Sezonul rece și trecerile bruște de temperatură vin la pachet cu viruși și bacterii care ne pot afecta sănătatea. Deseori ni s-a întâmplat să credem că avem o simplă gripă și să alegem să ne tratăm singuri, acasă, însă stările de rău nu au dispărut. Este foarte important să cunoaștem diferențele dintre gripă și răceală pentru a ști cum să procedăm pentru ca starea de sănătate să nu se agraveze.
Chiar dacă la prima vedere gripa și răceala au simptome comune, este bine să știm prin ce se diferențiază una de cealaltă, pentru a lua din timp măsurile necesare pentru combaterea și tratarea simptomelor.
Simptomele răcelii
Răceala este mai ușoară decât gripa și afectează organismul pe o perioadă mai scurtă de timp. Răceala este cauzată de cele mai multe ori de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare.
Principalele simptome ale răcelii sunt: stările de oboseală, durerile de cap și de gât, strănutul și congestia nazală.
Simptomele gripei
Cunoaștem gripa după debutul brusc și puternic. Febra de 39-40 de grade este cel mai mare semnal prin care corpul ne transmite că se confruntă cu gripă. Febra poate dura între 3 și 5 zile. Printre simptomele cele mai frecvente ale gripei se numără: frisoane, tuse uscată, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât.
În cele mai multe cazuri, gripa poate fi contactată în intervalul noiembrie-februarie, deoarece sistemul imunitar este mai sensibil. Netratarea la timp a gripei poate duce la complicații grave.
Citește și care sunt Vitaminele și mineralele care ne feresc de răceală.
Prevenirea răcelii și gripei
Cea mai importantă măsură de prevenire în cazul celor două afecțiuni este spălarea frecventă a mâinilor. Germenii de pe piele se elimină prin spălarea cu apă caldă și săpun, timp de 20 de secunde. De asemenea, este de evitat să vă atingeți nasul, ochii și gura cu mâinile.
Pe lângă spălatul mâinilor, evitați spațiile aglomerate și contactul cu persoanele care prezintă una din simptomele enunțate mai sus. Este important să aveți grijă la alimentație și să consumați cât mai multe fructe și legume bogate în vitamine.