Unul dintre cele mai iubite alimente, ciocolata, are o istorie fascinată care a început încă din anul 600 î.Hr. Primele dovezi botanice arată că planta din care a fost făcută ciocolata a fost cultivată în pădurea tropicală Amazoniană. Urmele descoperite pe vasele de ceramică antică demonstrează faptul să cacaua a fost folosită drept hrană, băutură și medicament de către persoanele indigene. Ingredientul de bază al ciocolatei, cacaua, provine din fructul arborelui de cacao, care este prăjit și pisat, până când rezultă pudra de cacao.
Boabele de cacao erau atât de valoroase încât în Imperiul aztec erau folosite ca monedă.
În 1502, Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Când au fost aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc. Montezuma, ultimul conducător independent al Imperiului aztec, obișnuia să bea o băutură preparată din semințe de cacao, numită „chocolatl”. Conducătorul aztecilor consuma cincizeci de căni pe zi.
Spaniolii preparau ciocolata la fel ca americanii, prăjind și pisând boabele de cacao, însă aceștia au fost primii care au adăugat zahăr. Spaniolii au ținut secretă rețeta timp de un secol, până când călugării spanioli angajați de rege să producă cacao i-au vorbit prințului Filip despre modul de preparare.
Ciocolata, produsul de lux de care se bucura doar aristocrația
În rândul aristocrației franceze a secolului XVIII, ciocolata era un produs foarte la modă. Maria Antoaneta era fascinată de ciocolată, așa că a creat o poziție regală pentru ciocolatierul ei. În timp ce aristocrația se răsfăța cu gustul rafinat al ciocolatei, oamenii de rând nu-și puteau permite un asemenea răsfăț.
Firma Chocolat Menier încearcă să vândă ciocolata drept medicament, comercializând-o sub formă de capsule sau pudră.
Secolul al XIX-lea aduce schimbări importante în producția de ciocolată. Conrad Van Houten a inventat pentru prima dată presa de cacao. În 1849, elvețianul Daniel Peter a adăugat un nou ingredient în rețeta tradițională: laptele.
În prezent, ciocolata cu lapte este mult mai consumată decât cea neagră. Doar 5-10% dintre consumatorii acestui produs preferă ciocolata neagră.