Sparanghelul: 6 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Sparanghelul: 6 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Sparanghelul, cunoscut oficial sub numele de Asparagus officinalis, este membru al familiei crinilor. El are, de asemenea, un conținut scăzut de calorii și este plin de vitamine esențiale, minerale și antioxidanți. Citește mai departe pentru a afla ce beneficii poate aduce.

1. Are mulți nutrienți, dar puține calorii

Sparanghelul are un conținut scăzut de calorii, dar are un profil nutrițional impresionant. De fapt, doar 90 de grame de sparanghel gătit conțin 20 de calorii, 2,2 grame de proteine, 0,2 grame de grăsimi și 1,8 grame de fibre. Acestea vin cu vitamina C, vitamina A, vitamina K, folat, potasiu, fosfor și vitamina E.

Sparanghelul conține, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv fier, zinc și riboflavină.

Este o sursă excelentă de vitamina K. Acesta este un nutrient esențial în coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

În plus, sparanghelul este bogat în folat, un nutrient vital pentru o sarcină sănătoasă și multe procese importante din organism. Acestea includ creșterea celulelor și formarea ADN-ului.

2. Sparanghelul este o sursă bună de antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor de efectele nocive ale radicalilor liberi și ale stresului oxidativ. Acesta contribuie la îmbătrânire, la inflamație cronică și la multe boli, inclusiv cancerul.

Sparanghelul, ca și alte legume verzi, are un conținut ridicat de antioxidanți. Acestea includ vitamina E, vitamina C și glutation, precum și diverse flavonoide și polifenoli.

Sparanghelul este deosebit de ridicat în flavonoidele quercetin, isorhamnetin și kaempferol.

S-a constatat că aceste substanțe au efecte de scădere a tensiunii arteriale, antiinflamatoare, antivirale și anticanceroase. Acest lucru a fost demonstrat într-un număr de studii pe oameni, pe eprubete și pe animale.

În plus, sparanghelul violet conține pigmenți puternici numiți antociani. Aceștia dau legumei culoarea sa vibrantă și au efecte antioxidante in organism.

S-a demonstrat că creșterea aportului de antociani reduce tensiunea arterială și riscul de atacuri de cord și boli de inimă.

Consumul de sparanghel împreună cu alte fructe și legume poate oferi organismului o gamă de antioxidanți pentru a promova sănătatea.

3. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Fibrele alimentare sunt esențiale pentru o bună sănătate digestivă.

Doar 90 de grame de sparanghel conțin 1,8 grame de fibre, ceea ce reprezintă 7% din necesarul zilnic.

Studiile sugerează că o dietă bogată în fructe și legume bogate în fibre poate ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet.

Sparanghelul este deosebit de bogat în fibre insolubile, care sprijină mișcările intestinale regulate.

De asemenea, conține o cantitate mică de fibre solubile. Acestea se dizolvă în apă și formează o substanță asemănătoare gelului în tractul digestiv.

Fibrele solubile hrănesc bacteriile prietenoase din intestin, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacillus.

Creșterea numărului acestor bacterii benefice joacă un rol în întărirea sistemului imunitar. De asemenea, ajută la producerea substanțelor nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele B12 și K2.

Consumul de sparanghel ca parte a unei diete bogate în fibre este o modalitate excelentă de a ajuta la satisfacerea nevoilor de fibre și de a menține sănătatea sistemului digestiv.

4. Ajută la o sarcină sănătoasă

Sparanghelul este o sursă excelentă de acid folic, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9.

Doar 90 de grame de sparanghel asigură adulților 34% din necesarul zilnic de folat, iar femeilor însărcinate 22% din necesarul zilnic.

Folatul este un nutrient esențial care ajută la formarea globulelor roșii și produce ADN pentru o creștere și o dezvoltare sănătoasă. Este deosebit de important în primele etape ale sarcinii pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.

Obținerea suficientă de acid folic din surse precum sparanghelul, legumele cu frunze verzi și fructele poate proteja împotriva defectelor tubului neural. Acestea includ spina bifida.

Defectele tubului neural pot duce la o serie de complicații. Acestea pot varia de la dificultăți de învățare la lipsa controlului intestinului și vezicii urinare până la dizabilități fizice.

5. Sparanghelul ajută la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială afectează peste 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume. Este un factor de risc major pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Cercetările sugerează că creșterea aportului de potasiu, reducând în același timp aportul de sare, este o modalitate eficientă de scădere a tensiunii arteriale.

Potasiul scade tensiunea arterială în două moduri: prin relaxarea pereților vaselor de sânge și prin excretarea de sare prin urină.

Sparanghelul este o sursă bună de potasiu, oferind 6% din necesarul zilnic într-o porție de 90 de grame.

Cercetările efectuate la șobolani cu tensiune arterială crescută sugerează că sparanghelul poate avea alte proprietăți de scădere a tensiunii arteriale.

Într-un studiu, șobolanii au fost hrăniți fie cu o dietă cu 5% sparanghel, fie cu o dietă standard fără sparanghel. După 10 săptămâni, șobolanii din dieta cu sparanghel au avut o tensiune arterială cu 17% mai mică decât șobolanii din dieta standard.

Cercetătorii au crezut că acest lucru se datorează unui compus activ din sparanghel care determină dilatarea vaselor de sânge. Totuși, sunt necesare studii la om pentru a determina dacă acest compus activ are același efect la om.

În orice caz, consumul de mai multe legume bogate în potasiu, cum ar fi sparanghelul, este o modalitate excelentă de a ajuta la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos.

6. Sparanghelul poate ajuta la pierderea în greutate

În prezent, niciun studiu nu a testat efectele sparanghelului asupra pierderii în greutate. Cu toate acestea, are o serie de proprietăți care ar putea ajuta la pierderea în greutate.

În primul rând, este foarte scăzut în calorii, cu doar 20 de calorii în 90 de grame. Aceasta înseamnă că poate fi consumat fără a lua multe calorii.

În plus, este vorba de aproximativ 94% apă. Cercetările sugerează că consumul de alimente scăzute în calorii, bogate în apă, este asociat cu pierderea în greutate.

Sparanghelul este, de asemenea, bogat în fibre, care au fost legate de greutatea corporală mai mică și pierderea în greutate.

Citește și Varza de Bruxelles: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto