Serotonina este discutată în aproape fiecare articol despre biologia fericirii: neurotransmițătorul serotonina și de ce este atât de importantă pentru starea noastră de spirit. Sistemul serotoninei este cu siguranță un jucător cheie în starea noastră de spirit. Totuși, există cinci concepții greșite importante și populare despre modul în care funcționează care merită înțelese. Citește mai departe pentru a le afla.
Mitul #1: Serotonina se găsește doar în creier
Serotonina joacă cu siguranță un rol cheie în funcționarea creierului. Dar, doar o mică parte din toată serotonina din corp se află de fapt în creier.
De fapt, aproximativ 90% din serotonină este produsă în intestin, unde ajută la reglarea motilității și contracțiilor.
Alt 8% este localizat pe trombocite din fluxul sanguin, unde ajută la coagulare.
Asta înseamnă că doar aproximativ 1-2% din rezervele de serotonină ale organismului se află în creier.
Mitul #2: Serotonina explică depresia
Acum aproximativ 60 de ani, s-a propus pentru prima dată că nivelul scăzut al serotoninei din creier ar putea duce la depresie. Această teorie a ajuns să fie cunoscută sub numele de „ipoteza serotoninei” și a rămas explicația dominantă pentru depresie până în prezent.
Se crede că multe dintre cele mai frecvent prescrise antidepresive (numiți inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau „ISRS”) funcționează parțial prin creșterea serotoninei în creier. Dar cercetările științifice din ultimele decenii au arătat că povestea depresiei este mult mai mult.
De-a lungul anilor au fost explorate mai multe probleme legate de ipoteza serotoninei a depresiei.
O problemă notabilă: ISRS ar trebui să crească foarte repede serotonina din creier, dar la mulți oameni poate dura săptămâni pentru a vedea un efect. Aproximativ 1/3 dintre pacienții depresivi nu văd niciodată un răspuns semnificativ atunci când sunt tratați cu medicamente concepute pentru a crește serotonina. Mai larg, doar aproximativ 1/3 dintre pacienții depresivi obțin remisiune completă, chiar și cu aceste medicamente la bord.
Acest lucru nu înseamnă că serotonina nu este implicată în depresie și nici că tratamentul farmaceutic pe bază de serotonină pentru depresie nu funcționează. În schimb, indică că este probabil mai mult în poveste.
De aceea, cercetătorii au explorat rolul stresului, inflamației, neuroplasticității și altor căi ale creierului ca contribuție la depresie (și, de asemenea, ca ținte pentru tratament).
Mitul #3: Serotonina din creier influențează doar starea de spirit
Ținând minte că majoritatea serotoninei se găsește în intestin și în sânge, unde joacă o varietate de roluri, nu poate fi surprinzător faptul că serotonina din creier face mult mai mult decât influențarea stării de spirit.
Ca un exemplu, serotonina din creier poate fi metabolizată în continuare în melatonină, un hormon cheie al somnului. Lucrări suplimentare arată că serotonina din creier este implicată în apetit, procesele de recompensă, memorie și învățare.
Mitul #4: Mai multă serotonină este întotdeauna mai bună
Serotonina fiind cunoscută drept „molecula fericită”, este de la sine înțeles că ne-am dori cât mai mult din ea în creier. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea lucrurilor legate de fiziologie, balanța se înclină prea mult și urmează dezastrul.
Luând anumite medicamente care cresc serotonina din creier, este posibil să se dezvolte „sindromul serotoninergic”, care poate pune viața în pericol. Se crede că se datorează prea multei serotonine în organism și creier. Simptomele acestei afecțiuni pot varia de la tremor până la delir.
Sindromul serotoninergic este o afecțiune relativ rară. Se datorează aproape întotdeauna interacțiunilor dintre mai multe medicamente care cresc nivelul serotoninei (spre deosebire de apariția la persoanele care iau un singur antidepresiv).
Cu toate acestea, este evidențiată natura delicată a sistemelor serotoninei ale creierului și necesitatea de a fi precauți în modul în care abordăm strategiile pentru a influența această moleculă.
În acest scop, unele date timpurii sugerează că strategiile legate de funcționarea sănătoasă a serotoninei a creierului (și incidental, o stare de spirit mai bună) includ exerciții regulate și obținerea unei doze zilnice de lumină puternică.
Mitul #5: Puteți obține serotonina din alimente
Ocazional, apare un articol sau un titlu de știre care descrie efectele de stimulare a stării de spirit ale alimentelor bogate în serotonină. De exemplu, bananele au serotonină în ele, așa că ai crede că dacă mănânci niște banane, ai beneficia de serotonina lor.
Cu toate acestea, această gândire incorectă vorbește despre un alt aspect cheie al serotoninei: nu poate trece din sânge în creier.
Îți amintești de 90% din serotonina din organismul tău care se află în intestin? Sau cele 8% din sânge? Se pare că acele molecule de serotonină sunt blocate din creier. Acest lucru se datorează faptului că bariera de protecție a creierului nostru (numită barieră hemato-encefalică) este impenetrabilă pentru serotonină.
Acesta este un lucru bun, având în vedere modul în care creierul nostru răspunde la schimbări mari ale nivelurilor de serotonină. Dar dacă serotonina din restul corpului nu poate ajunge în creier, cum obține creierul suficient din acest neurotransmițător?
În interiorul creierului nostru, precum și în alte părți ale corpului nostru, celulele noastre acționează asupra unui aminoacid esențial numit triptofan. Una dintre aceste căi de acțiune transformă triptofanul în serotonină. Spre deosebire de serotonină, triptofanul poate traversa bariera hemato-encefalică. Aceasta înseamnă că o parte din triptofanul pe care îl absorbim atunci când mâncăm proteine se transformă în serotonină în creier.
Chiar și așa, o serie de factori fac puțin probabil ca simplele modificări ale dietei să modifice în mare măsură nivelurile de triptofan din creier. Un motiv aceasta este că triptofanul trebuie să concureze cu alți aminoacizi pentru a ajunge în creier.
În plus, conversia triptofanului în serotonină în creier este influențată semnificativ de starea creierului nostru, inclusiv de nivelurile de inflamație. Deci, în timp ce o dietă zilnică echilibrată poate ajuta la asigurarea că creierul tău primește triptofan adecvat, capacitatea creierului de a-l folosi eficient poate fi variabila mai importantă.
Citește și Dieta cea mai bună. Care ți se potrivește mai bine?