IQ-ul ridicat: Cum sunt dezavantajați cei „avantajați” intelectual Magazin

IQ-ul ridicat: Cum sunt dezavantajați cei „avantajați” intelectual

IQ-ul ridicat și avantajele sale au fost adesea discutate.

În principiu, cel puțin, admirăm genii. La urma urmei, trăim într-o societate meritorie. În multe feluri, evaluăm oamenii pe baza inteligenței. Cu toate acestea, atunci când suntem implicați personal cu “geniile”, reacțiile noastre tind să fie mult mai ambigue și mult mai puțin pozitive.

Fericirea generală este acum înțeleasă ca încorporând mulți factori distincți, deși în cele din urmă legați. De exemplu, autonomie, creștere personală, relații pozitive, acceptarea de sine, stăpânire și cultivarea unei vieți cu scop.

S-a demonstrat că odată ce nevoile elementare ale unei persoane sunt satisfăcute, trei lucruri sunt cheia fericirii sale. Acestea sunt: ​​a avea relații sociale semnificative și pline de satisfacție, a fi competent în ce își concentrează energia și a avea libertatea de a lua decizii independente de viață.

Cercetările au arătat că intelectul și realizările sunt departe de a fi perfect corelate. Mai mult, cei dotați intelectual nu au ajuns să fie semnificativ mai fericiți decât cei cu un IQ mai scăzut. Nici ratele lor de divorț, alcoolism și sinucidere nu au fost mai bune decât media generală.

În cel mai bun caz, s-a constatat că un intelect mare nu face nicio diferență pentru satisfacția vieții. În cel mai rău caz, poate însemna de fapt mai puțină satisfacție.

Mai târziu, povara de a avea un IQ ridicat a fost recunoscută de oamenii de știință folosind criterii mai sofisticate. Citește mai departe pentru a afla 13 dezavantaje de a fi „avansat” intelectual.

1. Oamenii cu IQ ridicat știu că sunt inteligenți

Cei foarte inteligenți știu că sunt inteligenți. Așadar sunt predispuși să își stabilească așteptări înalte pe care de prea multe ori nu le pot îndeplini.

Astfel, sunt adesea dezamăgiți și uneori deprimați de nivelul lor de realizare care se află substanțial sub idealurile lor. De asemenea, ar putea să nu îndeplinească așteptările pe care ceilalți le au de la ei.

2. Persoanele cu IQ ridicat sunt mai predispuse să aibă probleme de anxietate

Oamenii talentați din punct de vedere intelectual tind să se gândească mai mult la lucrurile negative care li se întâmplă. Adesea ruminează și reiau scenariile pentru a afla ce a mers prost.

Cei cu IQ ridicat se pot preocupa de chestiuni pe care ceilalți le-ar considera nesemnificative.

3. Nu iau neapărat decizii mai bune

Oamenii foarte inteligenți sunt susceptibili de a injecta părtiniri personale în tranzacțiile lor. Acest lucru le poate submina grav obiectivitatea.

Având un IQ ridicat nu îi elimină din a fi afectați de la fel de multe presupuneri greșite sau puncte oarbe ca alții.

4. Persoanele cu IQ ridicat sunt predispuse să nu dezvolte perseverență

Oamenii cu IQ ridicat învață lucruri atât de ușor când sunt tineri. Din această cauză ei sunt susceptibili să se obișnuiască atât de mult să reușească fără a depune prea mult efort. Astfel, ei nu dezvoltă niciodată obiceiul perseverenței, care este atât de fundamental pentru succesul pe termen lung.

Și strâns legat de această absență este faptul că ei nu dobândesc autodisciplina necesară pentru a-și asigura cele mai bune performanțe.

5. Pot avea tendința să se separe de emoțiile lor

Deoarece sunt predispuși să trăiască în capul lor, cei extrem de inteligenți pot fi în mare măsură separați de emoțiile lor. Și datorită intelectului lor constant activat, sentimentele pe care le pot exprima în mod elocvent pot fi totuși extrem de dificil de trecut peste.

6. Cei talentați intelectual au tendința de a supraanaliza lucrurile

Ei pot evita să ia măsuri până nu este prea târziu. Și astfel, pierd oportunități limitate în timp.

Mulți scriitori au comentat că poate fi greu pentru acești indivizi să adoarmă noaptea. Asta pentru că, cu o minte prea ocupată, pot regândi lucrurile din nou și din nou. Astfel ei se mențin într-o stare de trezire incompatibilă cu somnul.

7. Pot fi fixați pe a face lucrurile corect

Oamenii foarte inteligenți au dificultăți în a evita tentația de a corecta greșelile altora. Asta, deoarece pot fi neclintiți în a face lucrurile corect.

Nu este surprinzător că acest obicei nu câștigă favoare în rândul celorlalți. Aceștia pot fi jenați, enervați sau jigniți de această tendință aproape compulsivă.

8. Împrietenirea cu alții este adesea problematică pentru cei cu IQ ridicat

Celorlalți le este greu să se simtă confortabil să se apropie de cineva a cărui capacitate intelectuală o depășește cu mult pe a lor. 

Acest lucru este valabil mai ales dacă individul talentat nu se poate împiedica să-și demonstreze cunoștințele sau perspicacitatea superioară. Aici smerenia intelectuală devine crucială. Dar mulți dintre cei cu un IQ peste normă nu reușesc să dezvolte această trăsătură, iar relațiile lor suferă în consecință.

9. Pot deveni cu ușurință frustrați și își pot pierde răbdarea

Oamenii cu IQ ridicat pot deveni cu ușurință frustrați și își pot pierde răbdarea atunci când ceea ce împărtășesc este înțeles greșit în mod repetat. Acest lucru, în ciuda mai multor încercări de a-l clarifica, chiar de a o simplifica. Fără îndoială, oricât de neintenționat, a-i face pe ceilalți să se simtă inferiori nu este o trăsătură plăcută. 

Acesta este un alt motiv pentru care alții ar putea să nu-și dorească să se asocieze cu ei. De asemenea poate cauza neîndeplinirea socială a celor talentați intelectual.

10. Simțul umorului lor poate fi total desincronizat cu al altora

Nu numai că „geniile” înțeleg mai repede o glumă. Ceea ce alții găsesc amuzant pentru ei poate părea insipid, forțat sau banal. Totuși, în eforturile lor de a se acomoda cu ceilalți, s-ar putea să se simtă oricum obligați să falseze râsul.

11. Elita intelectuală experimentează mai frecvent izolarea socială

Izolarea socială poate duce la depresie sau îi poate forța spre introversie, ceea ce poate să nu reflecte preferințele lor înnăscute.

Când nu îi pot găsi pe alții cu mentalități similare cu ale lor, este probabil să aleagă singurătatea. Aceasta în loc să fie cu alții care îi fac să se simtă mai singuri decât ar fi pe cont propriu.

12. Cei cu IQ ridicat sunt conștienți de tot ce nu știu

Cei talentați din punct de vedere intelectual nu știu pur și simplu mai mult decât alții, ci sunt foarte conștienți de tot ceea ce nu știu. Conștientizarea limitelor inevitabile ale intelectului lor îi poate lăsa îndurerați, descurajați și dezamăgiți.

13. „Acolo unde ignoranța este fericire, este o nebunie să fii înțelept.”

Acest citat de Thomas Gray sugerează modul în care cei cu un IQ excepțional recunosc lucruri pe care alții nu le cunosc. Și o mare parte din ceea ce au “privilegiul” cerebral să știe îi poate răni, îngrijora sau antagoniza.

Citește și Anxietate: alternative naturale de tratament.

Sursă foto