Programul Noua Casă este ideal atunci când dorești să îți achiziționezi un apartament sau o casă printr-un credit garantat de stat, însă trebuie să cunoști bine și ce condiții sunt impuse. Dobânzile sunt avantajoase, iar avansul este mai mic față de creditul imobiliar obișnuit. În anul 2021, programul va beneficia de un plafon de 1,5 miliarde de lei, faţă de 2 miliarde de lei cât a fost în 2020, potrivit reprezentanţilor Fondului de Garantare.
Află din acest articol ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a-ți achiziționa o locuință prin programul Noua Casă.
Noua Casă: Ce tip de locuințe pot fi cumpărate
Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:
a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.
Noua Casă: Condiții de eligibilitate
Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc următoarele condiții:
- să fii cetățean român;
- să nu ai în proprietate cu soțul/soția ori alte persoane o locuință individuală sau în comun mai mare de 50 mp, cu excepția locuințelor primite drept moștenire;
- să poți achita 5-15%, în funcție de caz, din valoarea locuinței ce urmează a fi cumpărată;
- să nu ai în derulare alt credit ipotecar sau să fi accesat un credit prin programul Prima Casă în trecut;
- să cumperi o locuință finalizată sau să ai în plan să construiești o locuință cu împrumutul acordat;
- să achiți avansul minim și să constitui un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioadă de trei luni.
Noua Casă: Acte necesare
Pe lângă îndeplinirea condițiilor de mai sus, dacă dorești să obții un credit prin programul Noua Casă, dosarul trebuie să includă următoarele documente:
- copie după certificatul de naștere;
- copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
- adeverință de salariu dacă lucrezi la MAI, MApN, SRI, SIE, SPP, Poliția Comunitară, Jandarmerie, penitenciar sau alte forme speciale. În caz contrar, informațiile sunt raportate la ANAF și nu mai este nevoie de adeverință de salariu. Pe lista celor care pot apela la programul Noua Casă intră mai ales persoanele cu venituri stabile obținute din salarii, pensii, rente viagere, contracte PFA sau drepturi de autor. Nu întotdeauna primesc împrumutul persoane care au venituri din chirii, salarii obținute în străinătate sau diurne;
- antecontractul de vânzare-cumpărare în original, prin care să dovedești că ai plătit avansul;
- actele de proprietate ale locuinței;
- extras de carte funciară;
- declarație pe proprie răspundere care să ateste că la data întocmirii dosarului pentru creditul Noua Casă nu deții o locuință mai mare de 50 mp și nu ai cumpărat o altă proprietate prin Prima Casă;
- alte documente standard cerute de bancă, în funcție de politica sa internă de acordare a creditelor.
Noua Casă: De câți bani ai nevoie?
Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să soliciți informații băncii, însă trebuie să fii pregătit financiar pentru a acoperi următoarele costuri:
- Avansul minim obligatoriu – 5% dacă locuința nu depășește 70.000 Euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 Euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
- Depozitul colateral – reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
- Comisionul anual de garantare către FNGCIMM – stabilit anual de MFP şi calculat la sold. Pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
- Alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.
Citește și Camera copilului: 20 de idei de amenajare a dormitorului