Grace, robotul umanoid asistentă medicală Actual

Grace, robotul umanoid asistentă medicală

Grace este noul prototip de robot umanoid. Echipa din Hong Kong care a creat celebrul robot umanoid Sophia a lansat un nou prototip, Grace, destinat pieţei serviciilor de asistenţă medicală şi conceput să interacţioneze cu persoanele vârstnice şi cu cele izolate în timpul pandemiei de COVID-19, informează Reuters.

Grace este îmbrăcată într-o uniformă albastră de asistentă medicală. Trăsăturile sale sunt asiatice și părul șaten. Eeste creată având o cameră termică ampalsată în zona pieptului cu scopul de a lua temperatura şi evalua capacitatea de reacţie a pacienţilor. Folosește inteligența artificială pentru a diagnostica un pacient și poate vorbi engleză și dialectele din limba chineză – mandarin și cantonez.

„Pot să le fac vizite oamenilor şi să le înveselesc ziua prin stimulare socială… dar pot să fac şi terapie conversaţională, prelevarea datelor privind indicatorii biologici şi să asist furnizorii de servicii medicale”, a declarat pentru Reuters Grace, în timp ce stătea alături de „sora” ei, Sophia, în laboratorul din Hong Kong al Hanson Robotics.

Grace ar putea ușura munca personalului spitalicesc

Robotul a fost creat cu scopul de a uşura povara cu care se confruntă personalul spitalicesc copleşit în timpul pandemiei. David Hanson, fondatorul companiei, a explicat că Grace poate să simuleze acţiunea a mai mult de 48 de muşchi faciali importanţi.

Lansarea lui Grace vine în contextul în care utilizarea roboţilor umanoizi a devenit necesară pe fondul impactului global al coronavirusului, a spus Kim Min-Sun, profesoară de comunicologie la Universitatea din Hawaii. Consideră că folosirea roboțiolor ar putea avea un impact pozitiv în contextul în care, în perioada aceasta, mulți s-au confruntat cu probleme de sănătate mintală şi gânduri negative. „Dacă pot primi ajutor prin intermediul acestor roboţi sociali în cadru intim, cu certitudine acest lucru va avea un impact pozitiv asupra societăţii”, a spus ea.

Citește și Comisia Europeană a permis utilizarea unei insecte ca aliment.

Sursa foto