Sportul în sarcină. 5 mituri demontate despre sarcină și sport Magazin

Sportul în sarcină. 5 mituri demontate despre sarcină și sport

Sportul în sarcină reprezintă un subiect controversat care stârnește mereu reacții contradictorii. Cu toate acestea, specialiștii recomandă sportul în perioada de sarcină, având numeroase beneficii asupra mamei și a bebelușului.

Sportul în cele 9 luni de sarcină nu se referă la practicarea unor activități solicitante și riscante. Tocmai de aceea, atât doctorii, cât și antrenorii recomandă mersul pe jos, yoga, pilates sau înotul. În categoria activităților fizice dăunătoare și riscante în perioada sarcinii se numără sporturile de contact (judo, kickboxing etc), ski, alpinism, călărit, surf sau scuba diving.

Pe măsură ce sarcina înaintează, intensitatea exercițiilor fizice se va diminua. În ultimul trimestru de sarcină, sporturile cu vibrații, precum săritul, alergatul sau mersul pe bicicletă, se vor evita complet.

Beneficiile sportului în sarcină

Activitățile fizice au numeroase beneficii asupra sarcinii. Sportul ajută la prevenirea complicațiilor și susține dezvoltarea normală a fătului. Exercițiile fizice practicate în perioada sarcinii au un rol important și în recuperarea post-natală, stimulează starea de bine, diminuând durerile de spate.

Mituri despre sportul în sarcină

sport in sarcina
Sursă foto

Dacă nu ai făcut sport înainte de a rămâne însărcinată, nu este bine să faci sport pe perioada sarcinii.

Chiar dacă nu ai fost o persoană activă, exercițiile fizice cu o intensitate redusă nu îți vor face rău. Sarcina reprezintă un moment prielnic de a începe un program de exerciții, deoarece astfel te poți bucura de efectele pozitive ale sportului. Pentru a găsi varianta potrivită pentru tine, este bine să dicuți cu medicul tău.

Exercițiile abdominale nu afectează sarcina

Exercițiile fizice pentru gravide nu trebuie să includă abdomene, putând să se găsească alternative la fel de eficiente. Femeile vor putea face din nou abdomene abia după 2 luni de la naștere.

Singurul avantaj al sportului în sarcină este de a ajută mamele să slăbească mai ușor după naștere

Este adevărat că exercițiile fizice ajută la pierderea rapidă a kilogramelor în plus, însă beneficiile nu se opresc aici. Sportul în sarcină prezintă mai multe avantaje, printre care se numără eliminarea stărilor depresive și anxioase și accelerarea metabolismului.

Sportivele pot continua programul intens de exerciții pe tot parcursul sarcinii

Este total greșit să te gândești că în perioada sarcinii poți face un antrenament la fel de intens ca înainte. Sportivele de performanță nu au parte de aceleași dureri și crampe pe parcursul celor 9 luni de sarcină, însă acest lucru nu le permite să facă excese în ceea ce privește antrenamentul.

Antrenamentele din timpul sarcinii pot răni copilul

Pentru a fi sigură în legătură cu siguranța copilului, trebuie să alegi cu grijă antrenamentul și intensitatea acestuia. Sarcina poate suferi complicații doar în momentul în care indicațiile primite de la medic nu sunt respectate. Din această cauză, trebuie să întrerupi orice fel de activitate dacă întâmpini: sângerări vaginale, dureri abdominale, dureri de cap sau amețeală.

Citește și Alimentele recomandate pentru mamele care alăptează.

Sursă foto articol