Oțetul balsamic este un oțet de culoare maronie, cu o consistență mai intensă decât oțetul obișnuit și este făcut din suc de struguri nefermentat. A devenit un ingredient popular în preparatele alimentare, în special în sosurile pentru salată și marinade. Citește mai departe pentru a afla de ce.
1. Oțetul balsamic ajută la scăderea colesterolului
Dintre toate beneficiile oțetului balsamic, acesta este poate cel mai bine documentat.
Oțetul balsamic este o alegere excelentă pentru cei care doresc să-și mențină sau să scadă nivelul de colesterol. Antioxidanții găsiți în oțetul balsamic vizează „celulele captatoare” care sunt toxice pentru organism.
Consumând oțet balsamic ca dressing, organismul se poate proteja împotriva arterelor înfundate.
2. Ajută la o digestie sănătoasă
Principalul compus activ din oțetul balsamic este acidul acetic, care conține tulpini de bacterii probiotice. Aceste probiotice nu prezervă doar alimentele. De asemenea, pot permite o digestie sănătoasă și pot îmbunătăți sănătatea intestinului.
Există, de asemenea, beneficii pentru sistemului imunitar în a avea aceste bacterii sănătoase numite biom intestinal. Compușii probiotici din acidul acetic ar putea fi o parte din motivul pentru care unii oameni spun că oțetul balsamic îi face să se simtă plini.
3. Sprijină pierderea în greutate
Familia oțetului este cunoscută pentru caracteristicile sale anti-obezitate, iar oțetul balsamic nu face excepție.
Conține compuși probiotici care ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp.
Spre deosebire de alți agenți de aromă precum untul și maioneza, oțetul balsamic nu conține grăsimi. Deși nu este o poțiune magică de slăbit, există motive să credem că încorporarea oțetului balsamic într-o dietă va ajuta la atingerea obiectivelor de slăbire.
4. Oțetul balsamic este favorabil diabetului
Oțetul balsamic este un antiglicemiant.
Într-o analiză din 2006, studiile au indicat chiar că, după consumul de oțet, persoanele cu rezistență la insulină au o creștere de zahăr din sânge timp de până la cinci ore.
Utilizarea oțetului balsamic ca condiment poate face mesele mai prietenoase cu diabetul și ajută la evitarea creșterilor bruște de zahăr din sânge care apar după masă.
5. Îmbunătățește circulația sângelui
Oțetul balsamic conține polifenoli, care sunt investigați pentru modul în care ajută sistemul cardiovascular.
Oțetul balsamic este un produs din fructe, deoarece este făcut din struguri. S-a descoperit că strugurii împiedică agregarea trombocitelor din sânge, ceea ce poate preveni bolile cardiace. Acesta ar putea fi o parte din motivul pentru care culturile mediteraneene au folosit oțet balsamic de secole ca ingredient „vindecător” și „anti-îmbătrânire”.
6. Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale
Beneficiile oțetului balsamic pentru sistemul cardiovascular se extind și asupra tensiunii arteriale.
Un studiu de laborator din 2001 a arătat că șobolanii cu hipertensiune arterială au o tensiune arterială mai bună după ce au consumat oțet balsamic pe o perioadă lungă de timp. Consumul chiar și a 1 până la 2 lingurițe de oțet balsamic ca dressing sau marinadă poate ajuta sănătatea inimii.
7. Oțetul balsamic poate îmbunătăți aspectul pielii
Alte tipuri de oțet, cum ar fi oțetul de cidru de mere, ar putea atrage mai mult ca remedii topice pentru acnee. Asta din cauza mirosului de oțet balsamic și a culorii sale întunecate.
Dar oțetul balsamic conține atât acid acetic, cât și compuși antimicrobieni, precum și antioxidanți. Consumul de oțet balsamic ca parte a unei diete obișnuite poate face pielea să arate mai clară și tenul mai luminos.
Citește și Oțetul de cocos: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății.