Tot mai multe studii arată că fazele lunii ne influențează somnulAstfel, Science Advances a publicat recent un studiu prin care arată că în zilele de înainte de Lună plină, oamenii merg la culcare mai târziu și dorm mai puțin.
Coautorul studiului, Horacio de la Iglesia, a declarat că în medie, participanții s-au culcat cu 30 de minute mai târziu și au dormit cu 50 de minute mai puțin în nopțile dinaintea Lunii pline. Horacio de la Iglesia este profesor la departamentul de biologie de la Universitatea din Washington din Seattle.
Pentru a putea obține informțiile necesare acestui studiu, cercetătorii au utilizat dispozitive de monitorizare atașate la încheieturile mâinilor participanților. Astfel, au putut studia tiparele de somn și cum pot fi influențate acestea de fazele lunii. Studiul a implicat 98 de indivizi, care au fost urmăriți pe parcursul unuia ciclu lunar. Un ciclu lunar durează 29,5 zile pentru a se finaliza.
Participanții au fost indivizi din trei comunități indigene din Argentina. Prima comunitate era situată într-o zonă rurală și nu avea acces la electricitate. Cea de-a doua comunitate avea acces limitat. Cea de-a treia era situată într-o așezare urbană și avea acces complet la electricitate.
Rezultatele studiului
După colectarea datelor despre somn de la comunitățile prezentate anterior, cercetătorii au comparat rezultatele lor cu datele despre somn colectate de la 464 de studenți din Seattle. Deloc surprinzător este faptul că au găsit aceleași tipare de somn. Mai mult decât atât, somnul uman este sincronizat cu fazele lunii.
Rezultatele studiului au arătat că perioadele în care participanții au dormit mai puțin și s-au culcat mai târziu au avut loc cu trei până la cinci zile înainte de Lună plină.
„Așadar, aceste rezultate sugerează că somnul uman este sincronizat cu fazele lunare indiferent de contextul etnic și sociocultural și nivelul de urbanizare”, au precizat cercetătorii Science Advances.
Citește și Cum să ai un somn mai bun: 5 sfaturi utile.