Deutsche Welle prefațează negocierile ce vor avea loc în perioada imediat următoare privitoare la o eventuală înțelegere pe care Marea Britanie o va avea cu Uniunea Europeană în procesul de părăsire a acesteia.
Au rămas mai puțin de trei săptămâni până când Regatul Unit al Marii Britanii ar trebui să părăsească, oficial, Uniunea Europeană. Acest lucru ar trebui să aibă loc la 29 martie. Însă, cu toate că termenul limită bate la ușă, nimic nu pare predctibil. Așadar, la ce ar trebui să ne așteptăm în aceatsă săptămână?
Premierul britanic Theresa May vrea să supună marți la vot în Parlamentul Regatului un al doilea vot referitor la planul pentru o ieșire liniștită din Uniune, care presupunea o perioadă de 21 de luni de tranziție pentru a negocia detaliile comerciale. În ianuarie, când a supus la vot prima oară acest lucru, May a suferit o înfrângere usturătoare: 432-202.
Dacă va trece, atunci Regatul Unit va ieși din UE prin intermediul acelei perioade de 21 de luni de tranziție. Însă, dacă nu se va întâmpla asta, ziua următoare, miercuri, Theresa May va supune la vot varianta ca Regatul să iasă din Uniunea Europeană fără nicio înțelegere. În acest scenariu, nu va mai exista nicio perioadă de tranziție, iar conumatorii, mediul de afaceri și instituțiile vor fi nevoite să se adapteze extrem de brusc noilor condiții. De asemenea, problema graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda ar rămâne nerezolvată, iar aceasta s-ar transforma în graniță externă pentru Regat, fapt ce ar presupune controale la traversare.
Dacă și de această dată votul va fi unul negativ, May va fi nevoită să supună la vot prelungirea cu câteva luni a Articolului 50, cel care acorda termenul de doi ani pentru părăsirea Uniunii de către Regat. Dacă va fi aprobat, termenul se va prelungi cu 3 luni, până la finalul lunii iunie a acestui an.
Așadar, există foarte multe variabile cu privire la modul în care se va definitiva acest proces. Evident, există multe voci care susțin că Regatul Unit al Marii Britanii se îndreată negreșit către un nou referendum, care ar permite astfel anularea Brexitului stabilit tot prin vot, în 2016.