Uleiul de argan: 11 beneficii pe care le poate aduce Magazin

Uleiul de argan: 11 beneficii pe care le poate aduce

Uleiul de argan a fost o bază culinară în Maroc de secole. Nu numai datorită aromei sale subtile, de nucă, ci și a gamei sale largi de beneficii potențiale pentru sănătate.

Acest ulei vegetal natural este derivat din sâmburii fructelor arborelui de argan.

Deși originar din Maroc, uleiul de argan este acum folosit pe tot globul pentru o varietate de aplicații culinare, cosmetice și medicinale. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Uleiul de aragn conține nutrienți esențiali

El este compus în principal din acizi grași și o varietate de compuși fenolici.

Majoritatea conținutului de grăsimi din acesta provine din acidul oleic și linoleic.

Aproximativ 29-36% din conținutul de acizi grași ai acestuia provine din acidul linoleic sau omega-6. Acest lucru îl face o sursă bună de acest nutrient esențial.

Acidul oleic, deși nu este esențial, reprezintă 43-49% din compoziția de acizi grași a uleiului de argan. Este, de asemenea, o grăsime foarte sănătoasă. Găsit și în uleiul de măsline, acidul oleic este renumit pentru impactul său pozitiv asupra sănătății inimii.

În plus, este o sursă bogată de vitamina E. Aceasta este necesară pentru o piele, păr și ochi sănătoși. Această vitamină are și proprietăți antioxidante puternice.

2. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Diferiții compuși fenolici din uleiul de argan sunt probabil responsabili pentru majoritatea capacităților sale antioxidante și antiinflamatorii.

Uleiul de argan este bogat în vitamina E sau tocoferol. Aceasta este o vitamină solubilă în grăsimi care servește ca un antioxidant puternic pentru a reduce efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Alți compuși prezenți în uleiul de argan, cum ar fi CoQ10, melatonina și sterolii vegetali, joacă, de asemenea, un rol în capacitatea sa antioxidantă.

Un studiu recent a relevat o reducere semnificativă a markerilor inflamatori. Acest lucru a fost dovedit la șoarecii hrăniți cu ulei de argan înainte de expunerea la o toxină hepatică puternic inflamatoare.

În plus, unele cercetări indică faptul că uleiul de argan poate fi aplicat și direct pe piele pentru a reduce inflamația cauzată de răni sau infecții.

3. Uleiul de argan poate îmbunătăți sănătatea inimii

Acest ulei este o sursă bogată de acid oleic, care este o grăsime mononesaturată, omega-9.

Acidul oleic este prezent și în mai multe alte alimente. Acestea includ uleiurile de avocado și de măsline și sunt adesea creditate cu efecte de protecție a inimii.

Un mic studiu uman a remarcat că uleiul de argan era comparabil cu uleiul de măsline în ceea ce privește capacitatea sa de a reduce riscul de boli de inimă. Aceasta prin impactul său asupra nivelului de antioxidanți din sânge.

Într-un alt studiu uman mic, un aport mai mare de ulei de argan a fost asociat cu niveluri mai scăzute de colesterol LDL „rău” și niveluri mai mari de antioxidanți în sânge.

Un studiu privind riscul bolilor de inima a fost realizat la 40 de persoane sănătoase. Cei care au consumat 15 grame de ulei de argan pe zi timp de 30 de zile au experimentat o reducere cu 16% și, respectiv, cu 20% a nivelurilor „rele” de LDL și trigliceride.

4. Poate avea beneficii pentru diabet

Unele cercetări timpurii pe animale arată că uleiul de argan poate ajuta la prevenirea diabetului.

Două studii au dus la o reducere semnificativă atât a zahărului din sânge, cât și a rezistenței la insulină la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în zahăr, alături de ulei de argan.

Aceste studii au atribuit în mare măsură aceste beneficii conținutului de antioxidanți al uleiului.

5. Uleiul de argan poate avea efecte anticancerigene

Uleiul de argan poate încetini creșterea și reproducerea anumitor celule canceroase.

Un studiu pe eprubetă a aplicat compuși polifenolici din acesta la celulele cancerului de prostată. Extractul a inhibat creșterea celulelor canceroase cu 50% comparativ cu grupul de control.

Într-un alt studiu pe eprubetă, un amestec de calitate farmaceutică de ulei de argan și vitamina E a crescut rata de moarte celulară pe probele de celule canceroase de sân și de colon.

6. Poate reduce semnele de îmbătrânire a pielii

Uleiul de argan a devenit un ingredient popular pentru multe produse de îngrijire a pielii.

Unele cercetări sugerează că aportul alimentar de ulei de argan poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire. Aceasta prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

De asemenea, poate sprijini repararea și menținerea pielii sănătoase atunci când este aplicat direct pe piele. Astfel, reduce semnele vizuale ale îmbătrânirii.

Unele studii pe oameni arată că uleiul de argan, atât ingerat, cât și administrat direct, este eficient pentru creșterea elasticității și hidratării pielii la femeile aflate în postmenopauză.

7. Poate trata unele afecțiuni ale pielii

Uleiul de argan a fost un remediu homeopat popular pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii de zeci de ani. Acest lucru mai ales în Africa de Nord, de unde provin arborii de argan.

Există dovezi științifice limitate care susțin capacitatea uleiului de argan de a trata anumite infecții ale pielii. Cu toate acestea, este încă folosit frecvent în acest scop.

Cu toate acestea, cercetările actuale indică faptul că uleiul de argan conține mai mulți compuși antioxidanți și antiinflamatori. Acesta poate fi motivul pentru care pare să trateze țesutul pielii.

8. Uleiul de argan poate promova vindecarea rănilor

Poate accelera procesul de vindecare a rănilor. Un studiu pe animale a arătat o creștere semnificativă a vindecării rănilor la șobolani. Li s-a dat ulei de argan la arsurile de gradul doi de două ori pe zi timp de 14 zile.

Aceste date nu dovedesc nimic cu certitudine. Cu toate acestea, indică un posibil rol al uleiului de argan în vindecarea rănilor și repararea țesuturilor.

9. Poate hidrata pielea și părul

Acizii oleici și linoleici care formează majoritatea conținutului de grăsimi din uleiul de argan sunt nutrienți vitali pentru menținerea sănătății pielii și părului.

Este adesea administrat direct pe piele și păr, dar poate fi și eficient atunci când este ingerat.

Într-un studiu, atât aplicațiile orale, cât și cele topice ale uleiului de argan au îmbunătățit conținutul de umiditate al pielii la femeile aflate în postmenopauză.

10. Este folosit pentru a trata și a preveni vergeturile

Uleiul de argan este folosit frecvent pentru prevenirea și reducerea vergeturilor. Cu toate acestea, nu a fost efectuată nicio cercetare care să demonstreze eficacitatea acestuia.

De fapt, nu există dovezi solide că orice fel de tratament topic este un instrument eficient pentru reducerea vergeturilor.

Cercetările indică faptul că uleiul de argan poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea elasticității pielii. Acesta ar putea fi motivul pentru care atât de mulți oameni raportează succes în utilizarea lui pentru vergeturi.

11. Este uneori folosit pentru a trata acneea

Unele surse susțin că uleiul de argan este un tratament eficient pentru acnee, deși nici o cercetare științifică riguroasă nu susține acest lucru.

Acestea fiind spuse, compușii antioxidanti și antiinflamatori ai uleiului de argan pot sprijini reducerea înroșirii și iritației pielii cauzate de acnee.

De asemenea, uleiul poate contribui la hidratarea pielii, ceea ce este important pentru prevenirea acneei.

Eficacitatea uleiului de argan în tratarea acneei, depinde probabil de cauza acesteia. Dacă te lupți cu pielea uscată sau cu iritația generală, uleiul de argan poate oferi o soluție. Cu toate acestea, dacă acneea ta este cauzată de hormoni, probabil nu va oferi o ușurare semnificativă.

Citește și Uleiul de soia: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto