Primii țânțari modificați genetic vor lupta împotriva malariei Magazin

Primii țânțari modificați genetic vor lupta împotriva malariei

Lupta împotriva malariei continuă prin introducerea primilor țânțari modificați genetic, în Africa. Aproximativ 10.000 de țânțari sterili, de sex masculin vor fi eliberați în Burkina Faso, o țară aflată în prima linie a războiului împotriva malariei, informează The Telegraph. Anul trecut au fost înregistrate 9,8 milioane de cazuri de malarie, rezultatul fiind unul dramatic – aproape 4.000 de decese.

Scopul acestui plan este de a reduce drastic populația țânțarilor din țară. Eliberarea inițială a țânțarilor va permite cercetătorilor să adune mai multe date despre durata de viață și împrăștierea țânțarilor, precum și modul în care interacționează cu populația naturală a insectelor. De asemenea, cercetătorii speră să obțină experiența operațională și să împrăștie rodul muncii lor în rândul autorităților de reglementare și al localnicilor.

„Este un pas foarte important pentru acumularea de cunoștințe și experiență”, a declarat Delphine Thizy, directorul implicării părților interesate pentru Target Malaria, consorțiul de cercetare non-profit din spatele acestui proiect.

Țânțarii modificați genetic vor fi eliberați în Bana, un sat din partea de vest a țării, aproape de laboratorul de cercetare al oamenilor de știință. Odată ce au fost eliberați, cercetătorii vor monitoriza îndeaproape țânțarii timp de 10 zile și lunar, timp de până la un an. Momentul exact al eliberării depinde de cât de repede oamenii de știință pot aduce țânțarii modificați aproape de vârsta adultă, precum și de condițiile meteorologice locale.

Speranța cercetătorilor este ca descendenții țânțarilor modificați genetic să fie masculi în proporție de 90%. Acest lucru ar reduce în mod dramatic populația globală de țânțari și transmiterea malariei, deoarece țânțarii feminini transmit boala.

„Țânțarii sunt una dintre cele mai periculoase specii de pe Pământ, cauzând cel mai mare numar de decese”, a declarat doamna Thizy. „Țânțarii modificați genetic nu sunt mai periculoși decât cei naturali și nici nu sunt toxici.”

Experimentul reprezintă primul pas într-un program în trei faze, care are ca scop dezvoltarea țânțarilor modificați genetic. Acest proiect a primit finanțare de 70 de milioane de dolari de la Fundația Bill și Melinda Gates.

(Sursă foto: The Telegraph)