.
Cel mai bun mod de a înlocui zahărul alb este de a face o pastă de curmale, ca în această rețetă. Se face amestecând curmale cu apă într-un blender. O regulă generală este înlocuirea zahărului cu pasta, la un raport de 1: 1.
De exemplu, dacă rețeta necesită 1 cană de zahăr, o înlocuiește cu 1 cană de pastă de curmale.
Este important să rețineți că, deși sunt bogate în fibre și substanțe nutritive, sunt încă destul de bogate în calorii și cel mai bine consumate cu moderație.
7. Sunt bune pentru sănătatea oaselor
Curmalele conțin mai multe minerale, inclusiv fosfor, potasiu, calciu și magneziu. Toate acestea au fost studiate pentru potențialul lor de a preveni afecțiuni legate de oase, cum ar fi osteoporoza.
8. Sunt bune pentru controlul glicemiei
Curmalele au potențialul de a ajuta la reglarea glicemiei datorită indicelui glicemic scăzut, fibrelor și antioxidanților. Astfel, consumul lor poate beneficia gestionării diabetului.
Citește și Algele marine: Top 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății.