Piperul negru este mai mult decât un ingredient de bază în bucătărie. A fost considerat „regele condimentelor” și folosit în medicina ayurvedică antică de mii de ani datorită concentrației sale ridicate de compuși potenți, benefici ai plantelor.
Citește mai departe pentru a afla beneficiile piperului negru.
1. Este bogat în antioxidanți
Piperul negru este bogat într-un compus vegetal numit piperină. Studiile în eprubete au descoperit că au proprietăți antioxidante puternice.
Studiile sugerează că o dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la prevenirea sau întârzierea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.
Radicalii liberi excesivi se pot forma prin expunerea la lucruri precum poluarea, fumul de țigară și razele solare.
Deteriorarea cauzată de radicali liberi excesivi poate duce la probleme majore de sănătate. De exemplu, a fost asociată cu inflamație, îmbătrânire prematură, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
2. Piperul are proprietăți antiinflamatorii
Inflamația cronică poate fi un factor de bază în multe afecțiuni, cum ar fi artrita, bolile de inimă, diabetul și cancerul.
Multe studii de laborator sugerează că piperina, principalul compus activ din piperul negru, poate combate eficient inflamația.
3. Poate aduce beneficii creierului
În studiile pe animale, a fost demonstrat că piperina îmbunătățește funcția creierului. A demonstrat beneficii potențiale în special pentru simptomele legate de afecțiuni degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer și boala Parkinson.
4. Piperul negru poate îmbunătăți controlul glicemiei
Studiile sugerează că piperina poate ajuta la îmbunătățirea metabolizării zahărului din sânge.
Într-un studiu, 86 de persoane supraponderale care au luat un supliment cu piperină și alți compuși timp de 8 săptămâni au experimentat îmbunătățiri semnificative ale sensibilității la insulină.
5. Poate reduce nivelul colesterolului
Colesterolul ridicat din sânge este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, principala cauză de deces la nivel mondial.
Extractul de piper negru a fost studiat la animale pentru potențialul său de a reduce nivelul colesterolului. Într-un studiu de 42 de zile, șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și un extract de piper negru au avut un nivel scăzut de colesterol în sânge, inclusiv colesterolul LDL (rău). Aceste efecte nu au fost observate în grupul de control.
6. Piperul negru poate combate cancerul
Deși nu s-au efectuat studii la om, studiile cu eprubete au constatat că piperina a încetinit replicarea celulelor cancerului de sân, prostată și colon și a indus moartea celulelor canceroase.
Un alt studiu cu eprubete a examinat 55 de compuși din condimente și a observat că piperina din piperul negru a fost cea mai eficientă în îmbunătățirea eficacității tratamentului tradițional pentru cancerul de sân triplu-negativ, cel mai agresiv tip de cancer.
Mai mult, piperina a arătat efecte promițătoare în studiile de laborator pentru inversarea rezistenței multidrog în celulele canceroase, o problemă care interferează cu eficacitatea tratamentului chimioterapic.
7. Sporește absorbția nutrienților
Piperul negru poate crește absorbția nutrienților esențiali, cum ar fi calciu și seleniu, precum și unor compuși benefici ai plantelor, cum ar fi cei găsiți în ceaiul verde și curcuma.
8. Poate favoriza sănătatea intestinului
Componența bacteriilor intestinale a fost legată de funcția imună, starea de spirit, bolile cronice și multe altele. Cercetările preliminare sugerează că piperul negru poate crește numărul bacteriilor bune din intestin.
9. Poate ameliora durerea
Deși nu a fost încă studiat la oameni, studiile la rozătoare sugerează că piperina din piperul negru poate fi un calmant natural al durerii.
10. Piperul negru poate reduce pofta de mâncare
Într-un studiu mic, 16 adulți au raportat apetitul redus după ce au băut o băutură pe bază de ardei negru în comparație cu apa aromată.
Citește și Scorțișoara: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.