Piersicile sau Prunus persica sunt fructe mici, cu coajă neclară și o carne dulce albă sau galbenă.
Se crede că au provenit din China acum mai bine de 8.000 de ani.
Piersicile sunt legate de prune, caise, cireșe și migdale. Sunt considerați drupi sau fructe de piatră, deoarece carnea lor înconjoară o coajă care găzduiește o sămânță comestibilă.
Pot fi consumate singure sau adăugate la o varietate de feluri de mâncare.
Mai mult, piersicile sunt nutritive și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Piersicile sunt pline de nutrienți și antioxidanți
Piersicile sunt bogate în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici.
O piersică de dimensiuni medii (150 de grame) oferă aproximativ 58 de calorii, 1 gram de proteine, mai puțin de 1 gram de grăsimi și 14 grame de carbohidrați.
De asemenea, conțin vitamina C, vitamina A, potasiu, niacină, vitamina E, vitamina K, cupru și mangan.
Piersicile oferă cantități mai mici de magneziu, fosfor, fier și unele vitamine din grupul B.
În plus, sunt pline de antioxidanți, compuși utili ai plantelor care combat daunele oxidative și ajută la protejarea organismului împotriva îmbătrânirii și a bolilor. Cu cât fructul este mai proaspăt și mai copt, cu atât conține mai mulți antioxidanți.
Într-un studiu, sucul din piersici proaspete a demonstrat acțiuni antioxidante la bărbații sănătoși în 30 de minute de la consum.
Piersicile proaspete și la conservă par să aibă cantități similare de vitamine și minerale. Asta atâta timp cât soiurile conservate nu sunt decojite.
Cu toate acestea, piersicile proaspete au niveluri mai ridicate de antioxidanți și par a fi mai eficiente în protejarea împotriva daunelor oxidative decât cele conservate.
2. Piersicile pot ajuta digestia
Piersicile pot contribui la o digestie sănătoasă.
Un fruct de dimensiuni medii oferă aproximativ 2 grame de fibre. Jumătate din aceasta este fibră solubilă, în timp ce cealaltă jumătate este insolubilă.
Fibrele insolubile adaugă volum la excremente și ajută la deplasarea alimentelor prin intestin, reducând probabilitatea de constipație.
Pe de altă parte, fibrele solubile asigură hrană pentru bacteriile benefice din intestine. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt. De exemplu, acetat, propionat și butirat, care hrănesc celulele intestinului.
Acizii grași cu lanț scurt din intestin pot contribui, de asemenea, la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor tulburărilor digestive, cum ar fi boala Crohn, sindromul intestinului iritabil (IBS) și colita ulcerativă.
Florile de piersic sunt o altă parte a fructelor care pot beneficia digestiei. Sunt utilizate în mod obișnuit în medicina tradițională chineză pentru tratarea tulburărilor digestive.
Cercetările pe animale arată că compușii găsiți în flori pot crește în mod eficient rezistența și frecvența contracțiilor intestinale. Acest lucru ajută la menținerea ritmului adecvat pentru a împinge alimentele fără probleme.
În timp ce studiile folosesc adesea extract de floare de piersici, un ceai de plante obținut din flori este consumat în mod obișnuit în Coreea.
3. Pot îmbunătăți sănătatea inimii
Consumul regulat de fructe, inclusiv piersici, poate favoriza sănătatea inimii.
Piersicile pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului.
Mai mult, studiile pe eprubete arată că piersicile se pot lega de acizii biliari. Acestea sunt compuși produși de ficat din colesterol.
Acizii biliari legați, cu colesterolul pe care îl conțin, sunt excretați în cele din urmă prin fecale. Acest lucru poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Studii suplimentare pe eprubete și pe animale au constatat că piersicile pot reduce nivelul colesterolului LDL total și „rău”, precum și nivelul tensiunii arteriale și al trigliceridelor.
Cercetările efectuate pe șobolani obezi au raportat în continuare că sucul de piersici poate reduce nivelul hormonului angiotensină II care crește tensiunea arterială.
4. Piersicile pot proteja pielea
Piersicile pot avea efecte protectoare care ajută la menținerea sănătății pielii.
Studiile pe eprubete indică faptul că compușii găsiți în piersici pot îmbunătăți capacitatea pielii de a reține umezeala. Astfel, îmbunătățesc textura pielii.
Mai mult, atât studiile pe eprubetă, cât și pe animale arată că extractele din flori de piersic sau pulpă aplicate direct pe piele pot ajuta la prevenirea deteriorării UV.
Extractele din flori de piersici au ajutat, de asemenea, la întârzierea dezvoltării tumorilor cutanate la șoareci.
5. Poate preveni anumite tipuri de cancer
La fel ca majoritatea fructelor, piersicile oferă compuși vegetali benefici care pot oferi o anumită protecție împotriva diferitelor tipuri de cancer.
Mai exact, pielea și carnea de piersici sunt bogate în carotenoizi și acid cafeic. Aceste două tipuri de antioxidanți au proprietăți anticancerigene.
Cercetările efectuate pe eprubete și animale au arătat, de asemenea, că compușii din semințele de piersici pot limita dezvoltarea tumorilor cutanate necanceroase și le pot împiedica să se transforme în canceroase.
Ca să nu mai vorbim, piersicile sunt pline de polifenoli. Aceasta este o categorie de antioxidanți care arată că reduce creșterea și limitează răspândirea celulelor canceroase în studiile cu eprubete.
Polifenolii din piersici pot avea capacitatea de a distruge și celulele canceroase. Acest lucru fără a provoca daune celor sănătoase.
Într-un studiu pe animale, acești polifenoli au fost deosebit de eficienți în prevenirea creșterii și răspândirii unui anumit tip de cancer de sân.
Cercetătorii au raportat că o persoană ar trebui să mănânce aproximativ două până la trei piersici pe zi pentru a consuma o cantitate de polifenoli echivalentă cu cea utilizată în studiu.
Într-un alt studiu, femeile aflate în postmenopauză care au consumat cel puțin 2 piersici sau nectarine în fiecare zi au avut un risc cu 41% mai mic de cancer mamar pe parcursul a 24 de ani.
6. Pot reduce simptomele alergiei
Piersicile pot reduce simptomele alergiei.
Când corpul este expus unui alergen, eliberează histamine. Acestea sunt substanțe chimice produse de sistemul imunitar pentru a ajuta la eliminarea organismului de alergen.
Histaminele fac parte din sistemul de apărare al organismului și declanșează simptome precum strănut, mâncărime sau tuse.
Cercetările arată că piersicile pot ajuta la reducerea simptomelor alergice prin prevenirea eliberării de histamine în sânge.
Mai mult, studiile pe eprubete raportează că extractele de piersici pot fi eficiente și pot limita inflamația frecvent observată în reacțiile alergice.
7. Piersicile pot spori imunitatea
Piersicile sunt bogate în nutrienți și antioxidanți care stimulează imunitatea. Studiile efectuate pe eprubete raportează că acestea pot lupta împotriva anumitor tipuri de bacterii.
8. Pot proteja împotriva anumitor toxine
Într-un studiu, extractele de piersici date fumătorilor au sporit îndepărtarea nicotinei prin urină.
Citește și Moringa Oleifera: Ce este și ce beneficii poate aduce.