Un cercetător din China susține că a contribuit la nașterea primilor copii modificați genetic – fetițe gemene apărute pe lume în această lună. Dacă este adevărat, ar fi un pas enorm pentru știință.
Acest tip de practică este interzis în majoritatea țărilor, deoarece tehnologia este încă la nivelul de experiment, iar modificările de ADN se pot transmite generațiilor viitoare, cu posibile efecte secundare neprevăzute. Însă, mulți oameni de știință o consideră prea nesigură pentru a fi încercată, ba chiar unii dintre ei au denunțat-o ca fiind un experiment uman.
Cercetătorul, He Jiankui de la Universitatea de Sud de Științe și Tehnologie din Shenzhen, a declarat că a modificat embrionii de la șapte cupluri în timpul tratamentelor de fertilitate, rezultând până în acest moment o sarcină. El a spus că scopul său nu a fost să vindece sau să prevină o boală genetică, ci să încerce să dezvolte o trăsătură pe care puțini oameni o au în mod natural: rezistența la o posibilă infectare cu HIV.
Jiankui a adăugat că părinții implicați au refuzat să fie intervievați sau să le fie dezvăluită identitatea, iar el nu va spune unde trăiesc și unde anume și-a desfășurat munca. În plus, nu există o confirmare a celor spuse de acesta. El a dezvăluit acest lucru, luni, la Hong Kong, unuia dintre organizatorii unei conferințe internaționale privind modificarea genetică, care urmează să înceapă marți, dar și în anumite interviuri acordate pentru Associated Press.
„Simt o mare responsabilitate nu de a face pentru prima dată un lucru, ci de a-l transforma într-un exemplu”, a spus el. „Societatea va decide ce se va întâmpla pe viitor”, a declarat el, pentru Associated Press, în legătură cu permiterea sau interzicerea unei astfel de practici medicale.
Unii oameni de știință au fost uimiți și îl consideră un experiment pe oameni ce nu poate fi justificat în vreun fel nici moral, nici etic.
(sursă foto: thenational)