Microsoft renunță la proiectul unui chatbot ce simula conversaţii cu rude sau cu persoane decedate. Motivul este că tehnologia, deşi posibilă, este mult prea „perturbatoare”.
Microsoft a prezentat la Oficiul SUA pentru Brevete şi Mărci Înregistrat ideea de a crea un chatbot care ne-ar da șansa să vorbim „cu entităţi prezente sau trecute, precum prieteni, rude, cunoscuţi, cu celebrităţi sau cu personaje istorice sau de ficţiune”.
Acest tip de tehnologia amintește de o aplicație fictivă din seria TV „Black Mirror”, care permitea personajului principal să vorbească în continuare cu iubitul ei după ce acesta a murit într-un accident, prin extragerea informațiilor de pe rețelele sale sociale.
Totuşi, Tim O’Brien, administrator general la Microsoft pentru programe de Inteligenţă Artificială, a asigurat pe Twitter că nu există planuri pentru a continua dezvoltarea acestei idei, pe care a considerat-o „perturbatoare”.
Ideea patentată miza pe colectarea datelor distribuite pe internet şi pe reţele de socializare pentru a antrena un interlocutor bazat pe învăţarea automată. Acesta ar fi simulat o conversaţie reală cu persoana decedată, inclusiv cu dovezi ale personalităţii sale.
Dispozitivul ar fi simulat caracteristicile individului reprezentat cu propriul „stil, ton, voce, dicţie, intenţie, lungimea dialogului, complexitate sau subiecte consistente”.
Pentru a face cât mai real robotul care dialoghează, algoritmul folosit ia în calcul atributele, interesele, opiniile, datele demografice, de gen sau profesia. Chatbotul ar putea utiliza şi recunoaşterea facială şi a vocii, pentru a simula persoana decedată în reprezentare tridimensională.
Citește și: Disney a restricționat accesul copiilor la unele animații celebre