Ouăle sunt încărcate cu substanțe nutritive, dintre care unele sunt rare în dieta modernă. Sunt unul dintre puținele alimente care ar trebui clasificate ca „superalimente”. Citește mai departe pentru a afla de ce.
1. Ouăle sunt incredibil de nutritive
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă.
Un ou întreg conține toți nutrienții necesari pentru a transforma o singură celulă într-un pui de pui.
Un singur ou fiert mare conține vitamina A, folat, vitamina B5, vitamina B12, vitamina B2, fosfor și seleniu. Ouăle conțin, de asemenea, cantități decente de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc
Aceasta vine cu 77 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase.
Ouăle conțin, de asemenea, diferite oligoelemente importante pentru sănătate.
2. Sunt bogate în colesterol, dar nu afectează negativ colesterolul din sânge
Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol.
De fapt, un singur ou conține 212 mg, ceea ce reprezintă peste jumătate din aportul zilnic recomandat de 300 mg.
Cu toate acestea, colesterolul din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge.
Ficatul produce de fapt cantități mari de colesterol în fiecare zi. Când aportul de colesterol alimentar este crescut, ficatul produce pur și simplu mai puțin colesterol pentru a-l echilibra.
Cu toate acestea, reacția la consumul de ouă variază de la o persoană la alta.
La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul. În ceilalți 30% (denumiți „hiperrespondenți”), ouăle pot crește ușor colesterolul total și LDL.
3. Ouăle cresc colesterolul HDL („cel bun”)
HDL înseamnă lipoproteine cu densitate mare. Este adesea cunoscut sub numele de colesterolul „bun”.
Persoanele care au niveluri mai ridicate de HDL au de obicei un risc mai scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.
Consumul de ouă este o modalitate excelentă de a crește HDL.
Într-un studiu, consumul a două ouă pe zi timp de șase săptămâni a crescut nivelul HDL cu 10%
4. Ouăle conțin colină
Colina este un nutrient despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu știu că există. Este o substanță incredibil de importantă și este adesea grupată cu vitaminele B.
Colina este utilizată pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții.
Simptomele deficitului de colină sunt grave, deci din fericire este rar.
Ouăle întregi sunt o sursă excelentă de colină. Un singur ou conține mai mult de 100 mg din acest nutrient foarte important.
5. Sunt legate de un risc redus de boli de inimă
Colesterolul LDL este, în general, cunoscut sub numele de colesterol „rău”.
A avea un nivel ridicat de LDL este legat de un risc crescut de boli de inimă.
Mulți oameni nu își dau seama că LDL este împărțit în subtipuri bazate pe dimensiunea particulelor.
Există particule LDL mici și dense și particule LDL mari.
Multe studii au arătat că persoanele care au predominant particule LDL mici și dense prezintă un risc mai mare de boli de inimă decât persoanele care au în mare parte particule LDL mari.
Chiar dacă ouăle tind să crească ușor colesterolul LDL la unii oameni, studiile arată că particulele se schimbă de la LDL mic și dens la LDL mare, ceea ce reprezintă o îmbunătățire.
6. Conțin luteină și zeaxantină
Una dintre consecințele îmbătrânirii este că vederea tinde să se înrăutățească.
Există mai mulți nutrienți care ajută la contracararea unora dintre procesele degenerative care pot afecta ochii.
Două dintre acestea se numesc luteină și zeaxantină. Sunt antioxidanți puternici care se acumulează în retina ochiului.
Consumul acestor nutrienți poate reduce semnificativ riscul de cataractă și degenerescență maculară, două tulburări oculare foarte frecvente.
Gălbenușurile de ou conțin cantități mari atât de luteină, cât și de zeaxantină.
Într-un studiu controlat, consumul a doar 1,3 gălbenușuri de ou pe zi timp de 4,5 săptămâni a crescut nivelul sanguin de luteină cu 28-50% și zeaxantina cu 114-142%.
Ouăle sunt, de asemenea, bogate în vitamina A. Deficitul de vitamina A este cea mai frecventă cauză de orbire din lume.
7. Ouăle sunt bogate în proteine de calitate
Proteinele sunt principalele elemente de bază ale corpului uman.
Sunt folosite pentru a produce tot felul de țesuturi și molecule care servesc atât scopurilor structurale, cât și funcționale.
A lua suficientă proteină în dietă este foarte important, iar studiile arată că cantitățile recomandate în prezent pot fi prea mici.
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, un singur ou mare conținând șase grame.
Ouăle conțin, de asemenea, toți aminoacizii esențiali în proporțiile corecte, astfel încât organismul este bine echipat pentru a utiliza pe deplin proteinele.
Consumul de proteine suficiente poate ajuta la scăderea în greutate, creșterea masei musculare, scăderea tensiunii arteriale și optimizarea sănătății osoase.
8. Pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Timp de multe decenii, ouăle au fost demonizate pe nedrept.
S-a susținut că, din cauza colesterolului din ele, acestea trebuie să fie dăunătoare pentru inimă.
Multe studii publicate în ultimii ani au examinat relația dintre consumul de ouă și riscul bolilor de inimă.
O revizuire a 17 studii cu un total de 263.938 de participanți nu a găsit nicio asociere între aportul de ouă și boli de inimă sau accident vascular cerebral.
Multe alte studii au ajuns la aceeași concluzie.
Cu toate acestea, unele studii au descoperit că persoanele cu diabet care consumă ouă prezintă un risc crescut de boli de inimă.
Nu se știe dacă ouăle provoacă de fapt riscul crescut, deoarece aceste tipuri de studii pot prezenta doar asociere statistică. Nu pot dovedi că ouăle au cauzat ceva.
Este posibil ca persoanele care mănâncă multe ouă și care au diabet să fie mai puțin conștiente de sănătate, în medie.
La o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, care este de departe cea mai bună dietă pentru persoanele cu diabet zaharat, consumul de ouă duce la îmbunătățirea factorilor de risc pentru bolile de inimă
9. Ouăle ajută la pierderea în greutate
Ouăle sunt incredibil de sățioase. Sunt un aliment bogat în proteine, iar proteinele sunt, de departe, cel mai sățios macronutrienți.
Ouăle au un scor mare pe o scală numită indicele de sațietate. Aceasta măsoară capacitatea alimentelor de a sația și de a reduce aportul de calorii ulterior.
Într-un studiu realizat pe 30 de femei supraponderale, consumul de ouă în loc de covrigi la micul dejun a sporit sațietatea și le-a făcut să mănânce automat mai puține calorii în următoarele 36 de ore.
Într-un alt studiu, înlocuirea unui mic dejun cu un covrig cu un mic dejun cu ouă a cauzat o pierdere semnificativă în greutate pe o perioadă de opt săptămâni.
Citește și Yerba Mate: Ce este și ce beneficii poate aduce.