Grădinărirea plantelor de interior poate fi un obicei de durată.
Există multe modalități prin care plantele îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Plantele de interior pot ajuta la reducerea nivelului de stres
Un studiu publicat în Journal of Physiological Anthropology a constatat că plantele din case sau birouri le pot face să se simtă mai confortabile, liniștitoare și natural.
În studiu, participanții au primit două sarcini diferite. Una a fost replantarea unei plante de apartament, iar cealaltă, finalizarea unei scurte sarcină pe computer. După fiecare sarcină, cercetătorii au măsurat factorii biologici asociați cu stresul. Aceasta include ritmul cardiac și tensiunea arterială.
Au descoperit că sarcina de grădinărit în interior a redus răspunsul la stres la participanți. Sarcina computerului, pe de altă parte, a provocat o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Asta chiar dacă participanții la studiu erau bărbați tineri bine obișnuiți cu munca computerizată.
Cercetătorii au concluzionat că lucrul cu plante ar putea reduce atât stresul fiziologic, cât și cel psihologic.
2. Plantele reale pot accentua atenția
Într-un mic studiu care a implicat 23 de participanți, cercetătorii i-au pus pe elevi în câte o sală de clasă. Fiecare fie cu o plantă falsă, fie cu una reală, cu o fotografie a unei plante, fie fără plantă deloc.
Scanările cerebrale ale participanților au arătat că elevii care au studiat cu plante reale, vii în sala de clasă, au fost mai atenți și mai capabili să se concentreze decât elevii din celelalte grupuri.
3. Lucrul cu plante poate fi terapeutic
Pentru persoanele care se confruntă cu simptomele bolilor mintale, plantele de interior pot fi de ajutor.
Cercetătorii au folosit terapia horticolă pentru a crește sentimentele de bunăstare în rândul persoanelor cu depresie, anxietate, demență și alte afecțiuni.
Deși terapia horticolă există de secole, a găsit o expresie modernă. Clinicile medicale din Manchester, Anglia, acum „prescriu” plante de interior pacienților cu simptome de depresie sau anxietate.
4. Plantele de interior pot ajuta la o recuperare mai rapidă după boală
Abilitatea de a privi plantele și florile poate accelera recuperarea după o boală, rănire sau intervenție chirurgicală.
O revizuire din 2002 a cercetărilor a arătat că persoanele care se vindecau după mai multe tipuri de intervenții chirurgicale aveau nevoie de mai puține medicamente pentru durere și aveau șederi mai scurte la spital. Aceasta în comparație cu persoanele care nu se uitau la plante în perioadele de recuperare.
Este important să reținem că majoritatea cercetărilor se concentrează pe plante și peisaje naturale în spitale, mai degrabă decât acasă.
5. Plantele pot spori productivitatea
O bromelie se poate dovedi a fi cel mai bun coleg de birou.
Studii multiple au descoperit că plantele din spațiul de lucru cresc atât productivitatea, cât și creativitatea. Un studiu citat frecvent din 1996 a constatat că studenții dintr-un laborator de calculatoare din campus lucrau cu 12% mai repede și erau mai puțin stresați când plantele erau plasate în apropiere.
Într-un studiu din 2004, cercetătorii au provocat oamenii să creeze asociații creative de cuvinte. Au avut performanțe mai bune atunci când o plantă era în cameră.
Și un studiu din 2007 a arătat că oamenii cu mai multe plante în spațiul lor de lucru au avut mai puține zile de boală și au fost mai productivi la locul de muncă.
6. Plantele de interior pot îmbunătăți o perspectivă generală asupra muncii
O vedere asupra parcului orașului ar putea îmbunătăți satisfacția oricui la locul de muncă. Ar putea fi surprinzător, dar o plantă în ghiveci ar putea avea un efect similar.
Cercetătorii au intervievat peste 440 de angajați Amazon din India și Statele Unite. Au descoperit că cei al căror mediu de birou include elemente naturale precum plantele de interior au simțit o satisfacție mai mare la locul de muncă și un angajament mai mare față de organizație decât cei care nu au lucrat în jurul elementelor naturale.
Cercetătorii au spus că elementele naturale au contribuit la amortizarea efectelor stresului și anxietății la locul de muncă.
7. Plantele îmbunătățesc calitatea aerului din interior
Fito-remedierea este cuvântul pentru plante care curăță contaminanții din aer. A început cu un studiu NASA efectuat în anii 1980.
Cercetătorii au căutat modalități de a îmbunătăți calitatea aerului într-o navă spațială sigilată și au ajuns la concluzia că rădăcinile și solul plantelor de apartament au redus semnificativ compușii organici volatili din aer.
De la aceste studii timpurii, cercetătorii au confirmat descoperirile și le-au pus la incercare.
Descoperirile recente sugerează că ar trebui să existe un număr mare de plante care să fie egal cu eficiența purificării aerului a biofiltrelor moderne și a altora.
Unele dintre cele mai eficiente sunt areca, doamna, curmale pitic, palmieri din bambus, feriga Boston, copac de cauciuc, planta păianjen și copaci Ficus.
Citește și Meditația: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății.