Fundătura Ponorului este un colț de rai situat în Munţii Şureanu. Datorită frumuseții sale, locul a fost numit Palma lui Dumnezeu. Fundătura Ponorului este ascunsă în inima Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, o arie protejată întinsă pe 38.000 de hectare. Această destinație surprinde prin unicitatea sa, indiferent de anotimp.
Fundătura Ponorului se află la o altitudine de 900 metri și este străbătută de apele văii Ponorului, care în trecut era unită cu valea Ponorici formând o vale de dimensiuni mari. Apele au săpat calcarul format în perioada jurasică și au apărut infiltrații în albia râurilor care au creat cele mai mari peșteri cunoscute din Munții Șureanu. Cu trecerea anilor, aceste infiltrații au devenit ponoarele pe care le putem vedea astăzi.
Albia râului Ponor este una șerpuitoare, formând mai multe cotituri, care se întind pe aproximativ nouă kilometri pe firul principal, aproape de vârful Porumbelu Mare. Peisajul natural este îmbogățit de prezența sălașelor și a clăilor de fân presărate în lunca Ponorului și pe înălțimile din îmrejurimi.
Citește și Turismul rural: cele mai frumoase sate din România.