Tangerinele sunt extrem de nutritive, atât prin carne cât și prin coajă. Ele pot fi savurate ca o gustare pe drum, amestecate într-un suc răcoritor sau folosite pentru a face dulceață sau dressing de salată. Citește mai departe pentru a afla mai multe.
1. Tangerinele sunt pline cu substanțe nutritive
În ciuda dimensiunilor lor mici comparativ cu alte fructe de citrice, cum ar fi portocalele și grapefruitul, tangerinele sunt bogate în substanțe nutritive și în apă. De fapt, sunt aproximativ 85% apă.
Iată profilul nutrient a unei tangerine medii (88-grame): 47 calorii, 12 grame de carbohidrați, 2 grame de fibră, 0,7 grame de proteine, 0 grame de grăsime. Acestea conțin, de asemenea, vitamina C, vitamina A și potasiu.
Tangerinele reprezintă o mare sursă de vitamina C, nutrientul care este în spatele majorității beneficiilor lor de sănătate.
Tangerinele sunt, de asemenea, una dintre cele mai concentrate surse de beta-criptoxantină, un antioxidant care este transformat în vitamina A în organism și se află în spatele culorii portocalii din tangerine și alte fructe.
În plus, ele oferă vitamine complexe de potasiu și B. Și anume: B1, B6 și B9 sau Tiamină, Pyridoxină și folat.
2. Tangerinele sunt bogate în antioxidanți
Antioxidanții protejează corpul prin neutralizarea efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ, care este cauzat de radicali liberi. Aceste molecule dăunătoare sunt implicate în dezvoltarea afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, artrita și cancerul.
Tangerinele, inclusiv coaja lor, sunt surse bogate de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și beta-criptoxantină și flavonoide, cum ar fi Naringin, Hesperidin, Tangeretin și Nobiletin.
Capacitatea antioxidantă a vitaminei C este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății pielii și a inimii. De asemenea, pentru proprietățile sale de combatere a cancerului.
Cercetarea a legat flavonoidele cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte de protecție a creierului și risc redus de afecțiuni cronice.
3. Sporesc imunitatea
Vitamina C din tangerine poate ajuta la protejarea sistemului imunitar de viruși și bacterii, acționând asupra celulelor T. Acestea sunt un tip de celule albe din sânge care protejează organismul.
Cercetările arată că vitamina C influențează dezvoltarea și funcția celulelor T și blochează căile care duc la moartea lor. Prin urmare, ajută la menținerea unui nivel sănătos al acestor celule pentru a lupta împotriva infecțiilor.
În plus, vitamina C îmbunătățește fagocitele. Ele sunt celule imune care ingerează bacterii și alți compuși nocivi. De asemenea, distruge uciderea microbiană, care întărește răspunsul imun.
De exemplu, studiile au legat consumul de 1-2 grame de vitamina C pe zi, cu o severitate și o durată redusă a răcelii comune.
De asemenea, poate contribui la reducerea severității reacțiilor alergice. Aceasta este o calitate care a fost, de asemenea, atribuită hesperidinei și naringeninei, doi dintre antioxidanții prezenți în coaja de tangerine.
4. Pot sprijini sănătatea creierului
Antioxidanții în tangerine, cum ar fi vitamina C și nobiletin, pot proteja împotriva tulburărilor cronice ale creierului, cum ar fi schizofrenia, boala Alzheimer și boala Parkinson.
De exemplu, cercetarea a legat un număr de radical sporite cu dezvoltarea schizofreniei. Capacitatea antioxidantă a vitaminei C poate proteja împotriva deteriorării indusă de radicali în creier.
În plus, studiile pe animale sugerează că nobiletina din coaja de tangerină poate ajuta la reducerea efectelor negative asupra creierului în boala Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei.
Nobiletina poate proteja celulele creierului de acumularea și toxicitatea beta-amiloidului. Ambele sunt asociate cu debutul bolii.
În ceea ce privește efectele tangerinelor asupra bolii Parkinson, conținutul lor de nobiletin pare să îmbunătățească tulburările motoare la șoareci. Asta prin protejarea celulelor producătoare de dopamină în creier. Deteriorarea acestor celule duce la progresia bolii.
5. Poate contribui la îmbunătățirea aspectului pielii
Adăugarea tangerinelor în dietă poate promova pielea sănătoasă din cauza efectului vitaminei C asupra producției de colagen.
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Cu vârsta, cantitatea de colagen din organism scade. Cu toate acestea, vitamina C promovează sinteza de colagen, care îmbunătățește vindecarea rănilor și reduce semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile.
Mai mult, proprietățile antioxidante ale vitaminei C pot reduce semnele îmbătrânirii prin încetinirea deteriorării indusă de radical a pielii.
6. Tangerinele pot ajuta la pierderea în greutate
Tangerinele pot ajuta la pierderea în greutate prin creșterea consumului zilnic de fibre.
Citricele, inclusiv tangerinele, asigură fibre insolubile, cum ar fi celuloza și lignina. Acestea sunt tipul care nu fermentează în intestin.
Acest tip de fibre sporește sentimentele de sațietate prin încetinirea tranzitului de alimente prin tractul digestiv. Aceasta, la rândul său, ajută la reglarea apetitului, care poate promova pierderea în greutate.
Mai mult, cercetările arată că persoanele care consumă cantități mai mari de fibre sunt mai capabile să-și mențină greutatea corporală sau să prevină recâștigarea în greutate. Asta în comparație cu cei care consumă mai puțină fibră.
În plus, un studiu pe tuburi a constatat că nobiletina a împiedicat acumularea de grăsimi în celulele grase. De asemenea, a crescut semnificativ activitatea activată de proteină kinază (AMPK). AMPK este o proteină care reglează echilibrul energetic celular, care poate contracara formarea de noi celule grase.
7. Pot sprijini sănătatea inimii
Antioxidanții în tangerine, cum ar fi vitamina C, tangeretina și nobiletina, pot promova sănătatea inimii.
Studiile umane și animale arată că vitamina C poate reduce factorii de risc pentru boli de inimă prin reducerea tensiunii arteriale și a agregării trombocitelor. Acestea îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și scad trigliceridele din sânge și nivelurile de colesterol LDL (rău).
În mod similar, studiile cu tuburi sugerează că tangeretina și nobiletina pot ajuta la scăderea nivelului total de colesterol și trigliceride. Acest lucru reduce riscul de ateroscleroză, o îngustare a arterelor cauzate de acumularea plăcii.
Ateroscleroza este un factor de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral.
8. Tangerinele pot avea proprietăți anticanceroase
Antioxidanții din tangerine pot conferi proprietăți de combatere a cancerului.
Vitamina C poate preveni creșterea și răspândirea tumorilor, promovarea vindecării rănilor după operație și sporirea eficacității chimioterapiei, reducând, de asemenea, toxicitatea acesteia.
Studiile au constatat că persoanele cu cancer tind să aibă deficit de vitamina C. De asemenea, suplimentarea cu vitamina C poate îmbunătăți rezultatele pentru persoanele cu cancer terminal. Cu toate acestea, cercetările la om sunt încă neconcludente.
Flavonoidele din fructele citrice sunt asociate cu un risc redus de cancer, inclusiv cancer gastric, sân, colon și pulmonar.
Totuși, rețineți că majoritatea studiilor au folosit doze mari de vitamine sau compuși găsiți în tangerine, ceea ce nu este același lucru cu adăugarea de tangerine în dietă. Astfel, sunt încă necesare cercetări suplimentare.
Citește și Citricele: Top 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății.