Creierul nostru este inadaptat la această lume modernă. Există pur și simplu prea multe informații de descifrat, informații care pot îngrozi și confunda. Această procesare, asociată cu luarea deciziilor ulterioare, poate duce la suprasolicitare.
De aceea ați auzit de fraze precum „oboseală pandemică” și „oboseală electorală”. În cele din urmă, aveți de-a face cu oboseala mentală.
Suzy Russell urmează un doctorat în oboseala mentală de la Universitatea din Queensland. Ea definește oboseala mentală ca „o stare psihobiologică cauzată de perioade prelungite de solicitare a capacității cognitive”. Poate fi măsurată prin modul în care cineva se simte, cum se comportă și prin markeri fiziologici din creier. Ceea ce constituie „activitate cognitivă solicitantă depinde de individ și de interacțiunea lor cu mediul înconjurător”.
Este un concept care merită identificat, înțeles și combătut. Oboseala mentală este în creștere, declanșată de pandemia Covid-19. A te simți copleșit nu înseamnă doar să ai o „zi proastă”, ci este o reacție normală la evenimente fără precedent.
Efectul oboselii mentale asupra minții și a corpului
Influența oboselii mentale asupra minții apare în scanările cerebrale. Unii sugerează asocieri semnificative între declinul performanței comportamentale și activitatea fluxului sanguin cerebral. Între timp, cercetătorii au observat creșteri ale undelor theta și alfa. Alte studii au arătat, de asemenea, că „creșterea activității undelor lente sa dovedit a fi asociată cu deteriorarea performanței mentale”.
Rezultatele sugerează că oboseala mentală duce adesea la efort în plus depus de creier pentru a îmbunătăți eficiența, „deși în detrimentul capacității de a procesa cognitiv, putând duce la anxietate și frustrare”. La rândul lor, alte cercetări au descoperit o asociere între oboseala mentală și izbucnirile de agresiune.
Este o buclă în care nu vrei să fii: supraîncărcare care duce la efort sporit și efort sporit care duce la supraîncărcare. Și în cele din urmă frustrare.
„În contextul sportiv, acest lucru poate contribui la marja mică de diferență dintre o victorie sau o pierdere. Pentru lucrătorul de birou, oboseala mentală este mai probabil să aibă un impact prin reducerea capacității lor de a se concentra pe o sarcină sau de a procesa informații pentru a lua decizia corectă legată de afaceri.
Exercițiul de zi cu zi poate observa, de asemenea, efectele unei zile solicitante din punct de vedere cognitiv la birou în timpul unei alergări de seară sau a unei sesiuni de gimnastică, observând că atinge mult mai greu același nivel de performanță. ”
Cum să combateți oboseala mentală
Câteva strategii de combatere a oboselii mentale sunt:
- Cofeina. S-a demonstrat că cofeina reduce acut sentimentele subiective de oboseală mentală și unele dintre consecințele negative asupra performanței.
- Creatina. Dovezile sugerează că acest supliment poate ajuta cu oboseala mentală, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a spune cu siguranță.
- Evitarea activității smartphone-ului.
- Odihna.
Citește și „Succes copleșitor” – Islanda încearcă micșorarea programului de lucru la 4 zile.