Trufele au câștigat o atenție largă în lumea culinară. Au devenit un favorit atât pentru bucătari, cât și pentru gurmanzi.
Nu trebuie confundate cu confecțiile de ciocolata cu același nume, trufele sunt un tip de ciupercă care cresc lângă rădăcinile anumitor copaci.
Există multe tipuri diferite, cum ar fi trufele negre, albe, de vară și de usturoi. Fiecare are mici diferențe de aromă, aspect și preț.
Pe lângă aroma lor puternică și înțepătoare, trufele sunt, de asemenea, extrem de nutritive și au fost legate de o serie de efecte puternice asupra sănătății. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Trufele sunt bogate în nutrienți importanți
Trufele au un profil nutrițional impresionant și sunt bogate în multe vitamine și minerale importante.
De fapt, sunt bogate în carbohidrați, proteine și fibre. De asemenea, conțin acizi grași saturați și nesaturați, precum și micronutrienți precum vitamina C, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, mangan și fier.
Cercetările indică faptul că trufele pot fi o sursă completă de proteine, furnizând toți cei nouă aminoacizi esențiali organismului.
Cu toate acestea, profilul nutrienților poate varia între specii. De exemplu, studiile arată că trufele albe de deșert sunt mai bogate în proteine, grăsimi și fibre decât alte tipuri, cum ar fi speciile deșertului negru.
2. Trufele sunt bogate în antioxidanți
Trufele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, compuși care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.
Studiile arată că antioxidanții sunt importanți pentru multe aspecte ale sănătății. Ele pot fi chiar legate de un risc mai mic de afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și diabetul.
Deși cantitățile exacte pot varia între diferite specii, s-a demonstrat că trufele conțin antioxidanți precum vitamina C, licopen, acid galic și acid homogentizic.
Studiile pe eprubete arată că atât soiurile negre cât și cele albe pot chiar ajuta la distrugerea celulelor canceroase și la reducerea inflamației. Asta datorită conținutului lor de antioxidanți.
Rețineți că acest studiu a fost realizat folosind extracte de trufe foarte concentrate. Prin urmare, rămâne neclar modul în care antioxidanții din trufele proaspete pot afecta sănătatea generală.
3. Pot avea proprietăți antibacteriene
Pe lângă profilul lor nutritiv stelar, trufele pot avea și proprietăți antimicrobiene. Acestea pot ajuta la scăderea creșterii speciilor specifice de bacterii.
Un studiu cu eprubete a arătat că extractul din trufele de deșert a inhibat creșterea Staphylococcus aureus cu până la 66%. Această bacterie poate provoca o gamă largă de boli la om.
În mod similar, un alt studiu cu eprubete a observat că extractul din același soi a scăzut creșterea Pseudomonas aeruginosa, o tulpină de bacterii care este adesea foarte rezistentă la antibiotice.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a măsura efectele antibacteriene ale altor tipuri de trufe și în cantitățile consumate de obicei.
4. Trufele pot ajuta la uciderea celulelor canceroase
Deși dovezile sunt limitate în prezent la studii cu eprubete, unele cercetări sugerează că trufele pot avea proprietăți anticancerigene puternice.
Un studiu cu eprubete a arătat că compușii extrași din diferite tipuri de trufe au ajutat la blocarea creșterii celulelor tumorale ale ficatului, plămânului, colonului și sânului.
Un alt studiu cu eprubete a constatat că extracte din specii negre și albe au prezentat efecte anticancer asupra celulelor cancerului de col uterin, de sân și de colon.
5. Pot ajuta la reducerea inflamației
Inflamația este o parte vitală a funcției imune. Acest lucru ajută la apărarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor.
Cu toate acestea, menținerea unor niveluri ridicate de inflamație pe termen lung poate contribui la dezvoltarea bolilor cronice.
Unele cercetări sugerează că trufele pot ajuta la ameliorarea inflamației și, prin urmare, pot promova sănătatea generală și imunitatea.
Un studiu cu eprubete a arătat că anumiți compuși din speciile albe și negre ar putea bloca activitatea enzimelor specifice implicate în procesul inflamator.
Alte cercetări pe eprubete au descoperit că trufele pot ajuta la combaterea formării radicalilor liberi. Astfel pot reduce riscul de deteriorare și inflamație a celulelor.
Citește și Tangerinele: 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.