Polenul de albine este un amestec de polen de flori, nectar, enzime, miere, ceară și secreții de albine.
Albinele care caută miere colectează polenul de la plante și îl transportă în stup. Acolo este depozitat și folosit ca hrană pentru colonie.
Polenul de albine nu trebuie confundat cu alte produse apicole, cum ar fi mierea, lăptișorul de matcă sau fagurele. Aceste produse nu pot conține polen sau pot conține alte substanțe.
Recent, a câștigat acțiune în comunitatea sanitară. Asta pentru că este încărcat cu nutrienți, aminoacizi, vitamine, lipide și peste 250 de substanțe active.
De fapt, Ministerul Federal al Sănătății din Germania recunoaște polenul de albine ca medicament. Citește mai departe pentru a afla de ce.
1. Polenul de albine are un profil nutrițional impresionant
Polenul de albine se laudă cu un profil nutrițional impresionant. Conține peste 250 de substanțe biologic active. Acestea includ proteine, carbohidrați, lipide, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.
Granulele de polen de albine sunt compuse din aproximativ 40% carbohidrați, 35% proteine, 4-10% apă, 5% grăsimi și 5-15% alte substanțe.
Ultima categorie include vitamine, minerale, antibiotice și antioxidanți.
Cu toate acestea, conținutul nutrițional al polenului depinde de sursa plantei și de sezonul colectat.
De exemplu, studiile au arătat că polenul de albine colectat de la plantele de pin are aproximativ 7% proteine. Între timp, polenul colectat din palmierul de curmale se apropie de 35% proteine.
În plus, polenul de albine recoltat în timpul primăverii are o compoziție de aminoacizi semnificativ diferită de polenul colectat în timpul verii.
2. Polenul de albine are un conținut ridicat de antioxidanți
Polenul de albine este încărcat cu o mare varietate de antioxidanți. Acestea includ flavonoide, carotenoide, quercetină, kaempferol și glutation.
Antioxidanții protejează corpul împotriva moleculelor potențial dăunătoare numite radicali liberi. Daunele provocate de radicalii liberi sunt legate de boli cronice precum cancerul și diabetul de tip 2.
Studiile pe eprubete, animale și oameni au arătat că antioxidanții din polenul de albine pot reduce inflamația cronică. De asemenea, pot elimina bacteriile dăunătoare, pot lupta împotriva infecțiilor și pot combate creșterea și răspândirea tumorilor.
Cu toate acestea, conținutul de antioxidanți al polenului de albine depinde și de sursa sa de plante. Cu excepția cazului în care o sursă de plantă este specificată pe etichetă, poate fi dificil să se determine de unde provine polenul.
3. Poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.
Atât lipidele, cât și colesterolul din sânge sunt legate de un risc crescut de boli de inimă. Interesant este că polenul de albine poate reduce acești factori de risc.
De exemplu, studiile pe animale au arătat că extractele de polen de albine pot scădea nivelul colesterolului din sânge, în special colesterolul „rău” LDL.
La persoanele cu miopie cauzată de artere înfundate, suplimentele cu polen de albine au scăzut nivelul colesterolului din sânge. Acest lucru le-a crescut câmpul vizual.
În plus, antioxidanții din polenul de albine pot proteja lipidele de oxidare. Când lipidele se oxidează, ele se pot aglomera, restrângând vasele de sânge și crescând riscul de boli de inimă.
4. Polenul de albine poate stimula funcția hepatică
Ficatul este un organ vital care se descompune și elimină toxinele din sânge. Studiile la animale au descoperit că polenul de albine poate spori abilitățile sale de detoxifiere.
La animalele mai în vârstă, acesta a stimulat apărarea antioxidantă a ficatului. De asemenea, a eliminat mai multe deșeuri, cum ar fi malondialdehida și ureea, din sânge.
Alte studii pe animale arată că antioxidanții din polenul de albine protejează ficatul împotriva daunelor cauzate de mai multe substanțe toxice, inclusiv supradozele de droguri. El promovează, de asemenea, vindecarea ficatului.
Cu toate acestea, puține studii pe oameni au evaluat efectele polenului de albine asupra funcției hepatice. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a stabili recomandări de sănătate.
5. Conține mai mulți compuși cu proprietăți antiinflamatorii
Polenul de albine a fost folosit în mod tradițional pentru a reduce inflamația și umflarea.
Un studiu pe animale a arătat că extractul de polen de albine a redus umflarea labelor șobolanilor cu 75%.
De fapt, efectele sale antiinflamatoare au fost comparate cu mai multe medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi fenilbutazona, indometacina, analginul și naproxenul.
Polenul de albine conține mai mulți compuși care pot reduce inflamația și umflarea. Aceasta include quercetina antioxidantă, care scade producția de acizi grași omega-6 inflamatori, cum ar fi acidul arahidonic.
Compușii vegetali din polenul albinelor pot suprima procesele biologice care stimulează producerea de hormoni inflamatori, cum ar fi factorul de necroză tumorală.
6. Polenul de albine întărește imunitatea și ucide bacteriile
Polenul de albine poate stimula sistemul imunitar, ajutând la evitarea bolilor și a reacțiilor nedorite.
În primul rând, cercetările au arătat că poate reduce severitatea și apariția alergiilor.
Într-un studiu, s-a demonstrat că polenul de albine reduce semnificativ activarea mastocitelor. Mastocitele, atunci când sunt activate, eliberează substanțe chimice care declanșează o reacție alergică.
De asemenea, mai multe studii pe eprubete au confirmat că polenul de albine are proprietăți antimicrobiene puternice.
S-a descoperit că extractul de polen de albine ucide bacteriile potențial dăunătoare. Acestea au inclus E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum și cele care provoacă infecții cu stafilococ.
7. Poate ajuta la vindecarea rănilor și prevenirea infecțiilor
Polenul de albine are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Acest lucru poate ajuta organismul la vindecarea rănilor.
De exemplu, cercetările pe animale au descoperit că extractul de polen de albine a fost la fel de eficient în tratarea rănilor de arsuri ca sulfadiazina de argint, un standard de aur în tratamentul arsurilor. De asemenea, a provocat mult mai puține efecte secundare.
Un alt studiu pe animale a aplicat o alifie care conține polen de albine pe arsuri. S-a demonstrat că a accelerat semnificativ vindecarea față de medicamentele standard.
Proprietățile antimicrobiene ale polenului de albine pot preveni, de asemenea, infecțiile. Acestea sunt un factor de risc major care poate compromite procesul de vindecare pentru zgârieturi, tăieturi, abraziuni și arsuri.
8. Poate avea proprietăți anticancerigene
Polenul de albine poate avea aplicații pentru tratarea și prevenirea cancerelor, care apar atunci când celulele proliferează anormal.
Studiile pe eprubete au descoperit că extractele de polen de albine inhibă creșterea tumorii. De asemenea, a stimulat apoptoza, moartea programată a celulelor, în cancerele de prostată, colon și leucemie.
Polenul de albine din cistus (Cistus incanus L.) și salcie albă (Salix alba L.) poate avea proprietăți antiestrogenice. Acest lucru ar putea reduce riscul de cancer de sân, de prostată și uterin.
9. Polenul de albine poate ușura simptomele menopauzei
Menopauza marchează încetarea menstruației la femei. Este adesea însoțită de simptome incomode, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, modificări ale dispoziției și tulburări de somn.
Studiile arată că polenul de albine poate ameliora mai multe simptome de menopauză.
Într-un studiu, 71% dintre femei au simțit că simptomele menopauzei s-au îmbunătățit în timp ce luau polen de albine.
Într-un alt studiu, 65% dintre femeile care au luat un supliment de polen au avut mai puține bufeuri. Acestea au indicat și alte îmbunătățiri ale sănătății. De exemplu, un somn mai bun, iritabilitate redusă, dureri articulare mai puține și dispoziție și energie îmbunătățite.
Mai mult, într-un studiu de trei luni, femeile au luat zilnic suplimente de polen de albine. Ele au prezentat semnificativ mai puține simptome de menopauză. În plus, aceste suplimente au contribuit la scăderea colesterolului LDL „rău” și la creșterea colesterolului HDL „bun”.
10. Poate îmbunătăți utilizarea nutrienților, metabolismul și longevitatea
Unele dovezi sugerează că polenul de albine poate îmbunătăți utilizarea de către organism a nutrienților.
De exemplu, șobolanii cu deficit de fier au absorbit cu 66% mai mult fier când s-a adăugat polen la dieta lor. Această creștere se datorează probabil faptului că polenul conține vitamina C și bioflavonoide, care stimulează absorbția fierului.
În plus, șobolanii sănătoși hrăniți cu polen au absorbit mai mult calciu și fosfor din dieta lor. Polenul de albine conține proteine și aminoacizi de înaltă calitate care pot ajuta o astfel de absorbție.
Alte studii pe animale au demonstrat că polenul de albine poate îmbunătăți creșterea musculară, accelera metabolismul și promova longevitatea.
Citește și Propolis: compoziție, proprietăți și utilizări terapeutice.