Somnul: 4 moduri în care poate îmbunătăți funcția cerebrală Magazin

Somnul: 4 moduri în care poate îmbunătăți funcția cerebrală

Pe termen lung, somnul mai bun poate avea efecte protectoare asupra riscului pentru orice, de la probleme cardiace la depresie până la boala Alzheimer. Cercetătorii au arătat, de asemenea, că somnul pare să ofere multe beneficii pe un termen mult mai scurt.

Citește mai departe pentru a afla 4 moduri în care doar un pic mai multă odihnă pare să susțină funcționarea mai sănătoasă a creierului.

1. Somnul beneficiază reglării emoționale

Cercetările au arătat că somnul joacă un rol în îmbunătățirea reglării emoționale.

Din păcate, deficitul de somn poate influența starea emoțională spre negativ.

Într-un studiu din 2020, participanților li s-au arătat imagini după 5 nopți de restricție de somn sau 5 nopți de somn bun. Comparativ cu cei care dormiseră bine, persoanele care nu au dormit percepeau imaginile pozitive și neutre ca fiind negative.

În scanările cerebrale, privarea de somn a fost asociată cu modificările amigdalei. Aceasta este un centru cheie al creierului în procesarea emoțională. De fapt, unele dintre aceste modificări s-au arătat după doar o noapte de pierdere a somnului.

2. Somnul îmbunătățește concentrarea

Încercarea de a rămâne concentrat asupra oricărei sarcini după lipsa de somn poate fi o provocare majoră.

Cercetătorii au examinat legătura dintre somn și capacitatea de a menține atenția la detalii. Ei au descoperit că somnul lipsă afectează atenția susținută, efect care este inversat după somn.

Această incapacitate de a menține concentrarea poate face, de asemenea, mai dificilă reacția la schimbările din mediu.

Acest lucru ar putea contribui la orice, de la o performanță mai slabă la locul de muncă la un risc mai mare de accidente auto.

3. Somnul ajută la o memorie mai bună

Oamenii de știință încă descoperă gama incredibilă de beneficii cerebrale ale somnului. Cu toate acestea, rolul cheie al somnului în formarea memoriei este cu siguranță în partea de sus a listei.

Se crede că formarea memoriei pe termen lung este una dintre funcțiile majore ale somnului. Este un proces care implică diverse zone ale creierului, inclusiv hipocampul și cortexul.

Deși somnul bun poate avea multiple efecte pozitive asupra memoriei, rolul său în consolidare este considerat a fi esențial. Consolidarea înseamnă conversia amintirilor proaspete în amintiri stabile pe termen lung.

Studiile clinice arată o asociere între restricția somnului și memoria mai proastă pe termen lung. Recent, unii au dus această știință cu un pas mai departe. Au crescut efectele pozitive ale somnului asupra memoriei prin sunete specifice și curent electric furnizat creierului în timpul somnului.

4. Sporește creativitatea

Cu toții am auzit povești despre o explozie bruscă de perspectivă provenind dintr-un vis. Acum cercetările au arătat că legătura dintre creativitate și somn este mult mai mult decât anecdotă.

Se crede în special că somnul îmbunătățește rezolvarea creativă a problemelor. Poate fi cazul că atât somnul REM, cât și cel non-REM au roluri sinergice în acest proces.

În practică, somnul a fost corelat cu o perspectivă sporită asupra noilor modalități de rezolvare a problemelor. Deci, poate fi și mai benefic pentru problemele dificile.

Citește și Somnul: 10 sfaturi dovedit eficiente pentru un somn mai odihnitor.

Sursă foto