Parmezanul, cunoscut și sub numele de Parmigiano Reggiano, este o brânză italiană tare, cu calități nutriționale unice. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Parmezanul este nutritiv
Brânza de parmezan este foarte hrănitoare, chiar și atunci când este consumată în cantități mici.
O porție de 28 de grame de parmezan tare conține 111 calorii, 10 grame de proteine, 7 grame de grăsimi și 0,9 grame de carbohidrați. Acestea vin și cu conținut de calciu, fosfor și sodiu.
Datorită conținutului de proteine și grăsimi, parmezanul este un aliment dens în energie. Aceasta înseamnă că oferă un număr mare de calorii per porție.
Cu toate acestea, conținutul său ridicat de proteine îl face o alegere excelentă pentru persoanele care urmează diete lacto-vegetariene.
Conținutul său de grăsime oferă în principal acizi grași cu lanț mediu și scurt. Acestea sunt absorbite mai ușor și pot fi folosite ca surse rapide de energie, ceea ce duce la o acumulare mai mică de grăsime corporală.
În cele din urmă, parmezanul oferă, de asemenea, mulți nutrienți care sunt esențiali pentru sănătatea oaselor, inclusiv calciu, fosfor și zinc.
2. Parmezanul nu conține lactoză
În timp ce lactoza este o parte esențială a producerii brânzei, parmezanul este practic fără lactoză.
Lactoza este principalul tip de carbohidrați găsit în lapte. Cu toate acestea, aproximativ 75% din populația lumii nu o poate digera. Acest lucru se datorează unui deficit de lactază. Aceasta este o enzimă care ajută la digerarea lactozei prin descompunerea acesteia în zaharuri numite glucoză și galactoză.
Ca rezultat, persoanele cu intoleranță la lactoză pot prezenta diaree, dureri abdominale, flatulență și balonare după ce o ingerează.
În timp ce laptele conține aproximativ 5% lactoză, se găsește în zer, fracțiunea de apă. Astfel, atunci când zerul este îndepărtat din caș în timpul fabricării brânzei, lactoza este îndepărtată odată cu acesta.
Ca urmare, parmezanul are un conținut maxim de lactoză de 0,10 mg la 100 kcal de produs. Deci, este considerat sigur pentru cei cu intoleranță la lactoză.
3. Poate susține sănătatea oaselor
Calciul este cel mai abundent mineral din organism și joacă un rol esențial în sănătatea oaselor. De fapt, aproximativ 99% din aportul de calciu al organismului este stocat în oase pentru susținerea funcției și structurii.
Absorbția slabă sau aportul scăzut al calciului poate duce la degradarea oaselor. Acesta este momentul în care organismul se bazează pe rezervele sale osoase pentru a menține funcții importante ale corpului. La rândul său, poate duce la osteoporoză. Aceasta este o afecțiune osoasă caracterizată prin oase fragile.
Parmezanul este o sursă bună de calciu, fiecare porție oferind 26% din valoarea zilnică recomandată.
Datorită conținutului său de cazeină, calciul din parmezan are și o biodisponibilitate ridicată. Aceasta înseamnă că este ușor absorbită de organism. Când cazeina este digerată, ea lasă reziduuri minerale care îmbunătățesc absorbția altor minerale precum calciul, fierul și zincul.
4. Este bogat în proteine ușor digerabile
Parmezanul oferă cantități mari de proteine de înaltă calitate sau proteine cu valoare biologică ridicată.
Acest lucru se datorează faptului că conține concentrații mari de toți aminoacizii esențiali. Și deoarece conține toți aminoacizii esențiali, este considerată o proteină completă.
Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor. Aminoacizii esențiali sunt cei care trebuie obținuți din alimente deoarece organismul nu îi poate produce.
Pe lângă faptul că este de înaltă calitate, proteina de parmezan este și ușor de digerat.
În lunile de maturare, proteinele din brânză suferă un proces asemănător unei pre-digestii. Cu alte cuvinte, ele sunt descompuse în compuși mai mici, cum ar fi aminoacizii liberi, pe care organismul îi absoarbe mai ușor.
Citește și Laptele de caju: 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății.