Dacă îți faci planuri pentru viitoarele vacanțe, îți recomandăm să pui pe lista ta cel puțin unul dintre cele mai frumoase castele din România. Țara noastră este plină de locuri și obiective turistice atractive. Printre acestea se numără și destinațiile în care poți vizita castele unice care îmbină într-un mod desăvârșit istoria cu natura.
Te invităm să descoperi cele mai superbe 5 castele din România.
Castelul Bánffy
Situat la 30 de km de Cluj-Napoca, Castelul Bánffy este cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei. castelul a fost construit treptat începând din secolul al XVI-lea, câștigându-și aspectul final la mijlocul secolului al XIX-lea. Familia Bánffy a intrat în posesia domeniul de la Bonțida în secolul al XIV-lea, prin donație regală. Cele mai importante etape ale construcției sale au fost cele realizate în stil renascentist și baroc, dar reședința nobiliară transformată în ansamblu castelar păstrează și elemente din perioada rococo, clasicistă și neogotică, notează Transilvanya Trust. Ultimul locuitor al ansamblului castelar a fost contele Miklós Bánffy, un intelectual avangardist, care a fost un politician, scriitor, grafician și director de operă. A părăsit castelul în octombrie 1944, fugind de trupele germane în retragere, care au jefuit și ars clădirea.
Castelul Károlyi
Rămânem tot în zona Transilvaniei, de această dată cu remarcabilul castel aflat pe teritoriul orașului Carei, județul Satu Mare. Castelul Károlyi este considerat Peleșul Transilvaniei și poartă semnătura arhitectului Arthur Meinig. Ansamblul monumental cuprinde 7 turnuri, bastioane, balcoane și un șanț cu apă asemeni castelelor cavalerești. Povestea familiei Karolyi începe în 1482, când pe locul unde se află castelul a fost construită o casă din piatră. Un secol mai târziu, locuința a devenit o cetate cu rol de apărare împotriva turcilor. În 1794 contele Karolyi Jozsef a dărâmat fortăreaţa şi a construit castelul.
Castelul Sturdza
Situat în Miclăușeni, la 65 de kilometri de Iași, castelul este cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza. Castelul a fost construit la sfârșitul secolului al 19-lea ca reședință a lui Gheorghe Sturdza și se definește prin stilul neogotic. A fost ridicat între anii 1880 – 1904 de către George A. Sturza şi soţia sa Maria pe locul unui vechi conac din 1755. Majoritatea decoraţiilor exterioare ale castelului reiau detalii din stema sturzeştilor, la care se adaugă emblema castelanului George A. Sturza, inspirată de icoana Sfântului Gheorghe. Castelul deţinea o vastă bibliotecă şi câteva colecţii impresionante precum:
- Colecţia de arme şi costume medievale complete, pentru cal şi călăreţ, din secolul al XVI-lea;
- Colecţia de bijuterii;
- Museum Familiarum, care conţinea piese rare arheologice, numismatice şi epigrafice;
- Colecţia de busturi în marmură de Carrara şi de tablouri vechi în ulei, reprezentând strămoşi ai familiei Sturza.
Castelul Kemény
Castelul Kemeny din Brâncovenești își merită cu desăvârșire locul în lista celor mai frumoase castele din România. Este un ansamblu arhitectonic construit de familia Kemény în localitatea Brâncovenești, județul Mureș. Prima sa atestare datează din secolul al XIII-lea, dar forma actuală a dobândit-o trei secole mai târziu în timpul voievodului Ferenc Kendy și apoi în al XIX-lea când deja era în posesia familiei Kémeny.
Castelul Bethlen – Haller
Castelul Bethlen Haller este situat în comuna Cetatea de Baltă, județul Alba și datează de la sfârșitul sec. al XVI-lea – prima jumătate a sec. al XVII-lea. Vechiul castel din Cetatea de Baltă se afla lângă sat, într-o zonă mlăștinoasă de pe lângă râul Târnava, de aici vine denumirea românească a localității, Cetatea de Baltă. Cetatea a fost distrusă în timpul invaziei mongole iar noul castel a fost atestat documentar în 1321, relatează Castel in Transilvania.
Citește și 5 locații originale de vizitat în România