Încercarea unei săptămâni lucrătoare de patru zile în Islanda a fost un „succes copleșitor”. A dus la trecerea multor lucrători la ore mai scurte, au spus cercetătorii.
Procesele acestui studiu de succes au avut loc între 2015 și 2019. Lucrătorilor li s-a plătit aceeași sumă pentru ore mai scurte, iar productivitatea a rămas aceeași sau s-a îmbunătățit în majoritatea locurilor de muncă, au spus cercetătorii.
O serie de alte probe sunt acum efectuate în întreaga lume, inclusiv în Spania și de către Unilever în Noua Zeelandă.
În Islanda, procesele conduse de Consiliul municipal Reykjavík și de guvernul național au inclus peste 2.500 de lucrători. Aceasta reprezintă aproximativ 1% din populația activă a Islandei.
Mulți dintre ei s-au mutat de la o săptămână de lucru 40 de ore la una de 35 sau 36 de ore.
Procesele au determinat sindicatele să renegocieze tiparele de lucru. Acum, 86% din forța de muncă din Islanda s-a mutat la ore mai scurte pentru aceeași remunerație. Ăn caz contrar, vor câștiga curând dreptul la această variantă, au spus cercetătorii.
Lucrătorii au raportat că se simt mai puțin stresați, cu un risc mai mic de epuizare și au spus că sănătatea și echilibrul dintre viața profesională și cea personală s-a îmbunătățit.
Will Stronge, director de cercetare la Autonomy, a declarat: „Acest studiu arată că cea mai mare probă din lume cu o săptămână de lucru mai scurtă în sectorul public a fost, prin toate măsurile, un succes copleșitor. Arată că sectorul public este pregătit pentru a fi un pionier al săptămânilor de muncă mai scurte – și lecții pot fi învățate pentru alte guverne”.
Gudmundur D. Haraldsson, cercetător la Alda, a declarat: „Experiența islandeză a săptămânii de lucru mai scurtă ne spune că nu numai că este posibil să lucrăm mai puțin în vremurile moderne, dar că este posibilă și schimbarea progresivă”.
Alte țări adoptă săptămâna de lucru mai scurtă
Spania lansează o săptămână de lucru de patru zile pentru companii, parțial din cauza provocărilor coronavirusului.
Unilever din Noua Zeelandă oferă, de asemenea, personalului șansa de a-și reduce orele cu 20% fără a-și răni salariul în proces.
În mai, un raport comandat de campania “4 Day Week” de la Platform London a sugerat că orele mai scurte ar putea reduce amprenta de carbon din Marea Britanie.
Citește și Grace, robotul umanoid asistentă medicală.