De mii de ani, s-a crezut că usturoiul are proprietăți medicinale. Acum, știința a confirmat-o. Citește mai departe pentru a afla de ce.
1. Usturoiul conține compuși cu proprietăți medicinale puternice
De-a lungul istoriei antice, principala utilizare a usturoiului a fost datorită proprietățile sale medicinale.
Utilizarea sa a fost bine documentată de multe civilizații majore, inclusiv egiptenii, babilonienii, grecii, romanii și chinezii.
Oamenii de știință au aflat că majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate sunt cauzate de compușii de sulf care se formează atunci când un cățel de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat.
2. Usturoiul este foarte nutritiv
Un cățel (3 grame) de usturoi crud conține mangan, vitamina B6, vitamina C, seleniu, fibre și cantități bune de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1. Toate acestea vin cu 4,5 calorii, 0,2 grame de proteine și 1 gram de carbohidrați.
3. Poate combate boala, inclusiv răceala obișnuită
Suplimentele cu usturoi sunt cunoscute pentru stimularea funcției sistemului imunitar.
Un studiu amplu de 12 săptămâni a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63% comparativ cu un placebo.
Durata medie a simptomelor de răceală a fost, de asemenea, redusă cu 70%, de la 5 zile în grupul placebo la doar 1,5 zile în grupul cu usturoi.
Un alt studiu a constatat că o doză mare de extract de usturoi (2,56 grame pe zi) a redus numărul de zile bolnav cu răceală sau gripă cu 61%.
4. Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
Studiile la om au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale.
Într-un studiu, 600-1.500 mg de extract de usturoi fermentat a fost la fel de eficient ca medicamentul Atenolol la reducerea tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 de săptămâni.
Dozele suplimentare trebuie să fie destul de mari pentru a avea efectele dorite. Cantitatea necesară este echivalentă cu aproximativ patru căței de usturoi pe zi.
5. Usturoiul îmbunătățește nivelul colesterolului
Suplimentele cu usturoi par să reducă colesterolul total și / sau LDL cu aproximativ 10-15%. Colesterolul HDL și trigliceridele nu par să fie afectate.
6. Conține antioxidanți
Deteriorarea oxidativă a radicalilor liberi contribuie la procesul de îmbătrânire.
Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative.
S-a demonstrat că dozele mari de suplimente de usturoi cresc enzimele antioxidante la om, reducând semnificativ stresul oxidativ la cei cu tensiune arterială crescută.
Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și a proprietăților antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demența.
7. Poate facilita o viață mai lungă
Având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc importanți, cum ar fi tensiunea arterială, este logic că usturoiul vă poate ajuta să trăiți mai mult.
Faptul că poate lupta împotriva bolilor infecțioase este, de asemenea, un factor important, deoarece acestea sunt cauze frecvente de deces, în special la persoanele în vârstă sau la persoanele cu sisteme imune disfuncționale.
8. Performanța atletică ar putea fi îmbunătățită cu suplimente de usturoi
Usturoiul a fost una dintre primele substanțe care „îmbunătățesc performanța”. A fost folosit în mod tradițional în culturile antice pentru a reduce oboseala și a spori capacitatea de muncă. În special, a fost dat sportivilor olimpici din Grecia antică.
Persoanele cu boli de inimă care au luat ulei de usturoi timp de 6 săptămâni au avut o reducere de 12% a ritmului cardiac maxim și o capacitate mai bună de exercițiu.
9. Consumul de usturoi poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din corp
În doze mari, s-a dovedit cum compușii de sulf din usturoi au protejat împotriva deteriorării organelor cauzată de toxicitatea metalelor grele.
Un studiu de patru săptămâni pe angajații unei fabrici de baterii auto (expunere excesivă la plumb) a constatat că usturoiul a redus nivelul de plumb din sânge cu 19%. De asemenea, a redus multe semne clinice de toxicitate, inclusiv dureri de cap și tensiune arterială.
Trei doze de usturoi în fiecare zi au depășit chiar și medicamentul D-penicilamină în reducerea simptomelor.
10. Poate îmbunătăți sănătatea oaselor
Studiile pe rozătoare au arătat că poate reduce la minimum pierderea osoasă prin creșterea estrogenului la femei.
Un studiu efectuat la femeile aflate la menopauză a constatat că o doză zilnică de extract de usturoi uscat (egală cu 2 grame de usturoi crud) a scăzut semnificativ un marker al deficitului de estrogen. Acest lucru sugerează că suplimentul poate avea efecte benefice asupra sănătății oaselor la femei.
Alimentele precum usturoiul și ceapa pot avea, de asemenea, efecte benefice asupra osteoartritei.
Citește și Piperul negru: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.