Uleiul de soia este uleiul vegetal extras din semințele plantei de soia.
Este incredibil de versatil și poate fi folosit într-o varietate de metode de gătit, inclusiv coacere și prăjire.
În plus, a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, în special pentru inimă, piele și oase. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Uleiul de soia are un punct ridicat de fum
Punctul de fum al unui ulei este temperatura la care grăsimile încep să se descompună și să se oxideze. Acest lucru are ca rezultat formarea de compuși dăunători care cauzează boli, numiți radicali liberi. Aceștia pot provoca stres oxidativ în organism.
Uleiul de soia are un punct de fum relativ ridicat de aproximativ 230°C.
Pentru referință, uleiul de măsline extravirgin nerafinat are un punct de fum de aproximativ 191°C, în timp ce uleiul de canola are un punct de fum de 220–230°C.
Acest lucru face ca uleiul de soia să fie o opțiune bună pentru metodele de gătit la căldură ridicată, deoarece poate rezista la temperaturi ridicate fără a se deteriora.
2. Este bogat în grăsimi sănătoase pentru inimă
Uleiul de soia constă în principal din acizi grași polinesaturați. Aceștia sunt un tip de grăsime sănătoasă pentru inima asociată cu mai multe beneficii.
De fapt, studiile arată că schimbarea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate din dietă ar putea fi legată de un risc mai mic de boli de inimă.
O revizuire amplă a 8 studii a înlocuit 5% din totalul caloriilor zilnice ale participanților din grăsimi saturate în grăsimi polinesaturate. Participanții avut un risc cu 10% mai mic de boli de inima.
Schimbul de grăsimi saturate cu grăsimi polinesaturate poate reduce, de asemenea, nivelurile de colesterol LDL (rău). Acesta este, de asemenea, un factor de risc major al bolilor de inimă.
3. Poate susține sănătatea oaselor
Doar 15 ml de ulei de soia conțin 25 mcg de vitamina K. Acest lucru elimină aproximativ 20% din valoarea zilnică recomandată (VD) într-o singură porție.
Vitamina K este probabil cel mai cunoscută pentru efectul său asupra coagulării sângelui. Cu toate acestea, joacă, de asemenea, un rol vital în reglarea metabolismului osos.
Cercetările arată că vitamina K este necesară pentru sinteza unor proteine specifice care sunt cruciale pentru menținerea masei osoase. De exemplu, osteocalcina.
Unele cercetări sugerează că dietele bogate în grăsimi polinesaturate pot ajuta la protejarea împotriva pierderii osoase cauzate de vârstă. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate și sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest efect potențial.
Un alt studiu de 2 ani a fost efectuat pe 440 de femei. S-a descoperit că administrarea zilnică a 5 mg de vitamina K a fost legată de un risc mai mic de fracturi osoase.
Mai mult, un studiu pe animale a arătat că administrarea de ulei de soia șobolanilor timp de 2 luni a redus markerii inflamației și a ajutat la echilibrarea nivelurilor de minerale din sânge și oase. Acest lucru sugerează că poate ajuta la prevenirea pierderii osoase.
4. Conține acizi grași omega-3
Uleiul de soia conține o cantitate bună de acizi grași omega-3 în fiecare porție.
Acizii grași omega-3 au fost legați de o serie de beneficii pentru sănătate. Aceștia joacă, de asemenea, un rol esențial în sănătatea inimii, dezvoltarea fătului, funcția creierului și imunitate.
Creșterea aportului de acizi grași omega-3 poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Se crede că este implicat în dezvoltarea afecțiunilor cronice precum bolile de inimă, cancerul și diabetul.
Uleiul de soia conține acidul gras omega-3 și acid alfa-linolenic (ALA). Cu toate acestea, conversia ALA în acizii grași esențiali DHA și EPA este extrem de ineficientă.
Din acest motiv, uleiul de soia nu este o sursă sigură de DHA și EPA. Acestea sunt grăsimi esențiale care sunt necesare pentru funcționarea celulară.
În plus, deși uleiul de soia conține unele grăsimi omega-3, este mult mai bogat în acizi grași omega-6.
Ambele tipuri de grăsime nu sunt necesare. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor primesc prea mulți acizi grași omega-6 în dieta lor și nu destui omega-3. Acest lucru poate contribui la inflamație și boli cronice.
Din acest motiv, uleiul de soia este cel mai bine combinat cu o varietate de alte alimente care conțin și acizi grași omega-3. Unele opțiuni bune sunt somonul, semințele de in și nucile.
5. Uleiul de soia promovează sănătatea pielii
Uleiul de soia poate fi adesea găsit pe listele de ingrediente ale serurilor, gelurilor și loțiunilor pentru îngrijirea pielii, din motive întemeiate.
Unele cercetări arată că uleiul de soia poate aduce beneficii sănătății pielii.
De exemplu, un studiu a fost realizat pe șase persoane. S-a demonstrat că aplicarea acestui ulei pe piele a îmbunătățit bariera sa naturală pentru a ajuta la reținerea hidratării.
Un alt studiu a constatat că aplicarea locală a uleiului de soia a ajutat la protejarea împotriva inflamației pielii cauzate de radiațiile ultraviolete.
Uleiul de soia este, de asemenea, bogat în vitamina E. Acesta este un nutrient antiinflamator care poate susține sănătatea pielii.
Studiile arată că vitamina E poate proteja împotriva leziunilor pielii și poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni ale pielii. De exemplu, poate trata acneea și dermatita atopică.
Citește și Uleiul de cătină: 12 beneficii pe care le poate aduce sănătății.