Limitele supraviețuirii – Cât putem trăi fără apă sau mâncare? Magazin

Limitele supraviețuirii – Cât putem trăi fără apă sau mâncare?

De multe ori nu suntem conștienți de capacitățile noastre fizice și mentale, însă nu ne cunoaștem cu adevărat limitele de supraviețuire. Dovada stă în faptul că autorii Cărții Recordurilor (Guiness World Records) actualizează anual datele și conținutul cu dovezi care marchează instinctul de supraviețuire. Atât prin disciplină și exercițiu, dar și datorită impulsului de adrenalină în corp (determinat de diferiți stimuli, spre exemplu: frica), corpul uman poate realiza lucruri uimitoare.

Însă care sunt limitele cunoscute de noi? Cât de mult e prea mult și cât de puțin e prea puțin? Ce excese ne pot pune capăt vieții și cât poate suporta corpul uman?

Cea mai scăzută temperatură

Temperatura la care corpul uman poate supraviețui se referă mai degrabă la temperatura din interiorul nostru, decât la temperatura din exterior. La o temperatură internă de 35 de grade Celsius, oamenii pot experimenta hipotermie, frisoane și piele palidă. La 30 de grade, ei devin inconștienți, iar la 25 poate apărea manifestarea unui stop cardiac. Majoritatea oamenilor nu pot supraviețui dacă temperatura corpului lor se află sub 23 de grade.

Cea mai crescută temperatură

Oamenii sunt bine adaptați la climatele calde, dar cantitatea de căldură externă la care putem supraviețui depinde de fiziologia, efortul și hidratarea individuală a unei persoane. Umiditatea aerului joacă un factor important, deoarece încetinește sau oprește evaporarea transpirației noastre, ceea ce ne face și mai fierbinți.

Majoritatea ar suferi de hipertermie după 10 minute petrecute într-un loc cu multă umiditate, la 60 de grade Celsius. În acest mediu, temperatura corpului ar depăși 40 de grade și s-ar declanșa un accident vascular cerebral și probleme cu respirația.

Atunci când nivelul umidității este scăzut, oamenii pot îndura temperaturi și mai mari. Într-o clădire în flăcări, adulții pot supraviețui 10 minute la 148 de grade.

Cât poate rezista corpul uman fără mâncare

Timpul este influențat de greutatea corporală, compoziție, variații genetice și alte considerente de sănătate. Șansele de a supraviețui mai mult fără alimente sunt mai mari dacă greutatea corporală a persoanei este mai mare. În general, o persoană poate supraviețui 45 de zile fără mâncare.

Cât poate rezista corpul uman fără apă

Dacă cineva face exerciții fizice intense într-o zi cu temperaturi foarte mari, atunci ar putea pierde aproximativ 1,5 litri de apă pe oră. Dacă nu se rehidratează, tensiunea arterială ar scădea și ritmul cardiac ar crește. Transpirația s-ar opri, iar temperatura corpului ar putea crește. În acest caz, persoana nu ar supraviețui peste câteva ore.

În general, o persoană nu poate supraviețui mai mult de 3-4 zile fără să se hidrateze.

Cât poate rezista corpul uman fără somn

Somnul este esențial pentru supraviețuire. Chiar și o singură noapte nedormită poate avea efecte asemănătoare beției. Mai multe zile fără somn pot cauza halucinații.

Cea mai lungă perioadă de timp înregistrată unde o persoana a stat trează de bună voie înainte să cedeze a fost de 264, adică aproximativ 11 zile.

Cât poate rezista corpul uman fără aer

Mulți oameni au dificultăți în a-și ține respirația pentru mai mult de 1 minut. Dacă îți ții respirația pentru prea mult timp, pot apărea probleme de inimă și leziuni ale creierului. Dacă trec 2 minute, oamenii pot intra în coma, iar peste mai mult de 3 minute, ei sunt predispuși decesului.

Cu exercițiu, însă, oamenii pot petrece 11 minute sub apă. In 2016 a fost înregistrat recordul lui Aleix Segura Vendrell care a reușit să-și țină respirația pentru 24 de minute și 3 secunde.

Citește și Combinații periculoase – produse pe care le ai prin casă și n-ar trebui să le amesteci

Sursă foto