„Unele alimente comune sau ingrediente alimentare sunt toxice”. Probabil ați auzit această afirmație de multe ori. Din fericire, majoritatea acestora nu sunt susținute de știință.
Cu toate acestea, există câteva ingrediente care pot fi dăunătoare, în special atunci când sunt consumate în cantități mari. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Bisfenol A și compuși similari
Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică care se găsea în recipientele de plastic ale multor alimente și băuturi comune și în interiorul cutiilor de metal.
Cu toate acestea, studiile au arătat că BPA se poate scurge din aceste recipiente și în alimentele sau băuturile din interior.
Se crede că BPA imită estrogenul prin legarea de situsurile receptorilor destinate hormonului. Acest lucru poate perturba funcția hormonală tipică.
În plus, studiile efectuate pe animale gravide au arătat că expunerea la BPA duce la probleme cu reproducerea și crește riscul viitor de cancer de sân și prostată al fătului în curs de dezvoltare.
Din fericire, majoritatea materialelor plastice și a conservelor sunt acum fără BPA. Cu toate acestea, BPA a fost înlocuit în multe produse cu compuși foarte similari, cum ar fi bisfenolul S, care pot avea efecte similare.
2. Alimente cu grăsimi trans artificiale
Grăsimile trans artificiale sunt produse prin pomparea hidrogenului în uleiuri nesaturate, cum ar fi uleiurile de soia și porumb, pentru a le transforma în grăsimi solide. Ele erau în multe alimente procesate, cum ar fi margarina, gustările și produsele de patiserie ambalate.
Cu toate acestea, studiile pe animale și observaționale au arătat în mod repetat că consumul de grăsimi trans provoacă inflamație și are efecte negative asupra sănătății inimii.
Unele alimente de origine animală pot conține unele grăsimi trans care apar în mod natural. Acestea nu au aceleași efecte negative asupra sănătății ca și grăsimile trans industriale.
3. Hidrocarburi aromatice policiclice
Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) sunt considerate poluanți ai mediului. Ele apar din arderea materialelor organice, dar se găsesc și în alimente.
Când carnea este prăjită la grătar sau afumată la temperaturi ridicate, grăsimea se scurge pe suprafețele fierbinți de gătit, producând HAP volatili care se pot infiltra în carne.
Deși carnea roșie s-a considerat odată a fi principalul vinovat, s-a descoperit că mostrele de pui și pește la grătar conțin niveluri similare de HAP.
De fapt, carnea afumată și la grătar este una dintre sursele primare de HAP din alimente. Dar HAP se găsesc și în multe tipuri de alimente procesate.
Din păcate, cercetătorii au descoperit că sunt toxice și sunt legate de un risc crescut de cancer de sân, rinichi, colon și prostată.
Deși cel mai bine este să folosiți alte metode de gătit, cum ar fi fierberea sau gătirea lentă, puteți reduce HAP-urile cu până la 89% atunci când faceți grătar, reducând la minimum fumul și eliminând rapid picăturile de grăsime.
4. Cumarina din scorțișoară
Cumarina este un compus toxic găsit în C. cassia, C. loureiroi și scorțișoară C. burmannii. Aceste tipuri de scorțișoară se găsesc de obicei în magazinele alimentare.
La doze mari, cumarina a fost asociată cu un risc crescut de cancer și leziuni hepatice. Cu toate acestea, este imposibil să știi câtă cumarină conține scorțișoara ta dacă nu ai testat-o.
Un studiu a constatat că copiii care presărau în mod regulat scorțișoară pe fulgii de ovăz ar putea avea niveluri nesigure de aport de cumarină, așa că este ceva de care trebuie să fiți conștienți dacă consumați în mod regulat scorțișoară.
Dacă doriți să evitați cumarina, căutați un alt tip de scorțișoară, numită scorțișoară de Ceylon sau „scorțișoară adevărată”, de la planta Cinnamomum verum. Este mai greu de găsit în magazine, dar conține niveluri mult mai scăzute de cumarină.
5. Alimente care conțin zaharuri adăugate
Zaharurile adăugate sunt adesea denumite „calorii goale”. Cu toate acestea, efectele nocive ale zahărului depășesc asta.
Zahărul care are un conținut ridicat de fructoză, cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză, în exces, a fost legat de multe afecțiuni grave. Acestea includ obezitatea, diabetul de tip 2, sindromul metabolic, boala ficatului gras și cancerul.
Alimentele bogate în zaharuri adăugate sunt, de asemenea, foarte procesate și pot avea proprietăți de dependență. Acest lucru face dificil pentru unii oameni să își regleze aportul din aceste alimente.
Pe baza unor studii pe animale, unii cercetători au atribuit acest lucru capacității zahărului de a provoca eliberarea de dopamină, un neurotransmițător în creier care stimulează căile de recompensă.
Citește și De ce sunt Instant Noodles considerați nesănătoși?