Deși uleiul de avocado nu este la fel de cunoscut ca uleiul de măsline, este la fel de delicios. Are, de asemenea, numeroase beneficii. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Este bogat în acid oleic
Uleiul de avocado este uleiul natural presat din pulpa fructului.
Aproape 70% din uleiul de avocado este format din acid oleic sănătos pentru inimă, un acid gras omega-9 monosaturat.
Acest acid gras este, de asemenea, componenta principală a uleiului de măsline. Se crede că el este parțial responsabil pentru beneficiile sale pentru sănătate.
În plus, aproximativ 12% din uleiul de avocado conține grăsimi saturate și aproximativ 13% sunt grăsimi polinesaturate.
Chiar dacă are un raport ridicat omega-6 la omega-3 (13: 1), acest lucru nu ar trebui să fie îngrijorător, deoarece cantitatea totală de omega-6 este relativ scăzută.
2. Reduce colesterolul și îmbunătățește sănătatea inimii
Mai multe studii efectuate pe animale au raportat beneficii pentru sănătatea inimii.
Un studiu la iepuri a comparat uleiul de avocado cu uleiul de cocos, măsline și porumb. S-a constatat că uleiul de avocado are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge.
Mai mult, uleiul de avocado și uleiul de măsline s-au dovedit a fi cele mai eficiente în creșterea HDL, colesterolul „bun”.
La șobolani, acesta poate reduce trigliceridele din sânge și nivelul colesterolului LDL, precum și scăderea tensiunii arteriale.
3. Uleiul de avocado este bogat în luteină
Uleiul de avocado este o sursă relativ bună de luteină, un carotenoid care se găsește în mod natural în ochi.
Funcționează ca un antioxidant care are beneficii pentru sănătatea ochilor.
Consumul de multă luteină poate reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară, care sunt boli frecvente ale ochilor legate de vârstă.
Corpul nu produce luteină, deci trebuie obținut din dietă.
4. Uleiul de avocado îmbunătățește absorbția nutrienților importanți
Unii nutrienți au nevoie de grăsime pentru a fi absorbiți de organism.
Printre aceștia se numără antioxidanții carotenoizi, care sunt pigmenți găsiți în multe alimente vegetale.
Cu toate acestea, fructele și legumele bogate în carotenoizi sunt de obicei scăzute în grăsimi.
Un mic studiu a constatat că adăugarea uleiului de avocado la o salată cu morcovi, salată și spanac, a crescut absorbția carotenoizilor.
Creșterea a fost substanțială, sau de 4,3 până la 17,4 ori mai mare, în comparație cu o salată fără grăsimi.
5. Poate reduce simptomele artritei
Artrita este o boală care implică inflamații dureroase ale articulațiilor. Este foarte frecventă și afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită. Este asociată cu descompunerea cartilajului la nivelul articulațiilor.
Numeroase studii au descoperit că extractele din ulei de avocado și soia, numite insaponificabile de avocado / soia, pot reduce durerea și rigiditatea asociate osteoartritei.
Extractul pare a fi deosebit de benefic pentru persoanele care au osteoartrita de șold și genunchi.
6. Poate ajuta la prevenirea bolilor gingivale
Extractele din ulei de avocado și soia nu numai că pot fi benefice împotriva artritei.
Unele dovezi sugerează că această combinație poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolii parodontale, numită și boală a gingiilor.
Această boală inflamatorie poate include simptome precum gingiile roșii și sângerânde, respirația urât mirositoare și defalcarea osului și a țesuturilor din jurul dinților.
În cel mai rău caz, poate provoca pierderea dinților.
Potrivit unui studiu realizat pe celule osoase și țesut parodontal, avocado / soia nesaponificabile pot bloca o proteină numită IL1B.
Această proteină promovează inflamația și este principalul motor al distrugerii țesuturilor și al pierderii osoase în boala gingiilor.
7. Îmbunătățește pielea și îmbunătățește vindecarea rănilor
Acizii grași din uleiul de avocado par a fi benefici pentru piele.
Un studiu efectuat pe 13 pacienți a constatat că o cremă care conține ulei de avocado și vitamina B12 a îmbunătățit simptomele psoriazisului după 12 săptămâni de tratament.
A fost, de asemenea, studiat pentru capacitatea sa de a trata leziunile pielii, iar studiile efectuate la șobolani au constatat că poate accelera vindecarea rănilor.
8. Uleiul de avocado neutralizează radicalii liberi
Antioxidanții luptă împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi, care sunt produse reziduale ale metabolismului.
Nivelurile ridicate ale acestora pot duce la stres oxidativ, care poate contribui la boli precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Dând electroni radicalilor liberi, antioxidanții îi pot neutraliza, împiedicându-i să provoace rău.
Există multe tipuri de radicali liberi, dar radicalii derivați de oxigen, cunoscuți ca specii reactive de oxigen (SRO), sunt cele mai îngrijorătoare.
Mitocondriile, organele celulare care produc energie, sunt surse majore de SRO.
Potrivit unui studiu efectuat pe șobolani diabetici, uleiul de avocado poate proteja împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi prin intrarea în mitocondrii.
Odată ajuns acolo, este capabil să neutralizeze radicalii liberi și să îi împiedice să afecteze acest important organ celular.
Citește și Citricele: Top 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății.