Uleiul de cătină este folosit de mii de ani ca remediu natural împotriva diferitelor afecțiuni.
Uneori denumit fruct sfânt din Himalaya, poate fi aplicat pe piele sau ingerat. Fiind un remediu popular în medicamentele ayurvedice și tradiționale chinezești, poate oferi beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla cum.
1. Uleiul de cătină este bogat în mulți nutrienți
Uleiul de cătină este bogat în diverse vitamine, minerale și compuși benefici ai plantelor.
De exemplu, este în mod natural plin de antioxidanți. Aceștia ajută la protejarea organismului împotriva îmbătrânirii și a bolilor precum cancerul și bolile de inimă.
Semințele și frunzele sunt, de asemenea, deosebit de bogate în quercetină. Aceasta este un flavonoid legat de scăderea tensiunii arteriale și un risc redus de boli de inimă.
Mai mult, boabele sale conțin cu potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor. De asemenea, conțin cantități bune de folat, biotină și vitaminele B1, B2, B6, C și E.
Mai mult de jumătate din grăsimile găsite în uleiul de cătină sunt grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Ambele sunt tipuri de grăsimi sănătoase.
Uleiul de cătină poate fi, de asemenea, unul dintre singurele alimente vegetale cunoscute pentru a furniza toți cei patru acizi grași omega: omega-3, omega-6, omega-7 și omega-9.
2. Uleiul de cătină promovează sănătatea inimii
Uleiul de cătină poate beneficia sănătății inimii în mai multe moduri diferite.
Pentru început, antioxidanții săi pot ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă. Acestea includ cheaguri de sânge, tensiunea arterială și nivelurile de colesterol din sânge.
Într-un mic studiu, 12 bărbați sănătoși au primit fie 5 grame de ulei de cătină, fie de ulei de cocos pe zi. După patru săptămâni, bărbații din grupul cu cătină au avut markeri semnificativ mai mici de cheaguri de sânge.
Într-un alt studiu, administrarea zilnică a 0,75 ml de ulei de cătină timp de 30 de zile a contribuit la reducerea nivelului tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută. Nivelurile de trigliceride, precum și colesterolul total și LDL „rău”, au scăzut, de asemenea, la cei care aveau colesterol ridicat.
Cu toate acestea, efectele asupra persoanelor cu tensiune arterială normală și niveluri de colesterol au fost mai puțin pronunțate.
O recenzie recentă a stabilit, de asemenea, că extractele de cătină ar putea reduce nivelul colesterolului la persoanele cu o sănătate cardiacă slabă, dar nu și la participanții sănătoși
3. Poate proteja împotriva diabetului
Uleiul de cătină poate ajuta, de asemenea, la prevenirea diabetului.
Studiile la animale arată că poate contribui la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea secreției de insulină și a sensibilității la insulină.
Un mic studiu efectuat la om remarcă faptul că uleiul de cătină poate ajuta la minimizarea creșterilor de zahăr din sânge după o masă bogată în carbohidrați.
Creșteri frecvente pe termen lung ale zahărului din sânge pot crește riscul de diabet de tip 2. Astfel, prevenirea acestora este de așteptat să reducă riscul.
4. Uleiul de cătină protejează pielea
Compușii din uleiul de cătină pot spori sănătatea pielii atunci când sunt aplicați direct.
De exemplu, studiile pe eprubete și pe animale arată că uleiul de cătină poate ajuta la stimularea regenerării pielii. Acest lucru ajută rănile să se vindece mai repede.
În mod similar, studiile efectuate pe animale au arătat că uleiul de cătină poate contribui la reducerea inflamației după expunerea la UV, protejând pielea împotriva daunelor provocate de soare.
Cercetătorii consideră că ambele efecte pot proveni din conținutul de grăsimi omega-7 și omega-3 de cătină.
Într-un studiu de șapte săptămâni efectuat la 11 bărbați tineri, un amestec de ulei de cătină și apă a fost aplicat direct pe piele. Acesta a promovat elasticitatea pielii mai bine decât placebo.
Există, de asemenea, unele dovezi că uleiul de cătină ar putea preveni uscarea pielii și ar putea ajuta pielea să se vindece de arsuri și degerături.
5. Poate stimula sistemul imunitar
Uleiul de cătină poate ajuta la protejarea organismului împotriva infecțiilor.
Experții atribuie acest efect, în mare parte, conținutului ridicat de flavonoizi din ulei.
Flavonoidele sunt compuși vegetali benefici care pot întări sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la boli.
Într-un studiu cu eprubete, uleiul de cătină a împiedicat dezvoltarea bacteriilor precum E. coli. În altele, uleiul de cătină a oferit protecție împotriva gripei, herpesului și virusurilor HIV.
Uleiul de cătină conține, de asemenea, o cantitate bună de antioxidanți, ajutând la apărarea organismului împotriva microbilor.
6. Uleiul de cătină poate sprijini un ficat sănătos
Uleiul de cătină poate contribui și la un ficat sănătos.
Asta pentru că conține grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi. Toate acestea pot proteja celulele hepatice de daune.
Într-un studiu, uleiul de cătină a îmbunătățit semnificativ markerii funcției hepatice la șobolani cu leziuni hepatice.
Într-un alt studiu, persoanelor cu ciroză, o formă avansată de boală hepatică, li s-au administrat 15 grame de extract de cătină sau un placebo de trei ori pe zi timp de șase luni. Cei din grupul cu cătină și-au crescut semnificativ mai mult markerii de sânge ai funcției hepatice.
În alte două studii, persoanelor cu afecțiuni hepatice nealcoolice li s-au administrat fie 0,5, fie 1,5 grame de cătină de 1-3 ori pe zi. Au văzut că nivelul colesterolului din sânge, al trigliceridelor și al enzimelor hepatice se îmbunătățește semnificativ mai mult decât cei cărora li sa administrat placebo.
7. Poate ajuta la combaterea celulelor canceroase
Compușii prezenți în uleiul de cătină pot ajuta la combaterea cancerului. Aceste efecte protectoare pot fi cauzate de flavonoizii și antioxidanții din ulei.
De exemplu, cătina este bogată în quercetină, un flavonoid care pare să ajute la distrugerea celulelor canceroase.
Diferiții antioxidanți ai cătinei, inclusiv carotenoizii și vitamina E, pot proteja, de asemenea, împotriva acestei boli.
Câteva studii pe eprubete și pe animale sugerează că extractele de cătină pot fi eficiente în prevenirea răspândirii celulelor canceroase.
Cu toate acestea, efectele raportate de combatere a cancerului ale uleiului de cătină sunt mult mai slabe decât cele ale medicamentelor de chimioterapie.
8. Uleiul de cătină poate îmbunătăți digestia
Studiile la animale indică faptul că uleiul de cătină poate ajuta la prevenirea și tratarea ulcerelor de stomac.
9. Poate reduce simptomele menopauzei
Cătina poate reduce uscarea vaginală și poate acționa ca un tratament alternativ eficient pentru femeile aflate în postmenopauză care nu pot lua estrogen.
10. Uleiul de cătină poate trata ochii uscați
Într-un studiu, aportul zilnic de cătină a fost legat de roșeață și senzație de arsură redusă.
11. Poate reduce inflamația
Cercetările efectuate pe animale indică faptul că extractele de frunze de cătină au contribuit la reducerea inflamației articulațiilor.
12. Poate reduce simptomele depresiei
Studiile la animale au raportat că cătina poate avea efecte antidepresive. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost studiat la oameni.
Citește și Salvia: 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății.